Now Reading
Μια επαρκής γκαρνταρόμπα χρειάζεται πολύ λιγότερα ρούχα από όσα νομίζεις

Μια επαρκής γκαρνταρόμπα χρειάζεται πολύ λιγότερα ρούχα από όσα νομίζεις

Ιωάννα Σαλαμουρα
παρέα fashion

«Αγοράστε λιγότερα και αγοράστε καλύτερα» είναι το νέο κίνημα της μόδας για την αειφορία.

Οι εποχές αλλάζουν κι εμείς μετακινούμαστε μέσα σε αυτές τις αλλαγές. Η βιωσιμότητα είναι μέρος των αλλαγών της ζωής μας και τα ρούχα είναι μέσα στην αλλαγή αυτή. Το ερώτημα που τίθεται στη Vogue είναι «Πόσα ρούχα πρέπει να έχουμε, ακριβώς;» ή  καλύτερα « Πόσα πρέπει να αγοράζουμε;». Οι εποχές που ψωνίζαμε χωρίς δεύτερη σκέψη επαναπροσδιορίζεται και παίρνει νέα μορφή.

Σε μια νέα έκθεση που πραγματοποιήθηκε, η αγορά των ρούχων πρέπει να είναι μικρή. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Hot Or Cool του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο 5 νέα ρούχα τον χρόνο, προκειμένου να παραμείνουμε σύμφωνοι με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

ρούχα σε καλόγερο

Μείωση της κατανάλωσης αγοράς ρούχων

«Είναι πλέον φυσιολογικό να καταναλώνουμε μόδα με τρόπο που είναι πραγματικά υπερβολικός και εκτός κλίμακας με αυτό που χρειαζόμαστε», λέει στη Vogue ο Luca Coscieme, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του Hot Or Cool Institute και ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης. «Καταναλώνουμε όλο και περισσότερη μόδα σε φθηνότερες τιμές και με μικρότερο χρόνο χρήσης ανά αντικείμενο – και αυτό δε βγαίνει σε σχέση με το κλίμα», προσθέτει ο Lewis Akenji, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου και ένας από τους κύριους συγγραφείς της έκθεσης.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγοραστές στις πλουσιότερες χώρες είναι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο από το μερίδιο που τους αναλογεί στη μόδα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα όσον αφορά την κατανάλωση μόδας. Από τις χώρες της G20, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδονησία έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι χώρες αυτές δεν πληρούν επί του παρόντος τον «προϋπολογισμό τους για τον άνθρακα» -τις εκπομπές ανά κάτοικο που θα εξακολουθούσαν να είναι σύμφωνες με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, αν η κατανάλωση μόδας μοιραζόταν εξίσου. «Η μόδα δείχνει πόσο άνιση είναι η κοινωνία – όχι μόνο άνιση από οικονομική άποψη, αλλά και από άποψη συνεισφοράς στις κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λέει ο Akenji.

ρούχα πάνω σε κρεβάτι

Μια «επαρκής» γκαρνταρόμπα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια «επαρκής» γκαρνταρόμπα αποτελείται από 74 ρούχα και 20 σύνολα συνολικά. Για παράδειγμα, πρότειναν 6 ρούχα για την εργασία, 3 ρούχα για το σπίτι, 3 ρούχα για σπορ, 2 ρούχα για εορταστικές περιστάσεις, καθώς και 4 σακάκια και παντελόνια ή φούστες. Μια μέση γαλλική γκαρνταρόμπα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 αποτελούνταν από περίπου 40 κομμάτια, αν και οι καιροί έχουν ομολογουμένως προχωρήσει από τότε.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συντάκτες της έκθεσης υποδεικνύουν ότι αν ληφθούν άλλα μέτρα, τόσο από τις μάρκες όσο και από τους καταναλωτές, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα κατανάλωσης του 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουμε εντός του προϋπολογισμού άνθρακα της μόδας για μια πορεία 1,5 βαθμών Κελσίου. «Δε μιλάμε πραγματικά για επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολιάζει ο Coscieme. «Όταν μιλάμε γι’ αυτές τις μεγάλες μειώσεις, δε σημαίνει ότι πρέπει να αρκεστείτε σε 1 ή 2 μπλουζάκια ή οτιδήποτε άλλο».

σακούλες

Αγορά second hand ρούχων

Εκτός από τη μείωση της απόλυτης ποσότητας των ενδυμάτων που αγοράζουμε, υπάρχουν και άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά μας που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το αποτύπωμα της μόδας. Η αγορά second hand ρούχων μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο αν αγοράζουμε αυτό το αντικείμενο αντί για κάτι καινούργιο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μεταχειρισμένα χρησιμοποιούνται για να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε υπερβολικά», λέει ο Coscieme. «Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο ρούχο, εξακολουθείτε να έχετε όλες τις επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωση- εξακολουθεί να μετράει ως ένα ρούχο που πρέπει να πλύνετε και τελικά να πετάξετε».

Eπίσης βοηθάει να πλένουμε τα ρούχα μας στους 30 βαθμούς Κελσίου και να παραλείπουμε 1 στα 3 πλυσίματα, μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ το να φοράμε τα ρούχα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, μετά το να μην αγοράζουμε τίποτα καινούργιο. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση για τα απόβλητα WRAP, η παράταση της μέσης διάρκειας ζωής ενός ρούχου κατά 9 μήνες μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου 25 τοις εκατό. Η εξασφάλιση ότι τα ρούχα μας δεν καταλήγουν στις χωματερές αλλά για παράδειγμα ότι τα ανακυκλώνουμε, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

παρέα fashion

Φυσικά, η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι μόνο ένα μέρος του παζλ, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος άνθρακα της μόδας προέρχεται από την παραγωγή των ρούχων. Αλλά η συλλογική αλλαγή μπορεί να βοηθήσει να επηρεαστεί η βιομηχανία στο σύνολο της. «Νιώσαμε ότι υπήρχε πραγματικά ένα κενό σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές και πώς να το μεταφράσουμε αυτό σε συγκεκριμένη δράση που μπορούμε να κάνουμε σήμερα», λέει ο Coscieme.

Διάβασε επίσης:

The Parks: Ένα μεγαλόπνοο, φουτουριστικό βιώσιμο σχέδιο πρόκειται να συμβεί στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική σύντομα θα μεταμορφωθεί σε μια νέα, μεγάλη φουτουριστική πόλη που θα παράγει τη δική της ενέργεια, τροφή και νερό. Η ανάπτυξη αυτή αποκαλείται ως η «μεγαλύτερη βιώσιμη πόλη της Αφρικής». Οι προγραμματιστές αποκάλυψαν τα σχέδια για τη μεγαλύτερη βιώσιμη πόλη της Αφρικής, η οποία θα μπορούσε να θέσει ένα νέο πρότυπο για την οικολογική αστική ζωή.

νότια αφρική βιώσιμη πόλη
Πηγή: The Cool Down

Για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η ρύπανση, το νερό, η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια, οι προγραμματιστές URB με έδρα το Ντουμπάι σχεδίασαν το «THE PARKS: ως μια πόλη με μηδενική κατανάλωση που θα είναι πλήρως αυτάρκης». Εάν το έργο προχωρήσει, το THE PARKS – το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στη Νότια Αφρική – θα καταδείξει την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής μηδενικής διαβίωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι πολεοδόμοι μπορούν να ενσωματώσουν καλύτερα τη βιωσιμότητα στις πόλεις.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Flat ballet: Τα παπούτσια που έχουν λατρευτεί από τις fashionistas και δεν θα βαριέσαι να φοράς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να συνδυάσεις την trendy broderie-anglaise φούστα σου το πρωί με 2 τρόπους



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST