Now Reading
Αν θες να χάσεις εύκολα κιλά απλά κοιμήσου περισσότερο

Αν θες να χάσεις εύκολα κιλά απλά κοιμήσου περισσότερο

Avatar photo

Είναι αλήθεια: Η έλλειψη ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το βάρος. Όσο δεν κοιμάσαι, το σώμα φτιάχνει μια τέλεια συνταγή για αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν σου λείπει ο ύπνος, είναι εύκολο να στηριχτείς σε έναν μεγάλο latte για να κινηθείς και να βγάλεις τη μέρα. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να παραλείψεις την άσκηση,…

Είναι αλήθεια: Η έλλειψη ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το βάρος. Όσο δεν κοιμάσαι, το σώμα φτιάχνει μια τέλεια συνταγή για αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν σου λείπει ο ύπνος, είναι εύκολο να στηριχτείς σε έναν μεγάλο latte για να κινηθείς και να βγάλεις τη μέρα. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να παραλείψεις την άσκηση, να πάρεις φαγητό από έξω και μετά να κοιμηθείς αργά . Αν  αυτό συμβαίνει μερικές φορές κάθε χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία, την ευεξία και το βάρος μας, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Ο νυσταγμένος εγκέφαλός


Η έλλειψη ύπνου προετοιμάζει τον εγκέφαλό έτσι ώστε να πάρει κακές αποφάσεις. Αμβλύνει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, τον τόπο λήψης αποφάσεων και ελέγχου των παρορμήσεων. Έτσι, είναι λίγο σαν να είμαστε μεθυσμένοι. Δεν έχουμε πνευματική διαύγεια για να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Επιπλέον, όταν έχεις υπερκόπωση, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ανεβάζουν στροφές, αναζητώντας κάτι που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλά. Έτσι, ενώ μπορεί να είσαι σε θέση να καταπνίξεις την επιθυμία για παρηγορητικό φαγητό όταν είσαι ξεκούραστη, ο εγκέφαλός σου που στερείται ύπνου μπορεί να δυσκολευτεί να πει όχι σε ένα δεύτερο κομμάτι γλυκό.

Η έρευνα λέει μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνου, η κατανάλωση σνακ αργά τη νύχτα αυξάνεται και είναι πιο πιθανό να επιλέξουν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Σε μια άλλη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι συμμετέχοντες με έλλειψη ύπνου επέλεγαν σνακ με διπλάσια ποσότητα λιπαρών από εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον 8 ώρες. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι ο πολύ λίγος ύπνος ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες όλων των τροφίμων, αυξάνοντας την αύξηση του σωματικού βάρους. Και σε μια ανασκόπηση 18 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου οδήγησε σε αυξημένη επιθυμία για ενεργειακά πυκνά, πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα.

Υπνος
Αν τα προσθέσεις όλα αυτά μαζί, ο νυσταγμένος εγκέφαλος φαίνεται να επιθυμεί το πρόχειρο φαγητό, ενώ παράλληλα δεν έχει τον έλεγχο των παρορμήσεων για να πει όχι.

Ύπνος και μεταβολισμός

Ο ύπνος είναι σαν διατροφή για τον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Αν κοιμάσαι λιγότερο από αυτό, το σώμα σου θα αντιδράσει με τρόπους που οδηγούν ακόμα και τον πιο αποφασισμένο διαιτολόγο κατευθείαν στο Ben & Jerry’s. Ο πολύ λίγος ύπνος πυροδοτεί μια αύξηση της κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη του στρες σηματοδοτεί στο σώμα σας να εξοικονομήσει ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι διαιτώμενοι περιόρισαν τον ύπνο τους για μια περίοδο 14 ημερών, η ποσότητα βάρους που έχασαν από το λίπος μειώθηκε κατά 55%, παρόλο που οι θερμίδες τους παρέμειναν ίδιες. Επίσης αισθάνονταν πιο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα και η ενέργειά τους ήταν εξαντλημένη.


Η στέρηση ύπνου δημιουργεί «μεταβολικά γκρίνια», λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Μέσα σε μόλις 4 ημέρες ανεπαρκούς ύπνου, η ικανότητα του σώματός να επεξεργάζεται την ινσουλίνη – μια ορμόνη που χρειάζεται για να μετατρέψει τη ζάχαρη, το άμυλο και άλλες τροφές σε ενέργεια – πηγαίνει στραβά. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη, διαπίστωσαν οι ερευνητές, μειώθηκε κατά περισσότερο από 30%.

Να γιατί αυτό είναι κακό: Όταν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα λίπη από την κυκλοφορία του αίματος, οπότε καταλήγει να τα αποθηκεύει ως λίπος. Επομένως, δεν είναι τόσο ότι αν κοιμηθείς, θα χάσεις βάρος, αλλά ότι ο πολύ λίγος ύπνος εμποδίζει το μεταβολισμό σου και συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Διάβασε επίσης:

Διαλειμματική Νηστεία: Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους και ενισχύει τη μακροζωία

Η Διαλειμματική ή Διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς αποτελεί μία εύκολη λύση και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για μια προσέγγιση τροφίμων που περιλαμβάνει την κατανάλωση φαγητού μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τη νηστεία για την υπόλοιπη ημέρα. Αυτός ο τρόπος νηστείας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Για το λόγο αυτό, η διαλείπουσα νηστεία υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ως δίαιτα για να χάσεις βάρος και να φροντίσεις τον εαυτό σου.

μεζούρα

Η επιτυχία της διαλείπουσας νηστείας οφείλεται όχι μόνο στα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν όσον αφορά τα χαμένα κιλά, αλλά και στην ευκολία με την οποία είναι εφικτό, χωρίς μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος.

Δες εδώ τι είναι η διαλειμματική νηστεία 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταμάτα να αναβάλλεις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου με τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλονDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr