Now Reading
Τα απροσδόκητα οφέλη που μας παρέχει το περπάτημα στην υγεία

Τα απροσδόκητα οφέλη που μας παρέχει το περπάτημα στην υγεία

Avatar photo

Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση που λέει ότι «το περπάτημα είναι υγεία». Το περπάτημα έχει ευεργετικά οφέλη και μας βοήθα στο να επιτύχουμε έναν καλύτερο ύπνο, να αποκτήσουμε περισσότερη δύναμη και καλή διάθεση.

Το περπάτημα για 30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι ίσως περίμενες και πίστευες. Το περπάτημα δεν είναι μόνο μια φανταστική, χαμηλής όχλησης μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία και να βοηθήσει σε κάθε στόχο ευεξίας, από το άγχος μέχρι τον ύπνο.

Δεν αναγνωρίζουν πολλοί άνθρωποι το περπάτημα ως πραγματική προπόνηση. Ίσως είναι πολύ εύκολο, πολύ συνηθισμένο, πολύ ευχάριστο ή πολύ χαλαρωτικό για να θεωρηθεί μια σοβαρή μορφή άσκησης. Αλλά στην πραγματικότητα, το καλύτερο πράγμα σχετικά με αυτή την ευχάριστη δραστηριότητα είναι ότι είναι μία από τις πιο εύκολες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις σε σταθερή βάση.

Η πρόκληση, ωστόσο, είναι να κάνεις το περπάτημα, ένα τακτικό μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Πολλοί προπονητές υγείας, γιατροί και γυμναστές θα πουν ότι η καλύτερη μορφή άσκησης είναι αυτή που πραγματικά θα διατηρήσεις σε βάθος χρόνου. Αποφάσισε από σήμερα ότι θα δεσμευτείς να περπατάς 30 λεπτά ή και περισσότερο, κάθε μέρα. Οι γιατροί εξηγούν γιατί το καθημερινό περπάτημα θα πρέπει να είναι μία καθημερινή προτεραιότητα, πόσο καλό είναι για ολόκληρο το σώμα, και κυρίως πώς να το κάνεις συνήθεια.

  1. Το περπάτημα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχει λόγος που το περπάτημα χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την υγεία της καρδιάς. Το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας εκτιμά ότι το περπάτημα 30 λεπτών ή περισσότερο κάθε μέρα μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά ένα επιβλητικό 35 %.

Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις υγιές βάρος, μεταβολισμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Ακόμα και αν δεν μπορείς να δεσμευτείς για 30 λεπτά την ημέρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό περπατήματος είναι καλύτερο από το καθόλου, όταν πρόκειται για την καρδιά μας, εργασίες όπως το έντονο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το παιχνίδι με τα παιδιά, η βόλτα με το σκύλο και η μακρά διαδρομή για ψώνια μετράνε εξίσου.

  1. Το περπάτημα μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση είναι ένας καλά μελετημένος και αποδεδειγμένος τρόπος για τη μείωση του στρες. Το περπάτημα απελευθερώνει ενδορφίνες, μια χημική ουσία που προκαλεί ευεξία στο σώμα και προάγει μια κατάσταση ευχαρίστησης όπως το γέλιο και η αγάπη. Οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο και προκαλούν αισθήματα ευεξίας, αυξημένη αυτοεκτίμηση, αυξημένη ανοχή στον πόνο, ακόμη και μια αίσθηση ευφορίας.

Το περπάτημα πραγματικά μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ακόμη και μεμονωμένες, σύντομες περιόδους περπατήματος διάρκειας 10 λεπτών βελτίωσαν την κατάσταση της διάθεσης των συμμετεχόντων. Η δραστηριότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη.

  1. Το περπάτημα μειώνει την κατάθλιψη

Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Μια μελέτη σε 121 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι όσες περπατούσαν τρεις φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά κάθε φορά είχαν σημαντική μείωση της κατάθλιψης.

Μια δεύτερη μελέτη ανακάλυψε ότι ακόμη και το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό για μόλις 2,5 ώρες την εβδομάδα σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν ασκούνται. Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, τα δεδομένα έχουν δείξει εδώ και καιρό τα οφέλη της άσκησης στη μείωση της κατάθλιψης.

  1. Το περπάτημα ενισχύει τις αρθρώσεις σας

Το περπάτημα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας μορφής αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Η άσκηση έχει εδώ και καιρό δείξει οφέλη στη θεραπεία και την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν για άσκηση είχαν 40% μείωση στην ανάπτυξη νέων συχνών πόνων στο γόνατο σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν περπατούσε. Η άσκηση όπως το περπάτημα έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και θα πρέπει πάντα να αποτελεί μια πρώτης γραμμής προσέγγιση πρόληψης και θεραπείας της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων.

  1. Το περπάτημα ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα σας

Μια μετα-ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες έκανε μια σημαντική ανακάλυψη: Όσοι περπατούσαν τακτικά είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Ειδικότερα, το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό συνδέθηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη σε 201 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον 2.600 βήματα περπατήματος κάθε μέρα σχετίζονταν με 0,2 τοις εκατό χαμηλότερο A1c ή επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

  1. Το περπάτημα ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα άλλο όφελος για την υγεία από το καθημερινό περπάτημα: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανοσολογική λειτουργία, προκαλώντας ενδεχομένως μια αλλαγή στα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει την ασθένεια. Η προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί επίσης να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ επιβραδύνει την απελευθέρωση ορμονών του στρες οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ασθένειας. Επιπλέον, το περπάτημα μπορεί να ξεπλύνει τα βακτήρια από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, μειώνοντας τις πιθανότητες να κολλήσετε τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης.

Πώς να κάνεις το περπάτημα μια καθημερινή συνήθεια

Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ

Πάρκαρε πιο μακριά

Περπάτησε γύρω από το σπίτι ενώ ετοιμάζεις τον καφέ ή το φαγητό

Κάνε μια «συνάντηση με τα πόδια» αντί να κάθεσαι στο γραφείο

Περπάτησε γύρω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια της αθλητικής προπόνησης των παιδιών

Κάνοντας το περπάτημα μια τακτική συνήθεια θα σε βοηθήσει να γίνει δεύτερη φύση σου. Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι τακτικά, τόσο πιο πιθανό είναι να το συνεχίσουμε. Η  επανάληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη συνήθειας.

Χτίσε ένα πιο υγιή εγκέφαλο και γίνε εξυπνότερη μέσα από την άσκηση

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες φαίνεται ότι η άσκηση δεν χτίζει μόνο μυς, αλλά ενισχύει επίσης σημαντικά τη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών.

Ρώτησε τους φίλους σου ποιος πιστεύουν ότι είναι εκείνος ο παράγοντας που συμβάλλει περισσότερο στην επιτυχία. Οι περισσότεροι θα δεις πως θα επιλέξουν την ευφυΐα, παρόλο που μια νέα έρευνα δείχνει ότι απαιτείται και λίγη τύχη. Κι επειδή ο παράγον τύχη είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις στην καθημερινότητά σου, αυτό που μπορείς όμως να καταφέρεις είναι να προσπαθήσεις να είσαι ευφυής. Μη νομίζεις, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται!

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τυρια και φρούτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top