Now Reading
Η τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας

Η τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας

Avatar photo
9 Κορυφαία hacks για εύκολο ύπνο από διαφορετικά μέρη του κόσμου

4 μυστικά για να μπορέσεις να ξανακοιμηθείς σε χρόνο dt όταν στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου τη νύχτα.

Αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς ή κοιμάσαι εύκολα τις περισσότερες νύχτες, αλλά μετά ξυπνάς στις 2:00, στις 3:00 ή στις 4:00 το πρωί και δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς, τότε ξέρεις πόσο απογοητευτική είναι η αϋπνία, ειδικά αν έχεις κάτι σημαντικό να κάνεις την επόμενη μέρα. Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Αλλά για να το φτάσεις σε αυτό πρέπει να κατανοήσεις τη φύση του προβλήματος και τον λόγο που δεν μπορεί να σε πάρει ο ύπνος.

Κατανόηση της κατάστασης των εγκεφαλικών κυμάτων

Το μυαλό μας είναι ένας μηχανισμός εστίασης. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα επειδή, στην κατάσταση εγρήγορσης, η εστίαση του μυαλού μάς  επιτρέπει να συγκεντρωθούμε αποκλειστικά σε μια εργασία και να δούμε κάτι μέχρι την ολοκλήρωσή του. Στην εστιασμένη του κατάσταση, το μυαλό φιλτράρει τυχόν θορύβους, περισπασμούς, θέματα —ακόμα και συναισθήματα— που δεν σχετίζονται με το αποτέλεσμα που προσπαθούμε να επιτύχουμε. Όταν το σημείο εστίασης του μυαλού μας είναι δεσμευμένο, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονόμασαν «βήτα» εγκεφαλική κατάσταση.

ΥπνοςΣτην κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα, το μυαλό  επεξεργάζεται ενεργά πληροφορίες, τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όσο και από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η λογική και η κριτική σκέψη είναι τα υποπροϊόντα του να βρισκόμαστε σε κατάσταση βήτα εγκεφαλικών κυμάτων και ως αποτέλεσμα της έντασης της εστίασής μας, βρισκόμαστε σε αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης.

Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα μάς καθοδηγεί στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για να ζήσουμε μια ζωή με υψηλή λειτουργικότητα. Ωστόσο, υψηλότεροι κύκλοι συχνότητας βήτα στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μας προκαλούν επίσης άγχος, ευερεθιστότητα και ανησυχία. Με άλλα λόγια, η beta κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων είναι ο θανάσιμος εχθρός του να αποκοιμηθείς!

Διάβασε επίσης: Αυτές οι 10 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη και τρυπτοφάνη θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα

Σε μια λιγότερο εστιασμένη κατάσταση, γνωστή ως «κατάσταση άλφα», ο εγκέφαλός μας δεν είναι προσηλωμένος σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή ζήτημα. Αντίθετα, η προσοχή μας είναι πιο διάχυτη. Στην κατάσταση άλφα, λειτουργούμε με έναν τύπο αυτόματου πιλότου. Είναι μια κατάσταση μερικής συνειδητής επίγνωσης κατά την οποία χάνουμε την εικόνα του τι συμβαίνει και μπορούμε πιο εύκολα να παρασυρθούμε σε μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης. Το να μάθεις να αφήνεις τον εαυτό σου να πέσει σε κατάσταση άλφα εγκεφαλικών κυμάτων είναι ένα από τα συστατικά του να κοιμάσαι ξανά όταν έχεις ξυπνήσει στη μέση της νύχτας.

Μια άλλη κατάσταση, η «κατάσταση θήτα», είναι μια φάση μη εστιασμένης σκέψης όπου το συνειδητό μυαλό αποδεσμεύεται και εισερχόμαστε σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης. Μπορεί να έχουμε ελαφριά επίγνωση του περιβάλλοντός μας, αλλά μόνο ως παρατηρητής, όχι ως συμμετέχων.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τις καταστάσεις εγκεφαλικών κυμάτων σου για να ξανακοιμηθείς

ύπνοςΣτην κατάσταση βήτα, επειδή η εστίασή μας είναι οξεία, τα εγκεφαλικά μας κύματα κινούνται με πολύ υψηλό ρυθμό ταχύτητας. Στην κατάσταση άλφα, αυτή η ορμή επιβραδύνεται καθώς επιτρέπετε στην προσοχή μας να γίνει πιο διάχυτη και λιγότερο συγκεκριμένη. Στην κατάσταση θήτα, η ορμή των εγκεφαλικών κυμάτων είναι ακόμα πιο αργή. Στο δέλτα, η ορμή κινείται με αργό ρυθμό ταχύτητας και δεν το έχεις επίγνωση.

1. Επιβράδυνε τις σκέψεις σου

Το μυστικό για να ξανακοιμηθείς αφού ξυπνήσεις τη νύχτα είναι να μάθεις πώς να επιβραδύνεις την ορμή των σκέψεών σου. Η αρχική σκέψη πυροδοτεί την επόμενη, και η καθεμία συγκεντρώνει ταχύτητα. Εάν το αφήσεις να επιμείνει για αρκετό καιρό, η ορμή των σκέψεών σου μπορεί να αρχίσει να είναι εκτός ελέγχου.

2.. Απόκλεισε τους περισπασμούς στην εστίασή σου πριν τον ύπνο

Μία ή δύο ώρες πριν πας για ύπνο, αποδεσμεύσου από δραστηριότητες που απαιτούν πολλή σκέψη ή διανοητική εστίαση. Αντίθετα, επίλεξε χαλαρωτικές δραστηριότητες για να επιτρέψεις στο μυαλό σαουνα χαλαρώσει και να παρασυρθεί σε μια κατάσταση άλφα. Αν διαβάζεις ή παρακολουθείς τηλεόραση στο κρεβάτι, βεβαιώσου ότι είναι κάτι που σε διευκολύνει. Οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, όπως το βουητό ενός ανεμιστήρα ή η ροή του νερού μπορεί να διευκολύνουν τη μετάβαση σε κατάσταση άλφα.

μαξιλάρια

3. Μην αποσπάς την προσοχή σου με σκέψεις όταν ξυπνάς

Εάν ξυπνάς στη μέση της νύχτας, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να κρατήσεις το μυαλό σου ασυγκεντρωμένο και στην ουδετερότητα της κατάστασης άλφα. Αντί να εστιάσεις σε σκέψεις (όπως «Πόσες ώρες έχω πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μου;») εστίασε σε οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλά: Η άνεση του κρεβατιού σου, η απαλότητα του μαξιλαριού, η αίσθηση των σεντονιών πάνω στο δέρμα σου.

4. Αύξησε τη θετική σου αυτοομιλία και διώξε την αρνητικότητα

Αφού δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω, εάν απογοητευτείς επειδή δεν έχεις ξανακοιμηθεί ακόμα, χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να θρέψεις τον εαυτό σου μέσω θετικής αυτοομιλίας και μιας γενναιόδωρης εφαρμογής αγάπης προς τον εαυτό σου.

υπνος

Πες πράγματα στον εαυτό σου όπως, “Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Είχα προβλήματα στο παρελθόν που λύθηκαν από μόνα τους. Για κάθε πρόβλημα, υπάρχει μια λύση. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μου που είναι δουλεύω καλά και για αυτό είμαι πραγματικά ευγνώμων».

Η νοοτροπία της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης δημιουργεί μια εσωτερική ατμόσφαιρα που ευνοεί εξαιρετικά τον ύπνο. Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε στιγμή – και ακριβώς επειδή μπορείς να εστιάσεις και να αποεστιάσεις το μυαλό σου – μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου σε όλα όσα δεν λειτουργούν ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια δύναμη εστίασης για να κάνεις μια διανοητική απογραφή όλων αυτών.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST