Now Reading
4 τρόποι για να πάψει η σχέση με τη μαμά σου να είναι τοξική

4 τρόποι για να πάψει η σχέση με τη μαμά σου να είναι τοξική

Avatar photo
4 τρόποι για να πάψει η σχέση σου με τη μαμά σου να είναι τοξική

Η θεραπεία και η μετάβαση από μια κακή σχέση μητέρας-κόρης είναι δυνατή.

Η πρώτη εμπειρία που έχουμε με τις γυναίκες είναι η εμπειρία που έχουμε με τις μητέρες μας. Διαμορφώνει τις σχέσεις μας με άλλες γυναίκες και το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Το Your Tango δημοσίευσε μια μελέτη που εξέτασε πώς η ποιότητα της σχέσης μητέρας-κόρης κατά την παιδική και ενήλικη ζωή σχετίζεται με την ψυχολογική ευημερία της κόρης. Η μελέτη επικεντρώθηκε στα συμπτώματα κατάθλιψης και στην αυτοεκτίμηση αργότερα στη ζωή. Όπως φανταζόμασστε λοιπόν οι σχέσεις μητέρας-κόρης έχουν μεγάλη σημασία. Η σχέση μας με τη μητέρα μας μπορεί να είναι λιγότερο από ιδανική, αλλά μπορούμε να τη μεταμορφώσουμε σε μια θετική εμπειρία.

Γιορτη μητεραςΟι 4 τρόποι για να θεραπεύσεις την τοξική σχέση με τη μαμά σου

1. Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου

Ως βρέφη, χρειαζόμαστε κάποιον να μας φροντίζει. Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε ανεξάρτητοι και μαθαίνουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Το πρόβλημα έγκειται στο πόση ανεξαρτησία μπορεί να αναλάβει το παιδί, στο χρονοδιάγραμμα και στην προθυμία να αναλάβει προσωπική ευθύνη. Πράγματα που εμποδίζουν την ανεξαρτησία μας είναι πεποιθήσεις όπως: «Δεν θα με αγαπήσει αν δεν με χρειαστεί», «Δεν είσαι έξυπνος, δυνατός ή αρκετά όμορφος για να το κάνεις μόνος σου», «Είσαι όλη μου η ζωή» για να αναφέρουμε μερικές. Μόλις καταλάβεις πώς οι προσδοκίες σε εμποδίζουν για την ανεξαρτησία σου, μπορείς να αρχίσεις να απελευθερώνεσαι από αυτές. Θυμήσου πως είσαι ενήλικη τώρα και μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τις προσδοκίες σου για τον εαυτό σου με βάση το πώς θέλεις να ζήσεις.

2. Φρόντισε τις δικές σου ανάγκες

Συχνά αναστατωνόμαστε, απογοητευόμαστε, πληγώνουμε, παραμελούμε, παρεξηγούμαστε ή απορρίπτουμε όταν κάποιος δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Για να ζήσεις σε μια κατάσταση χαράς, ανέλαβε προσωπική ευθύνη για τις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες σου.

μαμά και κόρες3. Μάθε ποιο είναι το στυλ επικοινωνίας σου

Δεν μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα. Μερικοί άνθρωποι είναι συναισθηματικοί στοχαστές, ενώ άλλοι βασίζονται στην κριτική. Βασίζεται στον κυρίαρχο λοβό μας και υπάρχει κατά τη γέννηση κάτι το οποίο παραμένει σταθερό σε όλη μας τη ζωή. Εάν η κυρίαρχη αίσθηση μας είναι συναισθηματική, θα έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας και των συναισθημάτων των άλλων. Όταν είμαστε κουρασμένες ή αγχωμένες, δεν έχουμε την ενέργεια να είμαστε λογικοί για κάτι και θα αντιδράσουμε συναισθηματικά όταν μας ζητηθεί να πάρουμε μια απόφαση. Εάν η κυρίαρχη αίσθηση μας είναι διανοητική, θα δούμε τα πράγματα από λογική, πρακτική και ορθολογική οπτική γωνία, συχνά αγνοώντας τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα των άλλων. Μόλις κατανοήσουμε την επικοινωνία μας και αναγνωρίσουμε ότι οι άλλοι δεν μιλούν απαραίτητα την ίδια γλώσσα, μπορούμε να σταματήσουμε να περιμένουμε από τους άλλους να πουν τα πράγματα που θέλουμε. Τότε, μπορούμε να ανοίξουμε τον εαυτό μας για να ακούσουμε πραγματικά τι λένε οι άλλοι, και αυτοί, με τη σειρά τους, μπορούν να κάνουν το ίδιο για εμάς.

4. Κατανόησε και σκέψου τι σε ενοχλεί

Όταν έχεις άλυτα συναισθηματικά ζητήματα μέσα σου που δεν σου αρέσουν, θα δυσκολευτείς πολύ να τα χειριστείς ή ακόμα και να τα ανεχτείς σε κάποιον άλλο. Η απάντηση είναι να αναλάβεις προσωπική ευθύνη και να εξετάσεις τη συμπεριφορά σου και τα άλυτα συναισθηματικά ζητήματα που οδηγούν τη συμπεριφορά σου. Είναι δύσκολο να δεις τα προβλήματά σου και πολύ πιο εύκολο να δεις ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε κάποιον άλλο. Έτσι, εξέτασε τον εαυτό σου πριν αντιδράσεις σε κάποιον άλλο.

4 τρόποι για να πάψει η σχέση σου με τη μαμά σου να είναι τοξικήΈνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχει στις σχέσεις είναι ότι πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να σκέφτονται όπως κάνουμε εμείς. Απλά δεν γίνεται! Ο λόγος για αυτό είναι ότι έχουμε διαφορετική χημεία του σώματος. Σπάνια όλοι στην ίδια οικογένεια είναι ο ίδιος τύπος, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εσύ και η μητέρα σου να έχετε διαφορετικούς σωματότυπους, πράγμα που σημαίνει ότι επίσης δεν σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο. Η ανάγνωση του ψυχολογικού προφίλ κάποιου άλλου βοηθάει πολύ στην κατανόηση του ποιος είναι είναι και τι τον παρακινεί. Αυτό θα σου επιτρέψει να αφήσεις τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και να τις εκτιμήσεις γι’ αυτό που είναι.

Διάβασε επίσης:

Μήπως βάζεις πολύ δράμα στη ζωή σου; Τότε έχεις κολλήσει στο τρίγωνο Karpman

Πολλές εγκλωβιζόμαστε μέσα σε καταστάσεις που περιέχουν πολύ δράμα. Άλλες φορές γιατί οι σχέσεις είναι τεταμένες ή μάχιμες, άλλες φορές γιατί βλέπουμε σημάδια τοξικής σχέσης με κάποιον που νομίζαμε ότι μπορούσαμε να εμπιστευτούμε, ενώ κάποιες άλλες γιατί βρισκόμαστε σε αγώνες εξουσίας με φίλους ή ανθρώπους στη δουλειά.

Μήπως βάζεις πολύ δράμα στη ζωή σου; Τότε έχεις κολλήσει στο τρίγωνο KarpmanΑν σου συμβαίνει κάτι από αυτά θα μπορούσες να παίζεις έναν ή περισσότερους ρόλους στο «Τρίγωνο του Δράματος Karpman» και να μην το γνωρίζεις καν. Αλλά, έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση μπορείς και να απαλλαγείς από αυτό και αυτές τις χειριστικές δυναμικές, οπότε να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να πέσεις σε ανθυγιεινές σχέσεις μια για πάντα.

Εδώ θα διαβάσεις τι είναι το τρίγωνο Karpman.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολες ασκήσεις yoga για να κάνεις καθιστή στο γραφείο και να ξεχάσεις τους πόνους



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST