Now Reading
Χάρτινα καλαμάκια: Μοιάζουν οικολογικά όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη

Χάρτινα καλαμάκια: Μοιάζουν οικολογικά όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη

Λινα Γριβογιάννη
χάρτινο καλαμάκι

Τώρα ακυρώνονται και τα χάρτινα καλαμάκια, έπειτα από τα αυτά που μας λένε οι επιστήμονες ότι τα «φιλικά προς το περιβάλλον» καλαμάκια περιέχουν δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, και είναι εξίσου βλαβερά για το περιβάλλον με τα πλαστικά.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 39 μάρκες από καλαμάκια για την ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστή ως PFAS. Τα PFAS ήταν πιο κοινά σε καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού. Τα PFAS είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ελαιοαπωθητικά και υδατοαπωθητικά και επικαλύψεις για κοινά προϊόντα, όπως μαγειρικά σκεύη, χαλιά και υφάσματα. Αυτές οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα δεν διασπώνται όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον και συνεχίζουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χημικά PFAS μπορούν να μολύνουν τις παροχές πόσιμου νερού κοντά σε εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται τα χημικά. Η μόλυνση από PFAS έχει ανιχνευθεί στο νερό κοντά σε εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πυρόσβεσης όπου χρησιμοποιείται αφρός που περιέχει PFAS. Τα συγκεκριμένα τοξικά εισέρχονται επίσης στην παροχή τροφίμων μέσω υλικών συσκευασίας τροφίμων και μολυσμένου εδάφους. Μπορεί όλοι να πιστεύουμε ότι κάνουμε τα δυνατά μας για τον πλανήτη πίνοντας τα ποτά μας από ένα χάρτινο καλαμάκι.

ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Αλλά οι «φιλικές προς το περιβάλλον» εναλλακτικές λύσεις περιέχουν μακροχρόνιες και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, κατέληξε μια νέα μελέτη. Στην πρώτη ανάλυση αυτού του είδους στην Ευρώπη, Βέλγοι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες καλαμιών για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS). Τα PFAS βρέθηκαν στην πλειονότητα των καλαμιών που δοκιμάστηκαν και ήταν πιο κοινά σε αυτά που κατασκευάζονταν από χαρτί και μπαμπού. Οι συνθετικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καθημερινών προϊόντων, από ρούχα εξωτερικού χώρου μέχρι αντικολλητικά τηγάνια, ανθεκτικά στο νερό, τη θερμότητα και τους λεκέδες. Είναι, ωστόσο, δυνητικά επιβλαβή για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον.

ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Οι ουσίες διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον, μια ιδιότητα που τις έχει οδηγήσει στο να είναι γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες». Ακόμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη απόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, νόσο του θυρεοειδούς, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων. Η ερευνητική ομάδα αγόρασε 39 διαφορετικές μάρκες από πέντε υλικά, χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Τα καλαμάκια, τα οποία αγοράστηκαν κυρίως από καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια γρήγορου φαγητού, στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε δύο γύρους δοκιμών για PFAS. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων – το 69 % – περιείχε PFAS, με 18 διαφορετικά PFAS να έχουν εντοπιστεί συνολικά. Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν πολύ πιθανό να περιέχουν τις συνθετικές χημικές ουσίες. Το πιο συχνά εντοπιζόμενο PFAS, το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA), έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020.

ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Ανιχνεύθηκαν επίσης τριφθοροξικό οξύ (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS) – «υπερμικρή αλυσίδα» PFAS, τα οποία είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και έτσι μπορεί να εκπλυθούν από καλαμάκια σε ποτά. Οι συγκεντρώσεις PFAS ήταν χαμηλές και – δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν μόνο καλαμάκια περιστασιακά – αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, το PFAS μπορεί να παραμείνει στο σώμα για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς της έρευνας συνέστησαν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα ή να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση τους.

ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

«Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό», δήλωσε ο ερευνητής Dr Thimo Groffen, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, που συμμετέχουν στη μελέτη. «Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. «Μικρές ποσότητες PFAS, αν και δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που υπάρχει ήδη στο σώμα».

Διάβασε επίσης:

Το αλάτι όπως δείχνουν μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ανακύκλωση του πλαστικού

Το χλωριούχο νάτριο, κοινώς το επιτραπέζιο αλάτι, μπορεί να ξεπεράσει και τα πιο ακριβά υλικά που διερευνώνται για να βοηθήσουν στην ανακύκλωση πλαστικών, δείχνει μια νέα μελέτη. «Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό», λέει ο Muhammad Rabnawaz, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Συσκευασίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «Χρειαζόμαστε απλές, χαμηλού κόστους λύσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η ανακύκλωση πλαστικών».

Αν και ιστορικά τα πλαστικά κυκλοφόρησαν στο εμπόριο ως ανακυκλώσιμα, η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν το 90% των πλαστικών απορριμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες ή ως ρύπανση του περιβάλλοντος. Ένας από τους λόγους που τα πλαστικά έχουν γίνει τόσο αναλώσιμα είναι ότι τα υλικά που ανακτώνται από την ανακύκλωση δεν είναι αρκετά πολύτιμα για να ξοδέψουν τα χρήματα και τους πόρους που απαιτούνται για την απόκτησή τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το επιτραπέζιο αλάτι θα μπορούσε να ανατρέψει τα οικονομικά και να μειώσει δραστικά το κόστος όταν πρόκειται για μια διαδικασία ανακύκλωσης γνωστή ως πυρόλυση, η οποία λειτουργεί μέσω ενός συνδυασμού θερμότητας και χημείας.Το επιτραπέζιο αλάτι όπως δείχνουν μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ανακύκλωση του πλαστικού

Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις

Σύμφωνα με το Futurity, ενώ ο Rabnawaz περίμενε ότι το αλάτι θα είχε αντίκτυπο λόγω του πόσο καλά μεταφέρει τη θερμότητα, ήταν ακόμα έκπληκτος από το πόσο καλά λειτουργούσε. Ξεπέρασε τους ακριβούς καταλύτες –χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να υποκινούν τις αντιδράσεις– και πιστεύει ότι η ομάδα του μόλις άρχισε να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Η πυρόλυση είναι μια διαδικασία που διασπά τα πλαστικά σε ένα μείγμα απλούστερων ενώσεων με βάση τον άνθρακα, οι οποίες βγαίνουν σε 3 μορφές: αέριο, υγρό λάδι και στερεό κερί. «Αυτό το συστατικό κεριού είναι συχνά ανεπιθύμητο», λέει ο Rabnawaz, «ωστόσο μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα μισά προϊόντα, κατά βάρος, των τρεχουσών μεθόδων πυρόλυσης. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε καταλύτες, οι οποίοι είναι χρήσιμοι, αλλά συχνά μπορεί να είναι τοξικοί ή απαγορευτικά δαπανηροί για τη διαχείριση των απορριμμάτων πλαστικών».

Δες εδώ τι κάνει το αλάτι στην ανακύκλωση

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST