Now Reading
Τα οφέλη της προπόνησης είναι απίστευτα πολλά- Πώς θα διαρκέσουν περισσότερο

Τα οφέλη της προπόνησης είναι απίστευτα πολλά- Πώς θα διαρκέσουν περισσότερο

Avatar photo

Σύμφωνα με την καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας, η προπόνηση ξεκινάει από την ημέρα που ο προσωπικός στόχος μπει στο μυαλό, και γίνει «Θέλω».

Όλοι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις προπονήσεις μας, ξεκινώντας νέες ασκήσεις και περνώντας ώρες και ώρες ιδρώνοντας στο γυμναστήριο. Πώς μπορούμε να παρατείνουμε τα οφέλη για τα οποία έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά; Και, το πιο σημαντικό, πώς εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο «μετά το κάψιμο», το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος για έως και τρεις ημέρες μετά την προπόνηση;

Διάφοροι επαγγελματίες φυσικής κατάστασης συμβουλεύουν σχετικά με το πώς να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο αυτά τα οφέλη της προπόνησης, διατηρώντας τον υγιεινό τρόπο ζωής μας σε καλό δρόμο.

Διαλειμματική προπόνηση

Το HIIT, ή η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, είναι η προπόνηση της στιγμής, που έγινε δημοφιλής από την Kayla Itsines και τους Bikini Body Guides της. Η προσωπική προπονήτρια και συγγραφέας του The Burn Revolution, Julia Buckley εξηγεί πώς λειτουργεί, λέγοντας: «Οι σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας μας επιτρέπουν να βγούμε ακριβώς έξω από τις κανονικές ζώνες άνεσής μας και να ασκούμαστε σε ένα επίπεδο έντασης που θα θεωρούσαμε αδύνατο να διατηρήσουμε μια μεγαλύτερη, σταθερή συνεδρία».

Η επαγγελματίας γυμναστικής Diana Mitrea εξήγησε ότι το HIIT μπορεί να υπερηφανεύεται για τη λεγόμενη υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου (EPOC), η οποία επιτρέπει μια επίδραση “μετά το κάψιμο” στο σώμα μας μετά την προπόνηση. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζουμε να καίμε θερμίδες ώρες μετά την προπόνηση ακόμα κι αν απλώς τεμπελιάζουμε.

Η Malia Frey, η ειδικός σε θέματα απώλειας βάρους στο Verywell και ιδρύτρια του The Daily Diet Tip , προτείνει να παρακολουθούμε τον καρδιακό μας ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια για να βεβαιώσουμε ότι τον παίρνουμε αρκετά υψηλό και επομένως, καίμε τόσες θερμίδες (τόσο πριν όσο και μετά) όσο το δυνατόν.

Σήκωσε βάρη

Ως γυναίκες, μπορεί μερικές φορές να φοβόμαστε να σηκώνουμε μεγάλα βάρη, από φόβο μήπως γίνουμε ογκώδεις. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η προπόνηση με βάρη, όπως το HIIT, είναι ιδανική για την παραγωγή αυτού του άπιαστου αποτελέσματος μετά το έγκαυμα.

Όπως συμβουλεύει η Valerie Bisharat, ειδικός ευεξίας , πιστοποιημένος personal trainer και ειδικός στο γυμναστήριο γυναικών μέσω της Εθνικής Ακαδημίας Αθλητιατρικής, «Η προπόνηση με βάρη — χρησιμοποιώντας σημαντικό βάρος — αυξάνει την άλιπη μάζα, κάτι που είναι απολύτως κρίσιμο για να δείχνεις «τονισμένος».

Φάε σωστά

Αυτό που κάνουμε στο γυμναστήριο είναι, προφανώς, εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά όταν πρόκειται για φαγητό, ισχύει το παλιό ρητό: απλά δεν μπορείτε να εκπαιδεύσετε μια κακή διατροφή. Εάν σκέφτεστε ότι μπορείτε να τρώτε τρομερά όλη μέρα, κάθε μέρα, να σκοτωθείτε στο γυμναστήριο και να δείτε ακόμα αποτελέσματα, ξεχάστε το. Ο Robert Herbst, personal trainer, coach και power-lifter προτείνει να τρώμε «μια ισορροπημένη διατροφή με τα κατάλληλα μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά. Καλές πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες».

Όπως εξήγησε η Ivana Chapman, personal trainer, διατροφολόγος και ιδρύτρια του Lean365 , «Η προσπάθεια να καταπολεμήσεις την εξίσωση θερμίδων εισόδου/εκροής θερμίδων μπορεί να είναι μια μάταιη προσπάθεια, εάν προσπαθείς να διατηρήσεις τα οφέλη της προπόνησής σου». Όσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσο «πιο μεταβολικά ενεργό είναι το σώμα μας».

Πιες περισσότερο νερό

Ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής μας κατάστασης ή τους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας μας, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο είναι το καλό H2O. Φρόντισε να λαμβάνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Όπως σημειώνει ο Mitrea, «Ακριβώς επειδή η προπόνηση τελείωσε, δεν σημαίνει ότι το σώμα σας έχει τελειώσει και χρειάζεται νερό και ηλεκτρολύτες.»

Το νερό έχει πολλά οφέλη, όπως συμβουλεύει η Nina Niyri, προπονήτρια και συνιδιοκτήτρια του 4U Fitness, «Πίνοντας τουλάχιστον 64 ουγγιές καθημερινά θα βοηθήσει το συκώτι σας να κάνει τη δουλειά του: τον μεταβολισμό του λίπους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βοηθήσει τη διαδικασία ανάκαμψης».

Αποθεραπεία και φαγητό

Η αποθεραπεία από μια προπόνηση είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την ίδια την πραγματική προπόνηση και το φαγητό είναι ένα τεράστιο μέρος αυτής της διαδικασίας. Αν και τα λεγόμενα smoothies με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά δημοφιλή αυτή τη στιγμή, η Mitrea συμβουλεύει να μείνουμε μακριά από αυτά καθώς η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά «θα καεί γρήγορα και δεν θα σου δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας σου».

Ξεκούραση

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της αποκατάστασης, που πολλοί από εμάς παραμελούμε, είναι η ξεκούραση. Είναι σημαντικό να μην γυμναζόμαστε κάθε μέρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιας βλάβης στους μύες μας ή ακόμα και τραυματισμού. (Ακόμα και οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα). Η ξεκούραση είναι επίσης επιτακτική στην οικοδόμηση άπαχων μυών. Ο Franklin Antoian, ιδρυτής του iBodyFit και ένας από τους κορυφαίους 50 εκπαιδευτές του SHAPE στην Αμερική, λέει: «Το σώμα σου ανακάμπτει και οι μύες σου μεγαλώνουν όταν ξεκουράζεσαι».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top