Το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και το λάθος που όλοι κάνουμε στην «αλλαγή λωρίδας»
Είναι αλήθεια, πως κυρίως σε μεγάλες πόλεις της χώρας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, δε ο εκάστοτε οδηγός «πέφτει» άθελα του σε ένα καίριο λάθος, που ενισχύει την κίνηση στους δρόμους και επιβραδύνει δραματικά την κυκλοφοριακή ροή.
Η κίνηση στους δρόμους, όχι μόνο είναι υπαίτια για τις χρονικές καθυστερήσεις- παράλληλα, εντείνει το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας και προκαλεί ψυχολογική φθορά και ένταση σε όλους τους οδηγούς.
Στην προσπάθεια λοιπόν, του να κερδίσεις χρόνο αποφεύγοντας- όσο το δυνατό περισσότερο- την κίνηση, μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να επιβαρύνει την συμφόρηση συνολικά. Αυτό το λάθος, δεν είναι άλλο από την συνεχή εναλλαγή των λωρίδων στο δρόμο.
Σύμφωνα βέβαια με τις ενδείξεις έρευνας κατά την οποία αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 64 περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, αποδείχθηκε πως η ταχύτερη λωρίδα είναι η αριστερή. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η εν λόγω λωρίδα, αφορά τα αυτοκίνητα που ακολουθούν το ανώτατο όριο ταχύτητας, ενώ η δεξιά, αφορά βαρέα οχήματα και οδηγούς που κινούνται σε πιο χαμηλές ταχύτητες.
Unsplash/ ui-martin
Βοηθάει ωστόσο η συνεχόμενη εναλλαγή λωρίδων;
Δεν είναι λίγοι οι οδηγεί οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρόνο, μεταβαίνουν από τη μία λωρίδα στην άλλη, επιλέγοντας αυτήν – που κατά την κρίση τους- τα οχήματα κινούνται γρηγορότερα.
Σύμφωνα ωστόσο με την έρευναπου πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή, απόρροια της ελαττωματικής κρίσης των οδηγών πως τα οχήματα της διπλανής λωρίδας κινούνται ταχύτερα.
Παράλληλα, είναι καλό να θυμάσαι, πως οι συνεχείς ελιγμοί αυξάνουν τα επίπεδα άγχους του οδηγού και συχνά στέκει ως αιτία για πληθώρα ατυχημάτων. Σε δεύτερο χρόνο, η συχνή εναλλαγή υποχρεώνει τα υπόλοιπα οχήματα να ανακόπτουν την ταχύτητά τους πατώντας φρένο, γεγονός που επιβαρύνει την κίνηση στο δρόμο και τη ροή των οχημάτων.
Εντούτοις, γίνεται αντιληπτό πως όσο γρηγορότερα κινούνται τα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο μειώνεται η μεταξύ τους απόσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξανόμενα φρεναρίσματα και να δημιουργείται συμφόρηση.
Αντίθετα, η σταθερή ταχύτητα μέσα στα επιτρεπτά όρια του Κώδικα Κυκλοφορίας, διευκολύνει την ομαλή ροή των οχημάτων.