Now Reading
Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Μια έρευνα δίνει επιτέλους την απάντηση

Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Μια έρευνα δίνει επιτέλους την απάντηση

Avatar photo

Ερεύνα έδωσε την απάντηση στην ερώτηση που βασανίζει πολλούς από εμάς: Αν μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι ή όχι.

Μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι φίλοι; Μόνο απλοί φίλοι – χωρίς δεσμεύσεις; Χωρίς ρομαντικά συναισθήματα; Χωρίς συγκρουσιακά, «θα έπρεπε»; ή «δεν θα έπρεπε»; συναισθήματα; Αυτό το ερώτημα είναι ένα πανάρχαιο ερώτημα που, όπως φαίνεται, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν τις προσωπικές τους απόψεις και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να κάνει μια συζήτηση επί του θέματος χωρίς να αναφερθεί κάπου εκεί μέσα στο κλασικό έργο των τελών της δεκαετίας του ’80, «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι». 

Ωστόσο, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο. Αυτό το ερώτημα δεν είναι πλέον τόσο βαθιά φιλοσοφικό όσο ήταν κάποτε, αν σκεφτεί κανείς πώς έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας σε ορισμένα σημεία -ενώ έχει αρκετό δρόμο να διανύσει-, θα πρέπει να υπάρχει μέσα στη συγκεκριμένη συνείδηση της σύγχρονης κοινωνίας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι «απλώς φίλοι» πλέον, έτσι δεν είναι; 

  ζευγάρι φύση

Μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι φίλοι; 

Μπορώ να σας δώσω την απάντηση αυτή τη στιγμή: Ναι. Αδιαμφισβήτητα, με σαφήνεια και καλές προθέσεις, ναι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι, χωρίς να συμβαίνει καμία απολύτως επιπλοκή. Και είναι πραγματικά αντιαισθητικό για την κοινωνία να προσποιείται το αντίθετο. 

Κάθε τηλεοπτική εκπομπή, δημοφιλές μυθιστόρημα και ταινία στις μέρες μας -μαζί με κάθε τρυφερή ανάμνηση του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι»- αρνείται να επιτρέψει στους άνδρες και τις γυναίκες πρωταγωνιστές τους να συνυπάρξουν ειρηνικά διατήρωντας μια πλατωνική σχέση. Υπάρχουν ο Otis και η Maeve στο «Sex Education», βασικά κάθε πιθανός συνδυασμός σχέσης στο «Friends» και το «Beverly Hills 90210», ο Ron και η Hermione στο «Harry Potter» -και ο Harry και η Ginny- η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη.   

Εκτός του ότι αυτές οι ιστορίες είναι φανταχτερά υπερβολικές σε σημείο εξαντλητικής μονοτονίας, είναι επίσης μη ρεαλιστικές και επιβλαβείς για τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την φιλική σχέση, ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα.  

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τουλάχιστον τη σεξιστική αντίληψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αντίληψης προέρχεται από το πώς η κοινωνία υποτιμά τις γυναίκες. Αντί να είναι ισότιμες με τους άνδρες κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή την περιστασιακή συντροφικότητα, ο επίλογος αυτού του πολιτισμικού φαινομένου είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να υπάρχουν στην ανδρική σφαίρα μόνο μέσω ρομαντικών ή σεξουαλικών μέσων. 

  ζευγάρι τσακωμένο

Προφανώς, οι σύγχρονες αναπαραστάσεις ισχυρών γυναικείων χαρακτήρων στα μέσα ενημέρωσης έχουν ως στόχο να διαλύσουν αυτού του είδους τη μισογυνιστική σκέψη. Ωστόσο, με τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία πλήρους φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στα μέσα ενημέρωσης, το υπόλειμμα αυτού του απαρχαιωμένου τρόπου σκέψης είναι αρκετό για να προκαλέσει τη δυσφορία μεγάλου αριθμού θεατών και μόνο στη σκέψη αυτή στην κατανάλωση των mainstream μέσων ενημέρωσης. 

Αυτή η αδυσώπητη, αναγκαστική δημιουργία σχέσεων είναι επίσης επιβλαβής για τις ανδρικές αναπαραστάσεις που διαιωνίζουν την αφήγηση ότι οι άνδρες κυνηγούν πραγματικά μόνο «ένα πράγμα», κάτι που είναι άδικο για τον μισό πληθυσμό, κάνοντας τους άνδρες να φαίνονται μονοδιάστατοι, επιθετικοί και ανάξιοι τρυφερότητας. Εκτός από την προφανή σεξιστική σημασία της πεποίθησης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι, αυτό είναι επίσης απίστευτα στενόμυαλο. 

Λάβε υπόψη πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες όταν ανακατεύονται μεταξύ των δύο φύλων, για παράδειγμα. Ειλικρινά, είναι ντροπιαστικό ως παιδί να αναφέρεις έναν νέο φίλο και αμέσως οι μεγαλύτεροί σε ηλικία να σε ρωτούν αν αυτός ο φίλος είναι ερωτευόμενος σας. Είναι εκφοβιστικό.   

Παρά τις σεξιστικές, διαχωριστικές ιδεολογίες της κοινωνίας μας, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι φιλίες μικτού φύλου είναι σημαντικές επειδή παρέχουν διαφορετικές μορφές υποστήριξης και ικανοποίησης από αυτές που λαμβάνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες από τις φιλίες τους με το ίδιο φύλο. 

 

Η Heidi M. Reeder ξεκίνησε με τη δημοσίευση μιας σημαντικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships το 2000. Αφού διενήργησε μια ανάλυση 20 ετεροφυλόφιλων διαφυλικών φιλικών σχέσεων, η Reeder διαπίστωσε ότι, από τους τέσσερις τύπους έλξης (υποκειμενική σωματική/σεξουαλική έλξη, αντικειμενική σωματική/σεξουαλική έλξη, ρομαντική έλξη και έλξη φιλίας), ο επικρατέστερος τύπος έλξης μεταξύ αυτών των φίλων ήταν, στην πραγματικότητα, η «έλξη φιλίας». 

Η Reeder δημοσίευσε μια άλλη μελέτη το 2016 στο «Sexuality and Culture», αλλά προσδιόρισε την εγγενή σημασία της φιλίας εκατέρωθεν για κάθε ένα από τα δύο φύλα, αντίστοιχα. Στο άρθρο της, η Reeder ισχυρίζεται: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες κατασκευάζουν συχνότερα τη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών ως αδελφική σχέση και οι άνδρες χαρακτηρίζουν συχνότερα τη σχέση τους «απλώς φίλοι», ενώ και οι δύο αυτοί τρόποι κατασκευής της σχέσης σχετίζονται με υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη φιλία». 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης το 2016, η ερευνήτρια Linda A. Sapadin ανέλυσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες προσδιόριζαν τις φιλίες τους με το ίδιο φύλο και τις φιλίες που μοιράζονταν μεταξύ τους: «Οι ομόφυλες φιλίες των γυναικών αξιολογήθηκαν υψηλότερα ως προς τη συνολική ποιότητα, την οικειότητα, την απόλαυση και τη φροντίδα. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, βαθμολόγησαν τις ετεροφυλόφιλες φιλίες τους υψηλότερα σε αυτούς τους τομείς, με εξαίρεση την οικειότητα, η οποία βαθμολογήθηκε το ίδιο από τους άνδρες τόσο στις ομόφυλες όσο και στις ετεροφυλόφιλες φιλίες. Οι διασταυρούμενου φύλου φιλίες παρείχαν και στα δύο φύλα νέες αντιλήψεις και προοπτικές για το αντίθετο φύλο».

  

Αποδεικνύεται ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα μας χωρίζουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν φίλες που δεν φαίνεται να τους πειράζει που οι φίλοι τους είναι τόσο κοντά στις γυναίκες φίλες τους. Είναι πραγματικά υπέροχο, βλέποντας ότι μπορούμε να μιλάμε για διάφορα παγκόσμια θέματα και ανησυχίες από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Και η κατανόηση των άλλων προοπτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης και συμπόνιας. 

Τελικά, οι παραδοσιακές γραμμές των δύο φύλων αρχίζουν να αποτελούν ούτως ή άλλως παρελθόν. Αυτή η διάκριση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, θηλυκότητας και αρρενωπότητας, δεν είναι πλέον τόσο βιώσιμη. Ας ελπίσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα δίνεται τόσο μεγάλη βαρύτητα στο φύλο όσον αφορά τη φιλία. Η Sapadin σημείωσε στη μελέτη της: «Και τα δύο φύλα κράτησαν γενικά τις φιλίες και τις σεξουαλικές τους σχέσεις χωριστά, αν και τα σεξουαλικά συναισθήματα και οι εντάσεις εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε πολλές φιλίες μεταξύ των δύο φύλων». 

 

Σίγουρα, είναι εντάξει να ενδιαφέρεσαι ρομαντικά για κάποιον φίλο σου που ανήκει στο αντίθετο φύλο, αλλά και αυτά τα συναισθήματα δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Αργά ή γρήγορα, ο καθένας από εμάς πρέπει να καταλάβει με τι είδους άτομο θα ήθελε να καταλήξει ρομαντικά. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δεν ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή, τον διώχνουμε. Μερικές φορές, είναι καλύτερα να είστε φίλοι. 

Διάβασε επίσης:

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν

Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν μπορεί να ποικίλλουν, υπάρχουν μερικοί ξεχωριστοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις σχέσεις τους με γυναίκες που αγαπούν αντί να παραμείνουν και να αποκαταστήσουν ή να βοηθήσουν τις σχέσεις τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικοί, υπάρχουν μερικές σταθερές ανδρικές συμπεριφορές που οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν. Τα λάθη που κάνουμε σαν γυναίκες απέναντι στους άνδρες μερικές φορές μπορεί να αποβούν μοιραία και ανεπανόρθωτα.  

Εδώ είναι πέντε «σπαρακτικοί» λόγοι για τους οποίους οι άνδρες αφήνουν τις γυναίκες που αγαπούν: 

  1. Δυσκολεύεται να συνδεθεί μαζί σου συναισθηματικά

Ενώ οι γυναίκες συνήθως πιστεύουν ότι η ανδρική συμπεριφορά δεν υπαγορεύεται από το συναίσθημα, το αντίθετο είναι γενικά η αλήθεια. 

Οι άνδρες απαιτούν θετικές συναισθηματικές συνδέσεις για να θέλουν να παραμείνουν σε μια σχέση. Οι γυναίκες συχνά νιώθουν την ανάγκη να του πουν όλα όσα νιώθουν τη δεδομένη στιγμή, αφήνοντάς τον εξαντλημένο και απρόθυμο να μοιραστεί τα δικά του συναισθήματα.  

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
rave deco


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top