Now Reading
Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι

Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι

Avatar photo
Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι

Τα βασιλικά εμβλήματα, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.

Το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος του πρώτου βασιλιά της χώρας εντοπίστηκαν, στο Τατόι, κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειμένων από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα βασιλικά εμβλήματα για τα οποία είχαν δημιουργηθεί πολλές ιστορίες, κάποιες φορές πολύ ευφάνταστες, είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τη συστηματική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια στο κτήμα. Τόνισε επίσης πως ήταν απρόσμενη η ανακάλυψη των βασιλικών εμβλημάτων. Η σημασία τους είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς αποτελούν τα πρώτα επίσημα διακριτικά του νέου Ελληνικού Κράτους. Η υπουργός ανέφερε πως μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση τους θα παραδοθούν στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να εκτίθενται μονίμως στην  αίθουσα των Τροπαίων « Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τα βασιλικά εμβλήματα του βασιλιά Όθωνα;

Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι
Πηγή: Υπ. Πολιτισμού

Η ιστορία τους

Ο Όθων, πρίγκιπας της Βαυαρίας, βασίλευσε στην Ελλάδα με τον τίτλο Βασιλεύς της Ελλάδος, από το 1832 έως το 1862. Το στέμμα και το σκήπτρο, κατασκευάστηκαν από το περίφημο παρισινό οίκο χρυσοχοϊας Fossin et Fils, ενώ για το ξίφος συνεργάστηκαν οι Fossin με τον ξιφοποιό Jules Manceaux, του ομώνυμου οίκου οπλοποιών. Η κατασκευή τους έγινε μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, το 1835, για να αποδοθούν στο νεαρό βασιλιά κατά στη στέψη του, η οποία θα γινόταν, την ίδια χρονιά, με την ενηλικίωσή του. Ωστόσο, το πλοίο που τα μετέφερε δεν έφτασε εγκαίρως στην Ελλάδα και η στέψη έγινε χωρίς αυτά. Ο Όθωνας αποχωρώντας, το 1862, από την Ελλάδα πήρε μαζί του τα εμβλήματα του θρόνου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε την έξωσή του ούτε και παραιτήθηκε από το θρόνο. Έτσι, τα πρώτα εμβλήματα του ελληνικού κράτους βρίσκονταν από το 1862 στην κατοχή του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας.

Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι
Πηγή: Υπ. Πολιτισμού

Τα αντικείμενα, φτιαγμένα από χρυσό και κράματα μετάλλων, χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη των κατασκευαστών τους. Είναι απλά και δεν φέρουν πολύτιμους λίθους πλην του lapis lazuli στη λαβή του ξίφους, αλλά οι συμβολισμοί των διακοσμητικών τους στοιχείων είναι σημαντικοί. Αποτελούν την αφετηρία για την παράδοση διαμόρφωσης των κρατικών συμβόλων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους δύο αιώνες, παρά την αλλαγή στη δυναστεία και στο πολίτευμα.

Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα στο Τατόι
Πηγή: Υπ. Πολιτισμού

Η τελευταία φορά, που είχαν παρουσιαστεί τα 3 εμβλήματα μαζί ήταν τον Δεκέμβριο 1959, στην τελετή παράδοσής τους από τον Οίκο των Βίτελσμπαχ στον τότε Βασιλιά των Ελλήνων Παύλο. Μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ο αρχηγός του Οίκου των Βίττελσμπαχ, Αλβέρτος, προσέφερε τα εμβλήματα του θρόνου ξανά στην Ελλάδα. Η τελετή της παράδοσής τους έγινε στο Ανάκτορο της Αθήνας (νυν Προεδρικό Μέγαρο), τον Δεκέμβριο του 1959, παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να συμπέσει με την επέτειο της άφιξης του Όθωνα στην Αθήνα, το 1834, και την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας του νέου ελληνικού βασιλείου. Ο γιος του Αλβέρτου Μαξιμιλιανός-Εμμανουήλ παρέδωσε στο βασιλικό ζεύγος τα πρώτα εμβλήματα του ελληνικού θρόνου, σε μια συμβολική ημέρα για το κράτος και την πρωτεύουσά του. Το στέμμα, είχε χρησιμοποιηθεί στην κηδεία του βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο 1964, και στην κηδεία της τ. βασίλισσας Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο 1981.

Το στέμμα, είχε χρησιμοποιηθεί στην κηδεία του βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο 1964, και στην κηδεία της τ. βασίλισσας Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο 1981.
Πηγή: Υπ. Πολιτισμού

Διάβασε επίσης:

Ο ειδικός τίτλος που μπορεί να δώσει ο βασιλίας Κάρολος στην εγγονή του, πριγκίπισσα Charlotte

Η σχέση μεταξύ του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της εγγονής του πριγκίπισσας Charlotte είναι ιδιαίτερη. Ως γονέας, ο Κάρολος ήλπιζε για μια κόρη και χάρηκε όταν γεννήθηκε η μεγαλύτερη εγγονή του.

Princess Charlotte
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι πανέμορφη», είπε σε μια βασιλική εμφάνιση το 2015, σύμφωνα με την Express. «Ήλπιζα σε μια εγγονή κάποια που θα με φροντίζει όταν θα είμαι πολύ γέρος». Επιπλέον, οι δυο τους συνδέονται και ονομαστικά, αφού η Charlotte είναι η θηλυκή παραλλαγή του ονόματος Κάρολος -Charles.

Διάβασε εδώ ποιον τίτλο θα δώσει.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί πρέπει να αποφεύγεις να τοποθετείς τη φριτέζα αέρα κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Burger χορτοφαγικό με μανιτάρια και barbecue sauce



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST