Now Reading
Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνει

Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνει

Ιωάννα Σαλαμουρα
Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνε

Οι γάτες έχουν μια χαρακτηριστική συνήθεια, να ζυμώνουν τις κουβέρτες πέραν των άλλων περίεργων και μη αντιδράσεων τους.

Αν είσαι γατομαμά θα έχεις παρατηρήσει πως η γάτα σου ζυμώνει τις κουβέρτες, τα χαλιά και ό, τι άλλο βρεθεί στις πατούσες της. Είναι γεγονός πως μας είναι πολύ ευχάριστη αυτή εικόνα και παράλληλα χαριτωμένη. Το ζύμωμα ήταν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν οι 2 γάτες που είχα πριν, όμως αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι με τον τωρινό μου γάτο και αυτό είναι το δάγκωμα της κουβέρτας, κάτι που μπορεί να κάνει και το δικό σου ζωάκι. Γιατί λοιπόν οι γάτες ζυμώνουν και δαγκώνουν κουβέρτες;

Η κοινή σοφία συνήθως το εξηγεί ως εξής: το ζύμωμα προέρχεται από τη δράση ενός μικρός γατιού που σκοπό έχει να τονώσει την παραγωγή γάλακτος στη μητέρα του. Ένα γατάκι θα ζυμώσει τις θηλές μιας μητέρας για να τονώσει τη ροή του γάλακτος. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι γάτες μπορεί να ζυμώνουν ή να δαγκώνουν τις κουβέρτες τους, συμπεριλαμβανομένων ενός ή δύο που μπορεί να απαιτούν μια πιο προσεκτική ματιά. Για παράδειγμα, το δάγκωμα ενώ ζυμώνει μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος.

Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνε

Όταν το δάγκωμα δεν είναι απλώς δάγκωμα

Το δάγκωμα της κουβέρτας στο πλαίσιο του ζυμώματος είναι συνήθως ένα επιπλέον σημάδι ότι η γάτα μας αναζητά και βρίσκει άνεση. Εάν παρατηρήσεις ότι η γάτα δεν δαγκώνει απλώς, αλλά σκίζει την κουβέρτα ή τρώει κομμάτια από αυτήν, πρέπει να το λάβεις υπόψη. Η κατάποση υλικών που περιέχονται σε κουβέρτες ή ρούχα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι άστοχης επιθετικότητας, άγχους (οι γάτες μπορεί επίσης να πάθουν κατάθλιψη), pica ή κάποια άλλη κατάσταση που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Τι είναι το Pica;

Το Feline Pica είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μη τροφίμων. Για παράδειγμα, ύφασμα ή κοινά είδη οικιακής χρήσης. Οι ειδικοί δηλώνουν στο The Discerning Cat ότι η Pica αιλουροειδών μπορεί να προκαλείται από διατροφικό πρόβλημα (συνήθως ανεπάρκεια) ή ακόμα και άγχος. Κάποιοι θεωρούν ότι το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ακατάλληλο απογαλακτισμό ή ψυχαναγκαστική διαταραχή. Είναι δυνητικά επικίνδυνο για προφανείς λόγους. Εκτός από την κατάποση ενός αντικειμένου που δεν μπορεί να χωνευτεί, μια γάτα μπορεί επίσης να φάει ακούσια κάτι δηλητηριώδες, όπως ένα οικιακό φυτό ή ουσία. Εάν υποψιάζεσαι pica ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας, είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν κτηνίατρο. Είναι επίσης καλή ιδέα να διασφαλίσεις ότι τα προτιμώμενα και δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα τοποθετούνται μακριά από την πρόσβαση τους.

Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνε

Γιατί οι γάτες ζυμώνουν και δαγκώνουν κουβέρτες

Ας ρίξουμε μια ματιά στους κύριους λόγους για τους οποίους οι γάτες ζυμώνουν και δαγκώνουν κουβέρτες. Ναι, είναι κάτι περισσότερο από το ένστικτο και τη μνήμη του μητρικού γάλακτος. Οι λόγοι για το ζύμωμα διατρέχουν τη γκάμα της γενετικής κληρονομικότητας, τη σήμανση της περιοχής και τη διαχείριση του άγχους.

1. Εδαφικές διεκδικήσεις

Οι γάτες είναι διαβόητα εδαφικές. Θα μπορούσαν να ζυμώνουν μια κουβέρτα για να τη διεκδικήσουν. Τα πόδια της γάτας έχουν ειδικούς αδένες που αφήνουν πίσω τους ένα άρωμα κατά το ζύμωμα. Θα ήταν λογικό ότι το ζύμωμα σε ένα αγαπημένο κομμάτι υλικού θα ήταν ένας καλός τρόπος για να το σημαδέψουν.

2. Φυσική άγρια συμπεριφορά

Μια θεωρία προτείνει ότι το ζύμωμα θα μπορούσε να είναι μια απολύτως φυσική άγρια συμπεριφορά που χρονολογείται από τότε που οι γάτες εξημερώθηκαν. Στην άγρια φύση, οι γάτες μπορεί απλώς να έχουν αρχίσει να ισοπεδώνουν ή να μαλακώνουν το έδαφος πάνω στο οποίο ξάπλωναν ειδικά πριν από τον ύπνο ή την ανάπαυση.

3. Αναμνήσεις

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το θηλασμό (ή η ανάμνησή του) είναι ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που οι γάτες υιοθετούν τη συμπεριφορά του ζυμώματος ως ενήλικες. Μερικοί συμπεριφοριστές προτείνουν ότι εκδηλώνεται περισσότερο σε γάτες που έχουν αποχωριστεί από τις μαμάδες τους πολύ νωρίς. Το αποτέλεσμα είναι ότι επιδιώκουν σκόπιμα να αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά σε μια επιφάνεια που αισθάνεται αόριστα όπως θα έκανε η κοιλιά της μητέρας τους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαλό και ζεστό. Το δάγκωμα είναι μέρος της ίδιας συμπεριφοράς και μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αναπαραχθεί η αίσθηση ότι τους φέρνεις πιο κοντά στη μητέρα τους.

Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνε

4. Αξιόπιστοι σύντροφοι

Είναι καλό όταν η γάτα σου επιλέγει να ζυμώσει εσένα ή τις αφράτες κουβέρτες της δίπλα σου. Από όσο μπορούμε να πούμε, αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι σε εμπιστεύεται. Αν ακούς γουργούρισμα μαζί με το ζύμωμα, πάρε επιπλέον πόντους. Οι γάτες γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους. Όταν χαλαρώνουν, μπορούν να το δείξουν κάνοντας έναν ήρεμο ύπνο. Το ζύμωμα της κουβέρτας βοηθά σε αυτό, ειδικά αν είναι οικείο – και όταν είσαι κοντά, ακόμα καλύτερα.

Έτσι, το ζύμωμα είναι μια συμπεριφορά που γεννιέται από διάφορες αιτίες. Μπορεί να είναι η διεκδίκηση εδάφους, και μερικές φορές είναι πραγματικά η δημιουργία ενός τόπου εμπιστοσύνης και άνεσης. Είναι πιθανώς ένα γενετικό χαρακτηριστικό που μεταδίδεται μέσω του είδους, αλλά έχει επίσης εμφανή ηρεμιστικά αποτελέσματα στη γάτα σας. Το να δαγκώνει και να ζυμώνει την κουβέρτα η γάτα σου μπορεί να είναι ηρεμιστικό όχι μόνο γι’ αυτήν αλλά και για εσένα. Έτσι, άφησε τη γάτα σου να το ευχαριστηθεί.

Η γάτα σου δαγκώνει και ζυμώνει τις κουβέρτες; 4 είναι οι λόγοι που το κάνε

Διάβασε επίσης:

Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Οι γάτες έχουν τη φήμη πως είναι ψυχρές, αδιάφορες και απόμακρες και μάλιστα είναι η μόνιμη «διαμάχη» μεταξύ σκυλόφιλων και γατόφιλων. Η πραγματικότητα είναι όμως τελείως διαφορετική και ονομάζεται «paw-l-pable». Σε μια ελεύθερη μετάφραση είναι απίστευτα γλυκές και παρήγορες.

Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Σαφώς και δε θα ευχαριστήσουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι σκύλοι, αλλά μας προσέχουν περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα, η έρευνα στο womansworld.com, δείχνει ότι οι γάτες ανιχνεύουν και αντιδρούν στο ανθρώπινο στρες τόσο πολύ που μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα και την υγεία τους.

Εδώ θα διαβάσεις πώς το καταλαβαίνουν.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βιώσιμη ντουλάπα μόδας που θα υπάρχει σε 7 χρόνια όταν το Agenda 2030 καρποφορήσει
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορείς να σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα σπασμένο γυαλί; Εξαρτάται δες πώς πρέπει να το χειριστείςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr