Now Reading
Πώς να μείνεις ασφαλής και προστατευμένη στην έντονη βροχή και την πλημμύρα

Πώς να μείνεις ασφαλής και προστατευμένη στην έντονη βροχή και την πλημμύρα

Avatar photo
Βροχή

Μπορεί να μην περίμενες τόσο γρήγορα τα πρωτοβρόχια αλλά έφτασαν γρήγορα μέχρι την πόρτα μας και φέρανε και πολλές πλημμύρες για αυτό σου δίνουμε κάποιες έξυπνες συμβουλές για να μείνεις ασφαλής στη βροχή.

Αν έλεγες σε κάποιον την περασμένη εβδομάδα ότι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβριου θα γίνει ένας μικρός κατακλυσμός το πιο πιθανό είναι ότι θα γελούσε και θα σε κοιτούσε σαν να είχες χάσει τις εποχές. Με όλη αυτή τη βροχόπτωση, φαίνεται σαν η τέλεια στιγμή για να ακολουθήσεις διάφορες συμβουλές ασφαλείας στην πιθανή περίπτωση που η πόλη συνεχίσει να έχει έντονες βροχοπτώσεις. Αν και δεν είναι εύκολο να το δεχτείς από τον ζεστό καιρό του καλοκαιριού πέσαμε γρήγορα στις φθινοπωρινές βροχές και λόγω της έντασής τους πρέπει να προσέχουμε πολύ και να είμαστε για όλα προετοιμασμένες .

Όταν είσαι έξω:

1.Μην περπατάς ή μην κάνεις ποδήλατο μέσα σε τρεχούμενο νερό. Το τρεχούμενο νερό που έχει βάθος είναι αρκετό για να σε κάνει να χάσεις την ισορροπία σου και επικίνδυνο.
2.Μην οδηγείς μέσα σε πλημμυρισμένη περιοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι πνίγονται στα αυτοκίνητα από οπουδήποτε αλλού. Μην οδηγείς γύρω από οδοφράγματα, καθώς ο δρόμος ή η γέφυρα μπορεί να ξεπλυθούν, να ξεχειλίσουν και να χάσεις τον έλεγχο.
3.Μείνε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και ηλεκτρικά καλώδια γιατί μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία.
4.Μένοντας ασφαλής στο σπίτι ή στο γραφείο:
Σε περίπτωση που το ρεύμα πέφτει, έλεγξε αν έχεις χώρο στον καταψύκτη ή το ψυγείο και γέμισε τα πλαστικά δοχεία με νερό. Αυτό θα λειτουργήσει ως ψυκτικό και θα κρατήσει το φαγητό κρύο, διατηρώντας το περιεχόμενό τους για μεγαλύτερο διάστημα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ

Κράτα επαφή: δημιούργησε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σου τακτικά και καλό θα ήταν να επενδύσεις σε επιπλέον μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές. Διατηρήστε όλες τις φορητές συσκευές φορτισμένες και έχε ένα επιπλέον τηλέφωνο που παραμένει πλήρως φορτισμένο και φυλάσσεται σε ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο μέρος.
Προστατέψτε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές: Χρησιμοποίησε ένα προστατευτικό υπέρτασης για όλες τις συσκευές για να τις προστατεύσεις από βραχυκύκλωμα.
Για παν ενδεχόμενο: Έχε φακούς, εφεδρικές μπαταρίες, εμφιαλωμένο νερό, ένα power bank πλήρως φορτισμένο, τροφή που δεν απαιτεί μαγείρεμα και κιτ πρώτων βοηθειών.

Όταν υπάρχει προειδοποίηση για βροχή, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις:

1. Μπορεί η περιουσία σου να κινδυνεύει από πλημμύρα

Ακολούθησε αυτό το σχέδιο 3 σημείων για να ελέγξεις και να είσαι προετοιμασμένη:

Έλεγξε εάν η ιδιοκτησία σου κινδυνεύει.
Εάν διατρέχετε κίνδυνο, λάβετε τα επόμενα δύο βήματα για να προστατεύσετε την περιουσία σας όταν χρειάζεται:

Ετοίμασε ένα σχέδιο πλημμύρας
Προέτοιμασε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ
2. Μένοντας ασφαλής σε πλημμύρες

Ποτέ δεν είναι αργά για να αναλάβεις δράση και να προετοιμαστείς για τις πλημμύρες. Ακόλουθησε αυτά τα 6 απλά βήματα για να προστατέψεις το σπίτι ή την επιχείρησή σου:

Έλεγξε τις συμβουλές για τις πλημμύρες στην περιοχή σου για να μάθεις πότε και πού θα συμβούν πλημμύρες
Φόρτιση συσκευών κινητών τηλεφώνων
Στάθμευσε το αυτοκίνητό σου μακριά από σημείο που κινδυνεύει να πλημμυρίσει  έξω από τη ζώνη πλημμύρας
Προετοιμάστε ένα κιτ πλημμύρας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την περίπτωση πλημμύρας στο σπίτι και την επιχείρησή
Αποθήκευσε τα πολύτιμα υπάρχοντα σου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών συσκευών, σημαντικών εγγράφων και επίπλων, σε ψηλό σημείο
Κλείσε την παροχή νερού και αερίου

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ
Εάν παγιδευτείς σε ένα κτίριο από πλημμύρα, ακολουθήσε αυτές τις απλές οδηγίες για να προστατεύσεις τον εαυτού σου και την οικογένειά σου:

Πήγαινε στο υψηλότερο επίπεδο στο κτίριο στο οποίο βρίσκεσαι
Μην πηγαίνεις σε χώρους σοφίτας για να μην παγιδευτείς από την άνοδο του νερού
Πήγαινε σε μια στέγη μόνο εάν είναι απαραίτητο
Καλέστε την πυροσβεστική και περίμενε βοήθεια

3. Είναι ασφαλές για εσάς να οδηγείς

Είναι ασφαλέστερο να μην οδηγείς σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εάν πρέπει να οδηγείς, μπορείς να το κάνεις με μεγαλύτερη ασφάλεια:

Επιβραδύνοντας
Χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους
Δίνοντας περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου να περάσει και να αντιδράσει σε ολισθηρές επιφάνειες
Διατηρώντας μεγαλύτερο κενό μεταξύ των οχημάτων

4. Να σκέφτεσαι τους γείτονές σου

Βοήθησε στην προστασία των ευάλωτων ατόμων που γνωρίζεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, εκείνων με υποκείμενες παθήσεις και εκείνων που ζουν μόνοι: μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ
Μετά την υποχώρηση των βροχών:

Καθάρισε και απολύμανε ό,τι βραχεί. Τα νερά της πλημμύρας μαζεύουν λύματα και χημικά από δρόμους, αγροκτήματα, εργοστάσια και κτίρια αποθήκευσης.
Το εμποτισμένο μοκέτα και η επένδυση πρέπει να τραβήξουν και να απορριφθούν.
Κοίτα πριν πατήσεις. Μετά από μια πλημμύρα, το ισόγειο και τα δάπεδα καλύπτονται με συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων μπουκαλιών και καρφιών. Τα δάπεδα και οι σκάλες που έχουν καλυφθεί με λάσπη μπορεί να είναι πολύ ολισθηρά.
Η χρήση μεγάλων ανεμιστήρων μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ξήρανσης και να περιορίσει την ανάπτυξη μούχλας.
Να είσαι σε εγρήγορση για διαρροές αερίου. Χρησιμοποίησε έναν φακό για να ελέγξεις για ζημιές. 

Διάβασε επίσης:

Πώς θα προστατεύσεις το αναπνευστικό σου όταν ο αέρας γίνεται επικίνδυνος από τις φωτιές

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τεράστιες εκτάσεις να καίγονται κατά μήκος της είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις συνέπιες των πυρκαγιών, προφυλάσσοντας το αναπνευστικό μας σύστημα. «Άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ειδικά ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά, θα πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε κακή ποιότητα αέρα που προκαλείται από τις πυρκαγιές», λέει ο ειδικός πνευμόνων της UCI Health, Xavier Longoria.Κάθε χρόνο από τον Ιούνιο, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια. Καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται, προκαλούν επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές. Εκτός από τη ζημιά που προκαλούν αυτές οι πυρκαγιές στη ζωή και την ιδιοκτησία, οι αναθυμιάσεις τους περιέχουν ατμούς, αέρια και μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, επηρεάζοντας το περιβάλλον ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα και περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές.

Πώς θα προστατεύσεις το αναπνευστικό σου όταν ο αέρας γίνεται επικίνδυνος από τις πυρκαγιές

«Τα σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση υλικών βιομάζας από δέντρα και θάμνους περιέχουν μέταλλα (μερικά τοξικά) και οργανικά υλικά — πολλά από τα οποία είναι ερεθιστικά για την αναπνευστική οδό», λέει ο Michael Kleinman, PhD, καθηγητής ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος στο UCI. Ιατρική Σχολή. Αυτά τα σωματίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες και πιθανώς στην καρδιά, λέει ο Kleinman, προσθέτοντας ότι «Ορισμένες από τις ενώσεις είναι επίσης γνωστές καρκινογόνες ουσίες».

Ο Dr. Richard A. Lee, διευθυντής της ιατρικής ΜΕΘ και των υπηρεσιών αναπνευστικής φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο UCI, συμβουλεύει τους ανθρώπους να προσέχουν την αναπνοή τους. «Προσέξτε για συμπτώματα όπως συριγμό, δύσπνοια, δυσκολία στην πλήρη αναπνοή, βαρύτητα στο στήθος, ζάλη και ζάλη», λέει ο Lee. «Εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με τα συνήθη φάρμακα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν αντιμετωπίζετε αναπνευστική δυσχέρεια, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για αξιολόγηση.»

Δες εδώ πώς θα προστατεύσεις την υγεία σου στις φωτιές

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε την πιο πικάντικη και αναζωογονητική margarita με ανανά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 νόστιμα και υγιεινά σνακ για το σχολείοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr