Now Reading
Τα οφέλη της βιταμίνης B12 και πώς μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Τα οφέλη της βιταμίνης B12 και πώς μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Avatar photo
βιταμίνες

Η βιταμίνη B12 είναι μία από τις βασικές βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός, είναι μάλιστα εκείνη που συμβάλλει για τη σύνθεση του DNA.

Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία, είναι απαραίτητη για τη νευρολογική λειτουργία, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, το μεταβολισμό και τη σύνθεση του DNA. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διάφορους τρόπους. Η Β12 είναι φυσικά συγκεντρωμένη σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, και προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.  

Παρόλο που η Β12 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται συμπλήρωμα Β12 προκειμένου να διατηρήσουν υγιή επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τα  συμπληρώματα Β12, συμπεριλαμβανομένων των οφελών για την υγεία, της ασφάλειας, των παρενεργειών και του τρόπου επιλογής του καλύτερου συμπληρώματος Β12 για τις ανάγκες σου.  

Οφέλη της B12 

Η Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας δεν αποθηκεύει τη Β12 σε μεγάλες ποσότητες και αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται μέσω των ούρων. Επειδή η Β12 δεν αποθηκεύεται εύκολα, το σώμα μας χρειάζεται σταθερή παροχή Β12 προκειμένου να εκτελεί ζωτικές διαδικασίες όπως η παραγωγή ενέργειας και η φυσιολογική λειτουργία των νεύρων. 

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες χωρίς περιορισμούς καταναλώνουν αρκετή Β12 για να διατηρήσουν τα βέλτιστα επίπεδα στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, φάρμακα, ο διαιτητικός περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε Β12, ακόμη και η φυσιολογική γήρανση μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα Β12 του οργανισμού και την ικανότητά του να απορροφά τη Β12 από τις πηγές τροφής. Τα άτομα που δεν μπορούν να διατηρήσουν υγιή επίπεδα Β12 μόνο μέσω της διατροφής πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για τη βιταμίνη αυτή.  

βιταμίνη  

Πώς τα συμπληρώματα Β12 ωφελούν την υγεία

1.Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα Β12 και να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια Β12

2.Ένα από τα κορυφαία οφέλη των συμπληρωμάτων Β12 είναι η ικανότητά τους να αυξάνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό. 

3.Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τα βέλτιστα επίπεδα Β12 από μόνο του.  

4. Έως και το 30% των ηλικιωμένων ενηλίκων δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά τη Β12 από τις τροφές, λόγω αλλαγών στα στομαχικά οξέα και μειωμένης παραγωγής μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση της Β12.

  1.  Η B12 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας σε χαμηλές ποσότητες. Η Β12 βοηθά στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης και τη μετατροπή της σε άλλες ενώσεις που χρειάζεται το σώμα. Εάν δεν έχεις αρκετή Β12 στον οργανισμό σου, η ομοκυστεΐνη συσσωρεύεται στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που προκαλείται όταν οι αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού εξουδετερώνονται από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία είναι ουσίες που προκαλούν κυτταρική βλάβη όταν τα επίπεδα αυξάνονται υπερβολικά στο σώμα. Η υψηλή ομοκυστεΐνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της γνωστικής έκπτωσης και της κατάθλιψης. 

Τροφές

Η συμπληρωματική χορήγηση Β12, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης, όπως το φυλλικό οξύ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με την υψηλή ομοκυστεΐνη.  

2.Μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη 

Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι απαραίτητη για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ και η ντοπαμίνη, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Επιπλέον, η Β12 διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων Β12 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.  Η συμπληρωματική χορήγηση Β12 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης κατάθλιψης και στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα με κατάθλιψη.

κρεας ξεπάγωμα πάγκος   

  1. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων Β12 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου αυξάνοντας την ομοκυστεΐνη, η οποία προάγει τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων και το οξειδωτικό στρες. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως η γνωστική έκπτωση. Μελέτες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση Β12 μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους ενήλικες. 

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και προστίθεται σε ορισμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται συμπλήρωμα Β12 για διάφορους λόγους, όπως χαμηλή διαιτητική πρόσληψη και ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη Β12 από τα τρόφιμα. 

βιταμίνες  

Τα συμπληρώματα Β12 θεωρούνται γενικά ασφαλή και μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν χαμηλή ή ελλειμματική περιεκτικότητα σε Β12 να φτάσουν και να διατηρήσουν τα βέλτιστα επίπεδα. Εάν θέλεις να αρχίσεις να λαμβάνεις Β12, ο γιατρός σου μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες σου και να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα, εάν χρειάζεται. 

Διάβασε επίσης:

Γίνεσαι super ήρωας αν λαμβάνεις καθημερινά πολυβιταμίνες; Να τι συμβαίνει στο σώμα σου

Η υγιεινή διατροφή είναι ο απόλυτος δρόμος για τη βέλτιστη διατροφή και υγεία. Για όσους μπορεί να υπολείπονται σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, οι πολυβιταμίνες και τα πολυβιταμινούχα-μεταλλικά συμπληρώματα παρέχουν έναν τρόπο για να καλύψουν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στη λήψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.   

Σύμφωνα με την έκθεση Supplement Business Report 2022 του Nutrition Business Journal, η αμερικανική αγορά συμπληρωμάτων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων ή και των δύο, αυξήθηκε σε 59,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Δημοφιλή προϊόντα για το ντουλάπι της κουζίνας είναι η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, οι πολυβιταμίνες είναι η κορυφαία επιλογή συμπληρωμάτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κέρδισαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, το 37% των συνολικών πωλήσεων συμπληρωμάτων διατροφής το 2020, σύμφωνα με το NIH. 

κοπέλα κάνει γιόγκα

Ενώ πολλές μάρκες προωθούν τα πολυβιταμίνες για την ενέργεια, την αθλητική απόδοση και την ενίσχυσή του ανοσοποιητικού, η γενική υγεία και η πρόληψη ασθενειών είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τα λαμβάνουν συστηματικά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition. Ένα τακτικό διατροφικό πρότυπο γεμάτο δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να κάνει ένα πολυβιταμινούχο περιττό.   

Δες εδώ αν πρέπει να παίρνεις καθημερινά πολυβιταμίνες

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 μυστικά που καθορίζουν το τέλειο φιλί
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 τροφές γεμάτες ζάχαρη που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε για πρωινόDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr