Now Reading
12 φυσικοί τρόποι για να νικήσεις τις αλλεργίες που έχουν αρχίσει να σε ταλαιπωρούν

12 φυσικοί τρόποι για να νικήσεις τις αλλεργίες που έχουν αρχίσει να σε ταλαιπωρούν

Avatar photo

Οι αλλεργίες είναι συνήθως ένα εποχιακό φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετούς από εμάς, αλλά εκτός από τα αντιισταμινικά υπάρχουν και αρκετοί φυσικοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσεις.

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία – όπως η γύρη, το δηλητήριο της μέλισσας ή το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου – ή σε ένα τρόφιμο που δεν προκαλεί αντίδραση στους περισσότερους ανθρώπους, άλλα σε κάποιους η κατανάλωση του μπορεί να αποβεί μοιραία. 

 

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει ουσίες γνωστές ως αντισώματα. Όταν έχεις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σου σύστημα παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως επιβλαβές, παρόλο που δεν είναι. Όταν έρχεσαι σε επαφή με το αλλεργιογόνο, η αντίδραση του ανοσοποιητικού σου συστήματος μπορεί να φλεγμαίνει το δέρμα, τα ιγμόρεια, τους αεραγωγούς ή το πεπτικό σύστημα. 

Η σοβαρότητα των αλλεργιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ ερεθισμό έως αναφυλαξία και ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή επείγον περιστατικό. Ενώ οι περισσότερες αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Συνέχισε να διαβάζεις και ανακάλυψε φυσικούς τρόπους που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών.  

 1. Κλείσε τα παράθυρα

Είναι μια πανέμορφη μέρα! Αλλά αν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός, κράτησε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να προστατέψεις τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Μπορείς επίσης να εγκαταστήσεις ένα φίλτρο HEPA στο σύστημα κλιματισμού και ένα επίπεδο ή πάνελ φίλτρο στον φούρνο. 

 1. Εξέτασε το ενδεχόμενο εναλλακτικών θεραπειών

Το Butterbur ή Πετασίτης – όπως είναι γνωστό στα ελληνικά- είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα και καλά ερευνημένα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ένα εκχύλισμα butterbur που ονομάζεται Ze 339 μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τα αντιισταμινικά φάρμακα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το φυτικό Phleum pratense και η πυκνογενόλη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. 

 1. Πλύνε τα πάντα

Κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι, φέρνεις μαζί σου μικρά κομμάτια του εξωτερικού κόσμου. Αφού βρεθείς σε εξωτερικό χώρο, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά και το δέρμα σου είναι καλυμμένα με μικροσκοπικά σωματίδια από παντού όπου έχεις βρεθεί, περπατήσει, καθίσει. Κάνε ένα ντους και άλλαξε τα ρούχα σου για να ξεπλύνεις τυχόν αλλεργιογόνα. Άφησε και τα παπούτσια σου στην πόρτα και ιδανικά αν έχεις χρόνο πλύνε τα ρούχα σου την ίδια μέρα. 

 1. Φόρεσε μια μάσκα

Θα εμποδίσει τα αλλεργιογόνα να εισέλθουν στους αεραγωγούς σου όταν δεν μπορείς να αποφύγετε ορισμένους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες, όπως όταν εργάζεστε στην αυλή του σπιτιού σου ή όταν σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα. Μια μάσκα αναπνευστήρα N95, που διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών ειδών, θα εμποδίσει το 95% των μικρών σωματιδίων, όπως η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. 

 1. Φάε υγιεινά

Σε μια μελέτη, τα παιδιά που έτρωγαν πολλά φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς – ιδιαίτερα σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια και ντομάτες – είχαν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τη σχέση. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια υγιεινή διατροφή κάνει καλό σε ολόκληρο το σώμα. Πρόσθεσε τουλάχιστον ένα φρέσκο φρούτο και λαχανικό σε κάθε γεύμα.   

 1. Ξέπλυνε τη μύτη σου

Ένα ρινικό ξέπλυμα καθαρίζει τη βλέννα από τη μύτη σου, διευκολύνοντας τη συμφόρηση και τη φαγούρα. Μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτήρια και να αραιώσει τη βλέννα και να μειώσει την μεταρινική σταγόνα. Αγόρασε ένα σετ έκπλυσης ή φυσικό όρο, σκύψε πάνω από έναν νεροχύτη και ξέπλυνε απαλά ένα ρουθούνι κάθε φορά. 

 1. Πιες περισσότερα

Εάν αισθάνεσαι βουλωμένη τη μύτη ή έχεις μεταρινική σταγόνα από τις αλλεργίες σου, πιες περισσότερο νερό, χυμό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Το επιπλέον υγρό μπορεί να αραιώσει τη βλέννα στις ρινικές διόδους και να σου δώσει κάποια ανακούφιση. Τα ζεστά υγρά, όπως το τσάι, ο ζωμός ή η σούπα, έχουν ένα πρόσθετο όφελος: τον ατμό. 

 1. Προχώρησε σε φυσικό τρόπο

Κράτησε το σπίτι σου καθαρό, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγεις τα αλλεργιογόνα του εσωτερικού χώρου. Αλλά οι σκληρές χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν τις ρινικές διόδους και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά. Φτιάξε λοιπόν φυσικά καθαριστικά με καθημερινά υλικά όπως το ξύδι ή η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο HEPA για να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα. Αν έχεις σοβαρές αλλεργίες, ζήτησε από κάποιον άλλο να συμμαζέψει και να καθαρίσει το σπίτι. 

 

 

 1. Κάνε αναπνοές με ατμό

Είσπνευσε λίγο ατμό, αυτό το απλό κόλπο μπορεί να διευκολύνει μια βουλωμένη μύτη και να σε βοηθήσει να αναπνεύσεις ευκολότερα. Κράτησε το κεφάλι σου πάνω από ένα ζεστό -αλλά όχι πολύ ζεστό- μπολ ή νεροχύτη γεμάτο νερό και τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σου για να παγιδεύσεις τον ατμό. Ή κάθισε στο μπάνιο το ζεστό ντους να τρέχει. 

 1. Απέφυγε τον καπνό του τσιγάρου 

Μπορεί να επιδεινώσει την καταρροή, τη φαγούρα, τη βουλωμένη μύτη και τα υγρά μάτια. Επίλεξε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και δωμάτια ξενοδοχείων χωρίς καπνό. Απέφυγε και άλλους καπνούς που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, όπως τα σπρέι αεροζόλ και τον καπνό από τζάκια που καίνε ξύλα. 

 

 1. Εξέτασε το ενδεχόμενο του βελονισμού

Αυτή η αρχαία πρακτική μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση. Ο τρόπος με τον οποίο ο βελονισμός επηρεάζει τις ρινικές αλλεργίες είναι ακόμη ασαφής. Αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει. Ρώτησε το γιατρό σου αν θα ήταν καλό να το δοκιμάσεις. 

 1. Γνώρισε τους παράγοντες που σου προκαλούν αλλεργία

Μπορεί να νομίζεις ότι γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα. Αλλά είσαι σίγουρη; Κλείσε ένα ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο για ένα δερματικό τεστ αλλεργίας για να εντοπίσεις τους εκλυτικούς παράγοντες. Στη συνέχεια, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για την αποφυγή τους. 

Διάβασε επίσης :

Πριν ξεκινήσεις να φτερνίζεσαι ακολούθησε τα 8 tips καθαρισμού για να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες

Εάν εσύ ή κάποιος στο σπίτι υποφέρει από ετήσιες ή εποχιακές αλλεργίες ή άσθμα, μπορείς να μειώσεις τη μιζέρια και την ενόχληση που προκαλούν καθαρίζοντας σωστά για να ελαχιστοποιήσεις και να απομακρύνεις τα αλλεργιογόνα. Αλλεργιογόνα μπορεί να είναι οποιαδήποτε ουσία που προκαλεί αλλεργική αντίδραση. 

Για να μειώσεις ή ακόμα και να απαλλαγείς από τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απομακρύνεις τη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης και πολλά άλλα.   

 1. Επίλεξε την ηλεκτρική σου σκούπα με προσοχή

Ο τύπος της ηλεκτρικής σκούπας που αγοράζεις κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση των αλλεργιογόνων. Επίλεξε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA για λεπτά σωματίδια ή χρησιμοποίησε μια διπλή σακούλα για να παγιδεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερα σωματίδια. Μια ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα, η οποία διαθέτει σφραγισμένο σταθμό καθαρισμού που αδειάζει αυτόματα τον κάδο συλλογής και μπορείς εύκολα να αφαιρέσεις και να πλύνεις τον κάδο, είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Εάν η αποφυγή αλλεργιογόνων είναι ο στόχος σου, εξέτασε το ενδεχόμενο μιας ρομποτικής σκούπας και ενός συστήματος σφουγγαρίσματος που προσφέρει συνεχή νυχτερινό καθαρισμό ενώ δεν βρίσκεσαι στο δωμάτιο. Μια άλλη επιλογή που αξίζει να εξερευνήσεις είναι μια ηλεκτρική σκούπα απολύμανσης αλλεργιογόνων υφασμάτων που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης και τα βακτήρια και στη συνέχεια ένα διπλό σύστημα φιλτραρίσματος για να εξαλείψει το 99,9% των παραβατών από τις υφασμάτινες επιφάνειες.

 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να βοηθήσεις κάποιον που θρηνεί
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top