Now Reading
Τι είναι το Lunar New Year και σε τι διαφέρει από το κινεζικό νέο έτος του κούνελου

Τι είναι το Lunar New Year και σε τι διαφέρει από το κινεζικό νέο έτος του κούνελου

Λινα Γριβογιάννη
Παρέλαση της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Έπειτα από τους εορτασμούς και την είσοδο μας στο νέο σεληνιακό έτος και ταυτόχρονα στο έτος του κούνελου, διερευνούμε γιατί το αυτή ή γιορτή είναι τόσο ξεχωριστή και ποιες είναι οι διάφορες του σεληνιακού από του κινέζικου έτους. 

Στις 22 Ιανουαρίου 2023, οι Κινέζοι γιόρτασαν τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και την άφιξη του Έτους του Κουνελιού. Η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι ο εορτασμός ενός νέου έτους που βασίζεται σε μήνες που υπαγορεύονται από τους κύκλους της Σελήνης και όχι στη ροή των δυτικά οργανωμένων μηνών. Η Πρωτοχρονιά αυτή πέφτει σε διαφορετική ημέρα κάθε χρόνο, συνήθως γιορτάζεται κάπου μεταξύ των τελών Ιανουαρίου και των μέσων Φεβρουαρίου. 

Ο εορτασμός της δεν διαφέρει από τη δυτική Πρωτοχρονιά και αποτελεί μία δημόσια αργία να γιορτάζεται στην Κίνα, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ. 

Παρέλαση της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, αυτό το σεληνιακό έτος εγκαινιάζει το έτος του λαγού. Σύμφωνα με το Time Magazine, κάθε ένα από τα 12 ζώα του ζωδιακού κύκλου αντιστοιχίζεται σε ένα έτος με εναλλασσόμενη βάση, ξεκινώντας με τον αρουραίο και στη συνέχεια με το βόδι, την τίγρη, το κουνέλι, το δράκο, το φίδι, το άλογο, την κατσίκα, τη μαϊμού, τον κόκορα, το σκύλο και το γουρούνι. 

Ωστόσο, τα ζώα είναι ελαφρώς διαφορετικά στο Βιετνάμ, με το βόδι να αντικαθίσταται από το νεροβούβαλο και το κουνέλι από τη γάτα. Έτσι, φέτος, οι άνθρωποι στο Βιετνάμ θα εγκαινιάσουν τη χρονιά της γάτας και όχι του λαγού. Η γιορτή περιλαμβάνει γενικά χρόνο με την οικογένεια, με πολλές δεισιδαιμονίες και συμβολικά γεγονότα να επηρεάζουν τους εορτασμούς.  

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς (Lunar New Year)

Ο όρος Κινεζική Πρωτοχρονιά χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ένα γεγονός του νέου έτους κατά το οποίο γιορτάζονται οι κινεζικές παραδόσεις και ο κινεζικός πολιτισμός, ενώ ο όρος Lunar New Year χρησιμοποιείται με μια πιο γενική έννοια για να περιγράψει τις διακοπές που γιορτάζουν το νέο σεληνιακό έτος. Οι δύο γιορτές είναι συναφείς γιορτές, καθώς και οι δύο σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου έτους, αλλά ο όρος «κινεζική πρωτοχρονιά» αφορά συγκεκριμένα τους εορτασμούς της πρωτοχρονιάς που επικεντρώνονται στον κινεζικό πολιτισμό.  

Ο όρος Σεληνιακή Πρωτοχρονιά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς πολλές ασιατικές χώρες γιορτάζουν το νέο έτος χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο και, αν και ορισμένες παραδόσεις είναι κοινές, οι εορτασμοί είναι πάντα μοναδικοί για κάθε χώρα και την πολιτιστική της ταυτότητα.  

Παρέλαση της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι δεν γιορτάζονται όλα τα σεληνιακά νέα έτη την ίδια ημέρα, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη για έναν γενικό όρο για τα σεληνιακά νέα έτη αντί του ανακριβούς όρου «κινεζικό νέο έτος». Οι διαφορές στις ημερομηνίες της Πρωτοχρονιάς οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν το δικό τους σεληνιακό ημερολόγιο, σηματοδοτώντας την έναρξη των νέων μηνών και ετών σε διαφορετικές ημερομηνίες.  

Για παράδειγμα, η Κορέα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ χρησιμοποιούν μια ερμηνεία του κινεζικού ημερολογίου και, ως εκ τούτου, γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους την ίδια, ή σχεδόν την ίδια, ώρα. Όμως, το μογγολικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό σεληνιακό ημερολόγιο έχουν διαφορετικούς μήνες και κύκλους, και επομένως γιορτάζουν τη σεληνιακή πρωτοχρονιά σε διαφορετικές ημερομηνίες. 

Πώς γιορτάζεται με σεβασμό η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά 

Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να γιορτάσεις τo Lunar New Year, με τα έθιμα και τις παραδόσεις να διαφέρουν στις αμέτρητες χώρες που γιορτάζουν την περίσταση. Αλλά, υπάρχουν μερικές ομοιότητες σε όλους τους πολιτισμούς που βοηθούν να σηματοδοτηθεί η ώρα για όλους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. 

Η οικογένεια και το φαγητό έχουν κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς (Lunar New Year). Όπως σε πολλές μεγάλες γιορτές σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η παράδοση να ταξιδεύει κανείς στην πατρίδα του για να περάσει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του. Αυτή η πτυχή της γιορτής είναι τόσο σημαντική που τα ταξίδια για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά έχουν χαρακτηριστεί ως η «μεγαλύτερη ανθρώπινη μετανάστευση στον κόσμο». Το 2019, στην προ Covid εποχή, πραγματοποιήθηκαν τρία δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. 

Παρέλαση της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Το φαγητό παίζει επίσης ιδιαίτερο ρόλο, με πολλά από τα πιάτα που σερβίρονται για να εξασφαλίσουν τύχη και ευημερία για το επόμενο έτος. Ενώ τα ίδια αυτά πιάτα διαφέρουν, τα είδη με το κολλώδες ρύζι να αποτελεί βασικό στοιχείο, καθώς θεωρούνται εμβληματικά της συντροφικότητας.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

 7 τοποθεσίες του «Emily in Paris» που μπορείς και εσύ να επισκεφτείς στη Γαλλία

Emily in Paris στο instagram.

Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε παρακολουθήσει το «Emily in Paris», στο Netflix εκτός από το άψογο στιλ της Sylvie που θα θέλαμε να έχουμε, «ταξιδεύουμε» στο εκπληκτικό σκηνικό στο οποίο έχουν γίνει τα γυρίσματα. Λαμπερές λήψεις πάνω από τον Σηκουάνα και σκηνές σε εμβληματικές τοποθεσίες επιβεβαιώνουν ότι το Παρίσι είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις τοποθεσίες γυρισμάτων που απεικονίζονται στο «Emily in Paris», ώστε να μπορείς να περπατήσεις και εσύ σε αυτούς τους δρόμους και να χαζέψεις από κοντά την Πόλη του Φωτός που ονειρεύεσαι.

Pont Alexandre III στην ανατολή του ηλίου

Σε μια πόλη γεμάτη γραφικά γεφύρια, το Pont Alexandre III ξεχωρίζει ως ένα από τα ομορφότερα. Με περίτεχνο design και θέα στο Grand Palais και τον Πύργο του Άιφελ, είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό μέρος για περπάτημα. Η Savoir, η γαλλική εταιρεία μάρκετινγκ όπου εργάζεται η Emily, κινηματογραφεί εδώ μια διαφήμιση αρώματος με τον πελάτη τους, Maison Lavaux, στο τρίτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.

Jardin du Palais-Royal

Οι όμορφα διαμορφωμένοι χώροι ενός παλατιού του 17ου αιώνα που ονομάζεται Palais-Royal είναι όπου η Emily συναντά τη νέα της φίλη, Mindy, μια νταντά που ζει στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού της διαλείμματος στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, λίγα μόλις βήματα από το Λούβρο, καθιστώντας το το ιδανικό μέρος για να σταματήσετε ενώ περιηγείστε στην πόλη.

L’Atelier des Lumières

Η Emily συναντά τον γείτονά της τον Gabriel, και την κοπέλα του, Cammille, σε μια επίσκεψη στο L’Atelier des Lumières , έναν εγκαταλελειμμένο χώρο τέχνης που έγινε εργοστάσιο στο επεισόδιο πέμπτο της πρώτης σεζόν. Η καινοτόμος εμπειρία άνοιξε το 2018 και αυτή τη στιγμή, οι επισκέπτες μπορούν να βυθιστούν πλήρως στα έργα του Καντίνσκι και του Σεζάν κατά τις τρέχουσες εκθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να σταματήσεις τη γάτα σου να «λιμάρει» τα νύχια της στα έπιπλα σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST