Now Reading
Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Ιωάννα Σαλαμουρα
Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Οι γάτες μπορούν να καταλάβουν πότε είμαστε αγχωμένες και να επηρεαστούν από αυτό.

Οι γάτες έχουν τη φήμη πως είναι ψυχρές, αδιάφορες και απόμακρες και μάλιστα είναι η μόνιμη «διαμάχη» μεταξύ σκυλόφιλων και γατόφιλων. Η πραγματικότητα είναι όμως τελείως διαφορετική και ονομάζεται «paw-l-pable». Σε μια ελεύθερη μετάφραση είναι απίστευτα γλυκές και παρήγορες. Σαφώς και δε θα ευχαριστήσουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι σκύλοι, αλλά μας προσέχουν περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα, η έρευνα στο womansworld.com, δείχνει ότι οι γάτες ανιχνεύουν και αντιδρούν στο ανθρώπινο στρες τόσο πολύ που μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα και την υγεία τους.

Τα νέα προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν (UL) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ η ιδέα μπορεί να φαίνεται προφανής σε ορισμένους ιδιοκτήτες, είναι ένα σημαντικό βήμα στον κόσμο των μελετών για γάτες. «Η έρευνα έχει μείνει πίσω στις γάτες», εξήγησε η Dr Elinor Karlsson, γενετίστρια, στους New York Times. «Νομίζω ότι τα παίρνουν λιγότερο σοβαρά από τα σκυλιά, πιθανώς λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων». Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σκύλοι αποτελούν αντικείμενο τόσων πολλών μελετών, επειδή παθαίνουν πολλούς από τους ίδιους καρκίνους με τους ανθρώπους. Ωστόσο, ο Dr. Karlsson λέει ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γάτες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο επιρρεπείς τον καρκίνο.

Οι γάτες αντιδρούν στο άγχος μας

γάτα αγκαλιά

Οι ερευνητές του UL ήθελαν να καταλάβουν πώς η προσωπικότητα και τα επίπεδα άγχους ενός ιδιοκτήτη γάτας επηρέασαν τον τρόπο ζωής, τη συμπεριφορά και τη γενική ευημερία της γάτας τους. Έτσι, μελέτησαν 3.331 γάτες – και τους ιδιοκτήτες τους – και διαπίστωσαν ότι οι γάτες αντικατοπτρίζουν την ευημερία και τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη τους και το αντίστροφο. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που ήταν γενικά υγιείς και χαρούμενοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι οι γάτες τους ήταν υγιείς και χαρούμενες. Οι ιδιοκτήτες που ένιωθαν άγχος ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι οι γάτες τους ήταν επιθετικές, αγχώδεις ή φοβισμένες και ότι είχαν συνεχείς ιατρικές παθήσεις.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό

κοπέλα αγκαλιάζει γάτα

«Η προσωπικότητά μας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και διαχειριζόμαστε τις γάτες μας, και αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την ευημερία τους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lauren Finka στο PsyPost.com. «Οι γάτες μπορεί να μην βρίσκουν πάντα εύκολο να ζήσουν ως κατοικίδιά μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς η συμπεριφορά μας μπορεί να τις επηρεάζει, τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο.» Η Finka σημειώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξηγηθεί γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη και της γάτας. Ωστόσο, η μελέτη είναι χρήσιμη, επειδή φωτίζει πώς οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν τους γούνινους φίλους μας.

Μερικές γάτες μας παρηγορούν όταν είμαστε λυπημένοι ή ανήσυχοι

Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος

Ευτυχώς, δεν είναι πάντα κακό να δείχνουμε αγχωμένες, λυπημένες ή ανήσυχες μπροστά στη γάτα μας – γιατί της δίνει την ευκαιρία να μας παρηγορήσει με τον δικό της τρόπο. Για παράδειγμα, η Dr Sarah Ochoa, DVM, σημείωσε ότι: «οι γάτες αισθάνονται μια αλλαγή στη συμπεριφορά όταν είστε αναστατωμένοι και μπορεί να προσπαθήσουν να τριφτούν επάνω σας, να ξαπλώσουν στην αγκαλιά σας ή να γλείψουν το πρόσωπο ή τα χέρια σας. Επίσης, αν η γάτα σας δεν σταματά ποτέ να σας ενοχλεί ενώ εργάζεστε, το άγχος σας μπορεί να είναι ο λόγος».

Έτσι, την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να πείσεις τους φίλους και την οικογένεια σου που αγαπούν τα σκυλιά ότι οι γάτες είναι γλυκές και στοργικές, χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία στην επιχειρηματολογία σου!

Διάβασε επίσης:

Αν η γάτα σου κοιμάται στα πόδια σου μην ανησυχείς- 10 λόγοι αποδεικνύουν γιατί το κάνει

Όσες έχουμε γάτες μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουν, μεταξύ άλλων, είναι να έρχονται και να ξαπλώνουν επάνω μας. Η μικρή χνουδόμπαλα που μας επισκέπτεται συνήθως χουρχουρίζει κιόλας. Αυτή η κίνηση πολλές από εσάς μπορεί να σας προβληματίζει και να σκέφτεστε για ποιο λόγο το κάνει αυτό. Ακόμη και για μένα που έχω πολλά χρόνια γάτες με κάνει να αναρωτιέμαι τι μπορεί να τους αρέσει (εκτός από το προφανές που λογικά τους αρέσει η παρέα) και γιατί το κάνει.

κοπέλα χαϊδεύει γάταΚάτι άλλο που συνηθίζουν να κάνουν το βράδυ, που ενώ μπορεί να τους έχεις κρεβατάκι, να επιλέγουν να έρθουν και να ξαπλώσουν δίπλα στα πόδια σου. Παρόλα αυτά κάποιες φορές μπορεί η χνουδωτή μας φίλη να θέλει να εκφράσει κάτι με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα να είναι πιο απαιτητική από το συνηθισμένο, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να την παρακολουθήσεις μήπως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου. Πάντως όπως και να έχει μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες αν η γάτα μας έρχεται στα πόδια μας καθώς είναι μια συνήθεια που έχουν πολλά αιλουροειδή.

Εδώ είναι οι 10 λόγοι που κοιμάται στα πόδια σου η γάτα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
chrissy teigen
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάδρα στον τοίχοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr