Now Reading
Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο

Avatar photo

Για κάθε λαό τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της χαράς αλλά και των παραδόσεων. Αλήθεια τι κάνουν οι κάτοικοι της χώρας του Αγίου Βασίλη την περίοδο των εορτών;

Οι δικές μας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εορταστικής μας περιόδου, αλλά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το νόημα των Χριστουγέννων είναι ομόφωνο, ωστόσο οι παραστάσεις και οι παραδόσεις που τα περιβάλλουν ποικίλλουν παγκοσμίως.  

Η εορταστική περίοδος επιφέρει μια αίσθηση κοινότητας, η οποία αποδεικνύεται μέσω των εορτασμών που λαμβάνουν χώρα. Τα Χριστούγεννα δεν θεωρούνται μόνο θρησκευτική γιορτή για τους χριστιανούς, αλλά και ως μια στιγμή που οι αγαπημένοι τους συναντιούνται. Εκτός από τον τόπο μας, κάθε χώρα έχει τις δίκες της μοναδικές παραδόσεις που αντιστοιχούν στον τρόπο ζωής, τις καιρικές συνθήκες και τα έθιμα που έχουν επικρατήσει μέσα στα χρόνια. Ρίξε μια ματιά στον κατάλογό μας για να ανακαλύψεις πόση ποικιλία υπάρχει στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ανά τον κόσμο.  

  1. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Αν γιορτάζεις τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία, θα ευχηθείς σε όλους Hyvaa Joulua. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο καθαρίζοντας σχολαστικά τα σπίτια τους και περνώντας πολύ χρόνο στην κουζίνα φτιάχνοντας πολλές ξεχωριστές λιχουδιές. Τα έλατα είναι μία από τις πολλές παραδόσεις των Χριστουγέννων και παίζουν σημαντικό ρόλο στις γιορτές στη Φινλανδία. Στολίζονται την παραμονή των Χριστουγέννων με μια σειρά από φρούτα, χάρτινες σημαίες, κεριά και πούλιες.  

Αφού ετοιμαστεί το σπίτι, τότε ένα ταξίδι στα διάσημα ατμόλουτρα είναι απαραίτητο, ως προετοιμασία για το χριστουγεννιάτικο δείπνο που ακολουθεί. Οι άνθρωποι εκεί συχνά τοποθετούν ξηρούς καρπούς και σπόρους για τα πουλιά στον κήπο και η πλειοψηφία των ανθρώπων στις αγροτικές κοινότητες απέχουν από το να φάνε το χριστουγεννιάτικο γεύμα τους μέχρι να φάνε τα πουλιά. Το δείπνο σερβίρεται μεταξύ 5 και 7 μ.μ. και τα δώρα μοιράζονται είτε πριν είτε μετά το γεύμα. 

 Ένα από τα πιο δημοφιλή εορταστικά έθιμα που απολαμβάνουν τα παιδιά είναι το κρέμασμα της κάλτσας τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο στη Φινλανδία, καθώς ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο σπίτι, μαζί με μισή ντουζίνα ξωτικά, για να δώσει στα παιδιά τα δώρα τους. Η ημέρα των Χριστουγέννων αρχίζει στις 6 το πρωί με την εκκλησιαστική λειτουργία και το υπόλοιπο της ημέρας αποτελείται από οικογενειακές επισκέψεις και συναντήσεις.

2.ΙΑΠΩΝΙΑ 

Αν γιορτάσεις τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία, τότε θα ευχηθείς σε όλους Shinnen Omedeto ή Kurisumasu Omedeto. Παρόλο που μόνο το 1% των Ιαπώνων γιορτάζει τα Χριστούγεννα για θρησκευτικούς λόγους, εξακολουθούν να ακολουθούν πολλές αναγνωρίσιμες παραδόσεις των Χριστουγέννων. Η πλειονότητα των ανθρώπων στολίζει τα σπίτια της και συμμετέχει στην ανταλλαγή δώρων. Ένας βουδιστής μοναχός παίζει το ρόλο του Άγιου Βασίλη, ο οποίος αφήνει δώρα στα σπίτια των παιδιών. 

3.ΙΤΑΛΙΑ 

Τα Χριστούγεννα στην Ιταλία, έχουν την παραδοσιακή ευχή Buon Natale. Στην Ιταλία η εορταστική περίοδος διαρκεί 3 εβδομάδες και ξεκινά 8 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena και σε αυτό το διάστημα τα παιδιά ντύνονται βοσκοί ενώ απαγγέλλουν χριστουγεννιάτικα ποιήματα, τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι διασκεδάζοντας τους ανθρώπους και με τη σειρά τους παίρνουν χρήματα για να αγοράσουν δώρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ανά τον κόσμο, τα παιδιά περιμένουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου για να ανοίξουν τα δώρα τους, όταν σύμφωνα με την παράδοση, τα παραδίδει μια άσχημη μάγισσα που ονομάζεται Befana. 

4.ΚΙΝΑ 

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στην Κίνα, θα πρέπει να ευχηθείς σε όλους ένα Gun Tso Sun Tan’Gung Haw Sun (Καντονέζικα) ή ένα Sheng Dan Kuai Le (Μανδαρινικά). Οι παγκόσμιες αναπαραστάσεις των Χριστουγέννων παρουσιάζονται στην Κίνα μέσω της χρήσης των στολίδιων στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, φτιάχνουν και στολίζουν τα δέντρα, τα οποία είναι γνωστά ως «δέντρα του φωτός». Φτιάχνουν χάρτινα στολίδια σε σχήματα αλυσίδων, φαναριών και λουλουδιών. 

 Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Dun Che Lao Ren, το οποίο μεταφράζεται ως Χριστουγεννιάτικος Γέρος. Οι πληθυσμοί της Κίνας που δεν είναι θρησκευόμενοι γιορτάζουν αυτή την περίοδο ως Φεστιβάλ Άνοιξης. Ενώ γιορτάζουν μέσα από πολλές διαφορετικές γιορτές, αποδίδουν σεβασμό στους προγόνους τους. Τα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στη γιορτή και λαμβάνουν νέα παιχνίδια και ρούχα. Οι επιδείξεις πυροτεχνημάτων αποδεικνύονται πάντα δημοφιλείς μεταξύ των νέων.

5. ΣΟΥΗΔΙΑ

 God Jul είναι η Χριστουγεννιάτικη ευχή που λένε οι άνθρωποί στη Σουηδία και θα πρέπει να ξέρεις εάν τύχει και βρεθείς εκεί. Με την τελετή της Αγίας Λουκίας ξεκινούν οι γιορτές των Χριστουγέννων στη Σουηδία. Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, πριν από την αυγή, η μικρότερη κόρη της οικογένειας φοράει μια λευκή ρόμπα συνοδευόμενη από μία κόκκινη ζώνη. Στο κεφάλι της φοράει ένα στέμμα από αειθαλή δέντρα, το οποίο έχει αναμμένα κεριά πάνω του. Στη συνέχεια ξυπνάει τους γονείς της και τους προσφέρει τσουρέκια Lucia και καφέ.  

Αν και το έθιμο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, είναι μια αρκετά πρόσφατη παράδοση στη Σουηδία και έχει σημασία καθώς αντιπροσωπεύει την επιστροφή του άστρου. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται 2 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το πρωί των Χριστουγέννων οι εκκλησίες φωτίζονται εξ ολοκλήρου από κεριά. 

 

Κάνε το σπίτι σου να μοσχοβολά Χριστούγεννα με φυσικά υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου

Ένα από τα χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων είναι να μυρίζει το σπίτι όμορφα και σου βρήκαμε τρόπους να δημιουργήσεις μυρωδάτη ατμόσφαιρα.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότερες ήδη έχετε στολίσει το δέντρο σας. Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος για να μας φτιάξει ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Μπορεί ακόμη να μην έχεις ψήσει μελομακάρονα που θα μυρίσει το σπίτι σου, όμως θέλεις να μυρίσει πιο γιορτινά χωρίς να χρειάζεται ακόμη να κάνεις  τους κουραμπιέδες.

Σου βρήκαμε ιδέες πως να γεμίσει το σπίτι σου με μυρωδιές αγαπημένες όπως είναι τα μπαχαρικά, το έλατο και τα κουκουνάρια, το πορτοκάλι. Με αυτές τις φυσικές μυρωδιές, που ήδη πρέπει να έχεις στο σπίτι σου, μπορείς να δημιουργήσεις ευφάνταστες κατασκευές μόνη σου. Από κεριά μέχρι και ποτ-πουρί DIY μπορείς να κατασκευάσεις. Άλλωστε αυτή είναι η πιο όμορφη περίοδος για να δημιουργήσεις αντικείμενα που θα σε γεμίσουν νοσταλγία και ζεστασιά αλλά και θα στολίσεις και θα ομορφύνεις τον χώρο σου.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πρωινό για παιδιά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top