Now Reading
10+1 μαθήματα ζωής που πήραμε μεγαλώνοντας με την Barbie

10+1 μαθήματα ζωής που πήραμε μεγαλώνοντας με την Barbie

Λινα Γριβογιάννη
BARBIE

Ίσως η πρώτη κούκλα που απέκτησες σαν μικρό κοριτσάκι να ήταν η Barbie και ίσως ακόμα να υπάρχει κάπου στο σπίτι σου, τώρα όμως είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστείς τα μαθήματα που σου δίδαξε αυτή αέναή και διαχρονική σου «φίλη».

Από τότε που ήσουν παιδί, η γνώμη σου για την Barbie έχει πιθανότατα αλλάξει εκατομμύρια φορές. Μια χρονιά, μπορεί να τη έβλεπες ως μια δυναμική εκπροσώπηση της ανεξαρτησίας των γυναικών. Την επόμενη, μπορεί να αποτελούσε απειλή για την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του σώματος σου. Σίγουρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η Barbie έχει σίγουρα τα υπέρ και τα κατά της -αν και η εταιρεία έχει βελτιωθεί τρομερά στον τομέα της ποικιλομορφίας τα τελευταία χρόνια-, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικά πολύτιμα μαθήματα ζωής που η Barbie μπορεί και μας έχει διδάξει και να έχει μεταλαμπαδεύσει σε γενιές ολόκληρες από το εμβληματικό ντεμπούτο της το 1959. 

«Για 60 χρόνια, η Barbie έχει καλύψει τρεις γενιές κοριτσιών, τα έχει εμπνεύσει με περισσότερες από 200 καριέρες και έχει πουλήσει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο κούκλες στη διαδικασία», λέει η ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Barbie Lisa McKnight στο Toy World. Εμείς αναλύσαμε μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μας έχει διδάξει η Barbie – είτε το συνειδητοποιήσαμε είτε όχι. Ανεξάρτητα από τη σημερινή σου ηλικία, η Barbie έχει κάποιες συμβουλές ζωής για σένα.  

BARBIE
ΠΗΓΗ:instagram.com/barbiestyle/

  

1.Δεν χρειάζεσαι έναν Ken για να είσαι επιτυχημένη και ευτυχισμένη 

Όταν σκεφτόμαστε τα κλισέ της Barbie, είναι δύσκολο να μην μπλέξουμε με κάποιο τρόπο και τον Ken στο μείγμα. Γνώριζες αλήθειά ότι το 1961, τη χρονιά που παρουσιάστηκε η κούκλα Ken, είχε αρχικά δημιουργηθεί στην ιστορία της ζωής της Barbie ως ένας on-again-off-again φίλος; Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Barbie, το 1961, η Barbie είχε συνολικά πέντε δουλειές, μεταξύ των οποίων σχεδιάστρια μόδας, νοσοκόμα και αεροσυνοδός μόνο εκείνη τη χρονιά. 

Έτσι, όπως μπορείς να δεις, παρόλο που ο Ken είναι στη ζωή της, η Barbie δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι η νοικοκυρά που ήταν χαρακτηριστικό της γενιάς της αυγής της. Σίγουρα είχε αυτή τη δυνατότητα αν το ήθελε, πράγμα που είναι επίσης υπέροχο, αλλά ήταν μια πραγματικά ανεξάρτητη γυναίκα από την αρχή. Και αυτό το συναίσθημα είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό για τα μικρά παιδιά. Για εμάς, μια κούκλα Ken ήταν και εξακολουθεί να είναι απλώς μια προέκταση της Barbie. 

  1. Όταν γνωρίζεις την αξία σου και έχεις αυτοεκτίμησή, μπορείς να πετύχεις τα πάντα

Παρόλο που η κούκλα και η ιστορία της είναι ένα έργο μυθοπλασίας, γίνεται σαφές σε όποιον παρακολουθεί την ιστορία της ότι δεν άφησε ποτέ κανέναν να την καθορίσει. Αυτό μπορεί να φανεί αρκετά σημαντικό σε όλα τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί γι’ αυτήν από τότε που δημιουργήθηκε, αλλά παρά τα όσα ακούγονται, εκείνη συνεχίζει να είναι πρώτη με διαφορά εδώ και χρόνια. Θυμίζοντας κάπως την ιστορία του «Legally Blonde», η Barbie έχει εδώ και καιρό τυποποιηθεί ως η εξωπραγματικά «τέλεια» ξανθιά, γαλανομάτα γυναίκα με με την περίτεχνη μέση και το άψογα συμμετρικό πρόσωπο, η οποία τυχαίνει να αγαπά τις οικιακές δραστηριότητες όπως το ψήσιμο και το καθάρισμα του Dreamhouse της. 

Στην πραγματικότητα, όμως, η Barbie είναι όποια θέλει να είναι. Λατρεύει τη μόδα και το μακιγιάζ, αλλά αγαπάει και την καριέρα της. Της αρέσει να ψήνει και να μαγειρεύει αλλά έχει όνειρο να γίνει πρόεδρος μια μέρα. Το θέμα είναι ότι η Barbie ξέρει ακριβώς ποια είναι και τι θέλει να πετύχει, οπότε οι εξωτερικές φωνές που προσπαθούν να της βάλουν ταμπέλες δεν έχουν καμία επίδραση στους στόχους της. 

  1. Η ομορφιά βρίσκεται μέσα στη διαφορετικότητα

Η Barbie δεν ήταν ποτέ μια μάρκα που απέφευγε να αναδείξει την ομορφιά που κρύβει η διαφορετικότητα και η ένταξη. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η πρώτη μαύρη κούκλα Barbie, η Christie, παρουσιάστηκε ήδη από το 1967 στο πλαίσιο του κινήματος για ίσα δικαιώματα. Αλλά για την εταιρεία, αυτό δεν ήταν ακόμα αρκετό. Η Christie ήταν απλώς μια από τις φίλες της Barbie μέχρι το 1980, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες μαύρες και ισπανόφωνες κούκλες με το όνομα Barbie. Αυτή ήταν μια εμβληματική στιγμή στην ιστορία της, επειδή σήμαινε ότι τα κορίτσια δεν χρειαζόταν να μοιάζουν με την αρχική κούκλα για να ενσαρκώσουν το πνεύμα αυτού που είναι η Barbie ότι όλα τα :«κορίτσια μπορούν να γίνουν τα πάντα».

BARBIE
ΠΗΓΗ:instagram.com/barbiestyle/

Η προσπάθεια της Barbie για συμμετοχικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Το 2015, η εταιρεία Barbie Mattel ίδρυσε τη σειρά Barbie Sheroes – μια συλλογή από κούκλες που δημιουργήθηκαν για να γιορτάσουν τις γυναίκες που ξαναγράφουν την ιστορία. Ορισμένες γυναίκες που περιλαμβάνονται στη σειρά είναι η ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού και DJ του BBC Clara Amfo, η επαγγελματίας skateboarder και surfer Sky Brown, η Γερμανίδα ποδηλάτισσα πίστας Kristina Vogel και η μουσουλμάνα-αμερικανίδα Ολυμπιονίκης ξιφομάχος Ibtihaj Muhammad. 

  1. Ένα ευγενικό χαμόγελο είναι πάντα στη μόδα

Το Πανεπιστήμιο Walden αναφέρει ότι το χαμόγελο έχει ψυχολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο που μειώνουν το στρες, μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο ή λοιμώξεις και σας κάνουν ακόμη και να φαίνεστε πιο ελκυστικοί σωματικά. Αν και η Barbie είχε κάπως αυτάρεσκη, πλάγια έκφραση μέχρι το 1977, όταν επανασχεδιάστηκε με το εμβληματικό της χαμόγελο, το χαμόγελο έχει γίνει θρυλικό μέρος της γοητείας της Barbie και πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτό. 

Στην πραγματικότητα, η FlexJobs μοιράστηκε ακόμη και ότι το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, επειδή, ουσιαστικά, αφήνει μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτούς με τους οποίους παίρνεις ή δίνεις συνέντευξη και δικτυώνεσαι, και η Barbie σίγουρα ξέρει ένα ή δύο πράγματα για επιτυχημένες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να το αποδώσουμε αυτό στο μεταδοτικό της χαμόγελο; Αυτό εξαρτάται μάλλον από τη φαντασία του καθενός μας, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στον πραγματικό κόσμο, το ζεστό και μεταδοτικό χαμόγελο της Barbie θα την οδηγούσε ψηλά. 

  1. Η φιλία είναι η ρίζα της ευτυχίας

Αν ρίξεις μια ματιά στο κανάλι της Barbie στο YouTube, γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι τα περισσότερα από τα vlogs, τα μουσικά βίντεο και τις σειρές της δεν επικεντρώνονται μόνο στη Barbie, το επίκεντρο είναι η Barbie και οι φίλοι της. Η Mayo Clinic μοιράζεται ότι πολλοί ενήλικες δυσκολεύονται να βρουν και να διατηρήσουν φιλίες λόγω των αυξημένων ευθυνών καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η φιλία είναι στην πραγματικότητα επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάει τη συνολική σωματική και ψυχική μας υγεία. 

6.Μπορείς να πηγαίνεις με τις τάσεις αλλά να παραμείνεις αληθινή στον εαυτό σου 

Από τη στιγμή που η Barbie εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1959, έδειξε στον κόσμο πόσο μπροστά στη μόδα ήταν με το αρχικό της ντύσιμο – ένα ασπρόμαυρο ριγέ μαγιό σε στυλ pinup μαζί με ένα ζευγάρι υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου με χοντρό σκελετό που ήταν πάντα αντιπροσωπευτικά της εποχής-. Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν και εξελίσσονταν, το ίδιο έκανε και η Barbie. Διέσχισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 με μοντέρνα μόδα και groovy εξοπλισμό, ταξίδεψε στη δεκαετία του ’80 με αεροβικό κολάν και μεγάλα μαλλιά και μας έμαθε πόσο cool ήταν τα πιασμένα μαλλιά στη δεκαετία του ’90. 

Όποια τάση όμως και αν ακολουθούσε η Barbie εκείνη την εποχή, είχε πάντα τον ίδιο στόχο από την αρχή: να διδάξει στα κορίτσια ότι μπορούν να κάνουν και να γίνουν ό,τι θέλουν. Βασικά, η Barbie μεγάλωσε μαζί με την εποχή, αλλά ποτέ δεν άφησε να ξεφύγει από το ποια ακριβώς είναι στον πυρήνα της. Ως γυναίκες, μπορεί μερικές φορές να νιώθουμε ότι περιοριζόμαστε στο να είμαστε μόνο ένα πράγμα ή ότι δεν μπορούμε να ντυνόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να μας χαρακτηρίζουν, αλλά η Barbie είναι εδώ για να μας πει να πετάξουμε αυτούς τους περιορισμούς από το παράθυρο. 

  1. Η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι προτεραιότητας

Η Barbie είναι ένα πολυάσχολο κορίτσι. Έχει ζήσει πάνω από 200 καριέρες στη διάρκεια της ζωής της, έχει έναν μακρύ κατάλογο φίλων και συγγενών, και μάλιστα έχει εκτεταμένα χόμπι και ενδιαφέροντα, όπως η οδήγηση μοτοσικλέτας και η φροντίδα ζώων. Όμως η φαντασία μας πρέπει να αναρωτηθεί, πότε η Barbie έχει χρόνο για, λοιπόν, την Barbie; Με την πάροδο των δεκαετιών, η Barbie άρχισε να εστιάζει λίγο περισσότερο στον εαυτό της, και η αλλαγή της κοινωνίας στον τρόπο που βλέπουμε την αυτοφροντίδα μπορεί να παίζει ρόλο στις πρόσφατες κυκλοφορίες κούκλων Barbie με θέμα το spa και την ευεξία. Αλλά ακόμη και το 1983, η Barbie είχε θέσει ως προτεραιότητα να κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα της και να περνάει λίγο από το χρόνο της κάνοντας γυμναστική με το σετ Barbie Workout Center της χρονιάς. 

Η Barbie είναι μια κούκλα με μια φανταστική ιστορία ζωής και μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρίνουμε την επινοημένη ζωή της με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Το να διαθέτουμε χρόνο για τον εαυτό μας είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε εν μέσω δουλειάς, παιδιών, σχέσεων, σχολείου κ.λπ. αλλά οι θετικές επιπτώσεις που έχει η αυτοφροντίδα στην ψυχική και σωματική μας υγεία είναι τεράστιες, οπότε ας προσπαθούμε πάντα να θυμόμαστε να παίρνουμε σημειώσεις από την Barbie όταν πρόκειται για τον χρόνο μου. 

8.Η έκφραση του εαυτού μας μέσω της μόδας μπορεί να είναι θεραπευτική 

Η μόδα είναι πραγματικά μια απίστευτη τέχνη και η Barbie το ήξερε αυτό από την αρχή της. Στην πραγματικότητα, μια από τις πρώτες της δουλειές το 1960 ήταν μια καριέρα ως σχεδιάστρια μόδας και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Όταν παρουσιάστηκε η κούκλα, δεν έμοιαζε με τις άλλες τυπικές κούκλες μωρών με τις οποίες έπαιζαν τα παιδιά εκείνη την εποχή έμοιαζε περισσότερο με κάποια που θα έβλεπες σε μια παριζιάνικη πασαρέλα, η οποία φορούσε κομψά αξεσουάρ όπως μαργαριτάρια, καπέλα, ψηλά τακούνια, γάντια, τσάντες και σέξι καμπαρντίνες. 

Ως παιδιά, βλέποντας όλα τα αξεσουάρ που είχε  η Barbie ήταν αναμφισβήτητα πιο συναρπαστικό από ένα ζαχαροπλαστείο. Ανακατεύαμε και συνδυάζαμε ρούχα και κοσμήματα, μάθαμε να πειραματιζόμαστε με το χρώμα και τους ατελείωτους συνδυασμούς του και βρήκαμε χαρά στο να εκφράζουμε αυτό που ήμασταν μέσα από το να ντύνουμε την Barbie μας όπως θέλαμε. Για πολλές από εμάς, ανεξάρτητα από το πού μας οδήγησε το προσωπικό μας στυλ, οι πρώτες μας στιγμές μόδας δεν ήταν άλλες από την Barbie. Ίσως, στο τέλος της ημέρας, το να δείχνουμε ποιοι είμαστε μέσα από τη μόδα είναι τόσο θεραπευτικό λόγω των αγαπημένων παιδικών αναμνήσεων που το συνοδεύουν. 

  1. Η φαντασία δεν πεθαίνει ποτέ

Πίσω στο 2021, η Mattel παρουσίασε μια καμπάνια με τίτλο «Μια κούκλα μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει ο κόσμος», η οποία αναπτύχθηκε μετά από μια νευροεπιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Cardiff που έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τις θετικές επιδράσεις που εμφανίζονται όταν τα παιδιά παίζουν με κούκλες. «Ως ηγέτες στην κατηγορία των κούκλων, γνωρίζαμε πάντα ότι το παιχνίδι με κούκλες έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά, αναπτύσσει την αφήγηση ιστοριών, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα», μοιράζεται η Lisa McKnight με το The Drum. «Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff μας παρέχει νευροεπιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τα θετικά οφέλη που έχει το παιχνίδι με κούκλες στην προετοιμασία των παιδιών για το μέλλον μέσω της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση». 

Έτσι, ενώ οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα δεν παίζουμε πια με κούκλες, εκτός αν είναι με τα παιδιά μας, στην πραγματικότητα πιθανόν να αναπτύξαμε κάποιες πολύ σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες από τα πρώτα μας χρόνια παίζοντας με τις Barbie μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια κατάσταση όπου θα νιώσεις ιδιαίτερη ενσυναίσθηση για τον πρόσφατο χωρισμό της φίλης σου ή για την απόλυση του γείτονά, να ξέρεις ότι μπορεί να έχεις βάλει το χεράκι της και η  Barbie γι’ αυτό. 

  1. Η ανεξαρτησία είναι σέξι

Τι είναι αυτό που κάνει την Barbie τόσο ελκυστική; Είναι οι μεταξένιες μακριές μπούκλες της; Το λείο δέρμα της; Σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το ανεξάρτητο πνεύμα της. Η συγγραφέας γυναικείων best- seller και βραβευμένη εκδότρια Priya Florence Shah σημειώνει ότι η ανεξαρτησία είναι μια τόσο ελκυστική ιδιότητα επειδή δείχνει ότι αναγνωρίζεις την αυτοεκτίμησή σου και ότι μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου με ή χωρίς σύντροφο, δύο πράγματα για τα οποία η Barbie έδειξε στον κόσμο ότι ήταν απόλυτα ικανή όταν χώρισε επίσημα με τον Ken το 2004.

Επιπλέον, όπως έγραψε στο βιβλίο της η συγγραφέας του βιβλίου «Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll» M.G. Lord: «Δεν υπήρχαν γονείς ή σύζυγοι ή απόγονοι στον κόσμο της Barbie, δεν όριζε τον εαυτό της μέσα από σχέσεις ευθύνης απέναντι στους άνδρες ή στην οικογένειά της. Η Barbie ήταν ανεξάρτητη επειδή δεν έπρεπε να λογοδοτήσει σε άνδρες ή σε μια οικογένεια, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για τις γυναίκες στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960».   

  1. Ανεξάρτητα από το ποια επιλέγεις να είσαι, είσαι σημαντική

Σίγουρα, η Barbie είχε μερικές απολύτως απίστευτες δουλειές μέσα στις δεκαετίες. Υπήρξε μηχανικός, φωτογράφος και επιστήμονας του National Geographic, αστροναύτης, χειρουργός, οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, Ολυμπιονίκης και πολλά, πολλά, πολλά άλλα. Όλες αυτές οι επιτυχημένες καριέρες έχουν ως στόχο να διδάξουν στα νεαρά κορίτσια ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, αλλά ήξερες ότι η Barbie δούλευε και στα McDonald’s; Ναι, η ίδια Barbie που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος και έγινε γιατρός, μας έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχουν δουλειές που είναι κατώτερες από αυτήν. 

BARBIE
ΠΗΓΗ:instagram.com/barbiestyle/

Ποιο μάθημα μπορούμε να πάρουμε από την εργασιακή ηθική της Barbie; Ίσως το πιο σημαντικό, μπορούμε να μάθουμε ότι ανεξάρτητα από το ποια πορεία στη ζωή μας κάνει ευτυχισμένους, ο ρόλος μας σε ό,τι κι αν κάνουμε έχει σημασία. Είτε έχουμε την επιθυμία να γίνουμε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος είτε θέλουμε να είμαστε μια καταπληκτική μητέρα που μένει στο σπίτι, μπορούμε και θα αποκτήσουμε τον τίτλο μας με αυτοπεποίθηση, χαμόγελο και αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας. 

Διάβασε επίσης:

«Barbie»: Το νέο trailer και η Robbie με τον Gosling οι απολυτοί Ken&Barbie

H Warner Bros παρουσίασε το τελευταίο trailer και τις αφίσες για την πολυαναμενόμενη ταινία «Barbie» της Greta Gerwig, η οποία βγαίνει στις αίθουσες στις 21 Ιουλίου.  Ενώ το teaser ήταν ένας αξιομνημόνευτος φόρος τιμής στην εμβληματική ταινία του Kubrick «2001: A Space Odyssey» με αφηγήτρια την Helen Mirren, το νέο δείχνει λίγο περισσότερο τον εκθαμβωτικό κόσμο της Barbie Land, που κατοικείται από την εμβληματική κούκλα της Mattel Barbie (Margot Robbie) και τον φίλο της Ken (Ryan Gosling), πριν προχωρήσει στο πείραγμα της αναχώρησής τους στον λεγόμενο «Πραγματικό Κόσμο». 

MARGOT ROBBIE AS BARBIE
instagram/barbiemovieupdates/

Η τελευταία ταινία της Gerwig, που γράφτηκε μαζί με τον σύζυγό της Noah Baumbach, είναι έτοιμη να βγει απέναντι στο αναμενόμενο ιστορικό δράμα «Oppenheimer» του Christopher Nolan για τη Universal, καθώς και στο θρίλερ τρόμου «Cobweb» της Lionsgate με τους Lizzy Caplan, Antony Starr και Cleopatra Coleman. 

Η Margot Robbie ζωντανεύει ως η διάσημη φιγούρα στο επίσημο τρέιλερ της ταινίας «Barbie» της Warner Bros. Η υποψήφια για Όσκαρ Robbie ηγείται ενός cast γεμάτο stars που περιλαμβάνει έναν μυώδη Ryan Gosling ως το αγόρι-παιχνίδι της Barbie, τον Ken. Οι δύο ηθοποιοί δεν είναι οι μόνες «κούκλες» Barbie και Ken στην ταινία. Η Dua Lipa πρωταγωνιστεί ως γοργόνα Barbie, για παράδειγμα, μαζί με πολλούς άλλους ηθοποιούς ως διαφορετικές εκδοχές της διάσημης κούκλας. 

Δες εδώ το νέο trailer της Barbie 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 εύκολες συνταγές για κέικ σοκολάτας από 3 κορυφαίους Γάλλους pâtissiers
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα αφαιρέσεις τα προσωπικά σου στοιχεία από το internteDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr