Now Reading
Πώς θα προστατεύσεις το αναπνευστικό σου όταν ο αέρας γίνεται επικίνδυνος από τις φωτιές

Πώς θα προστατεύσεις το αναπνευστικό σου όταν ο αέρας γίνεται επικίνδυνος από τις φωτιές

Avatar photo
Πώς θα προστατεύσεις το αναπνευστικό σου όταν ο αέρας γίνεται επικίνδυνος από τις πυρκαγιές

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να προστατεύεις τους πνεύμονές και το αναπνευστικό σου όταν η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη καπνό από πυρκαγιές.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τεράστιες εκτάσεις να καίγονται κατά μήκος της είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις συνέπιες των πυρκαγιών, προφυλάσσοντας το αναπνευστικό μας σύστημα. «Άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ειδικά ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά, θα πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε κακή ποιότητα αέρα που προκαλείται από τις πυρκαγιές», λέει ο ειδικός πνευμόνων της UCI Health, Xavier Longoria.Κάθε χρόνο από τον Ιούνιο, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια. Καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται, προκαλούν επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές. Εκτός από τη ζημιά που προκαλούν αυτές οι πυρκαγιές στη ζωή και την ιδιοκτησία, οι αναθυμιάσεις τους περιέχουν ατμούς, αέρια και μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, επηρεάζοντας το περιβάλλον ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα και περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές.

«Τα σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση υλικών βιομάζας από δέντρα και θάμνους περιέχουν μέταλλα (μερικά τοξικά) και οργανικά υλικά — πολλά από τα οποία είναι ερεθιστικά για την αναπνευστική οδό», λέει ο Michael Kleinman, PhD, καθηγητής ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος στο UCI. Ιατρική Σχολή. Αυτά τα σωματίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες και πιθανώς στην καρδιά, λέει ο Kleinman, προσθέτοντας ότι «Ορισμένες από τις ενώσεις είναι επίσης γνωστές καρκινογόνες ουσίες».

Ο Dr. Richard A. Lee, διευθυντής της ιατρικής ΜΕΘ και των υπηρεσιών αναπνευστικής φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο UCI, συμβουλεύει τους ανθρώπους να προσέχουν την αναπνοή τους. «Προσέξτε για συμπτώματα όπως συριγμό, δύσπνοια, δυσκολία στην πλήρη αναπνοή, βαρύτητα στο στήθος, ζάλη και ζάλη», λέει ο Lee. «Εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με τα συνήθη φάρμακα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν αντιμετωπίζετε αναπνευστική δυσχέρεια, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για αξιολόγηση.»

Συμβουλές ασφαλείας

Εάν μυρίσεις καπνό ή δεις στάχτη λόγω πυρκαγιάς, συνιστώνται τα ακόλουθα για να περιορίσεις την έκθεσή σας:

Παρέμεινε μέσα με κλειστά παράθυρα και πόρτες ή αναζητήστε εναλλακτικό καταφύγιο.
Απέφυγε την έντονη σωματική δραστηριότητα.
Χρησιμοποίησε ένα κλιματιστικό αν έχεις. Βεβαιώσου ότι έχει ένα καθαρό φίλτρο και ότι είναι ρυθμισμένο να ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα για να αποτρέψει την άντληση καπνού μέσα.
Δημιούργησε έναν καθαρό αέρα στο σπίτι σου χρησιμοποιώντας ένα φορητό φίλτρο αέρα εκτός από ή αντί του κλιματιστικού. 
Απέφυγε τη χρήση ενός ανεμιστήρα που θα τραβήξει αέρα στο σπίτι.
Εάν πρέπει να ταξιδέψεις σε συνθήκες καπνού, διατήρησε τους ρύπους του οχήματός κλείνοντας παράθυρα και αεραγωγούς και θέτοντας το κλιματιστικό σε λειτουργία ανακυκλοφορίας.

Μετά από μια πυρκαγιά

Λάβε τις προφυλάξεις όταν καθαρίζεις την το σπίτι σου από τέφρα από πυρκαγιές. Η τέφρα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό, καθώς τα σωματίδια της είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα σωματίδια καπνού.

Για τον ασφαλή καθαρισμό της τέφρας, συνιστώνται τα εξής:

Φόρεσε μια στενή αναπνευστική συσκευή με χαρακτηρισμό N-95 ή P-100 για να αποτρέψεις την εισπνοή τέφρας. Τα μαντήλια, οι χειρουργικές ή οι υφασμάτινες μάσκες δεν μπλοκάρουν αποτελεσματικά τα λεπτά σωματίδια.
Φόρεσε προστατευτικά γάντια, μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια, κάλτσες και παπούτσια για να αποφύγεις την επαφή του δέρματος  με τη στάχτη.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φυσητήρα φύλλων, που θα απλώσει μόνο τη στάχτη και θα την φυσήξει ξανά στον αέρα.
Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές σκούπες, εκτός εάν διαθέτουν φίλτρα HEPA για να δεσμεύουν τα σωματίδια που φυσούν στον αέρα όπου μπορεί να εισπνευστούν.
Σκούπισε απαλά εσωτερικές και εξωτερικές σκληρές επιφάνειες, ακολουθούμενο από σφουγγάρισμα. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί σε επιφάνειες με ελαφριά σκόνη τέφρας.
Εάν έχεις στάχτη στο δέρμα σου, ξέπλυνε το όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι χάρτινες και υφασμάτινες μάσκες δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τον καπνό, οι μάσκες σκόνης από χαρτί μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σωματίδια όπως το πριονίδι, αλλά δεν προστατεύουν τους πνεύμονές σας από μικρά σωματίδια ή αέρια που βρίσκονται στον καπνό της πυρκαγιάς.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείς κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών πυρκαγιάς είναι να μείνεις σε εσωτερικούς χώρους, να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα και να περιορίσεις τον χρόνο έξω όταν υπάρχει καπνός στον αέρα.

Διάβασε επίσης:

Πώς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τον καπνό της φωτιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Αυτός είναι ένας κανόνας της φύσης που σπανίως – δυστυχώς – δεν επιβεβαιώνεται στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, από χθες 17/7 το πυροσβεστικό σώμα και χιλιάδες εθελοντές δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι, Δερβενοχώρια και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Η ατμόσφαιρα σε όλο το Λεκανωπέδιο Αττικής αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας έχει επηρεαστεί αναπόφευκτα από τις φωτιές. Οι πυρκαγιές παράγουν μεγάλες ποσότητες επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων που μπορούν να βλάψουν σημαντικά τόσο το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού όσο και την επιδερμίδα.

Πώς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τον καπνό της φωτιάς

Δες εδώ πώς θα προστατεύσεις το δέρμα σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8 τρυφερές φράσεις που πρέπει να λέμε στον σύντροφο μας πιο συχνά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6 τροφές που δίνουν στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεταιDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr