Now Reading
Αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες τώρα δεν θα έπινες καφέ

Αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες τώρα δεν θα έπινες καφέ

Λινα Γριβογιάννη
Καφές

Χωρίς τα πουλιά να τρώνε παράσιτα και τις μέλισσες να επικονιάζουν τα φυτά του καφέ, εκτιμάται ότι οι παραγωγοί καφέ θα δουν μείωση 25 % στις αποδόσεις των καλλιεργειών τους.

Εάν ξεκινάς το πρωινό σου με ένα φλιτζάνι καφέ, έχεις να ευχαριστήσεις περισσότερα από την καφετιέρα και τους κόκκους του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, τα πουλιά και οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καφέ. Μερικά από τα φτερωτά πλάσματα ταξιδεύουν ακόμη και χιλιάδες μίλια για να εκτελέσουν τις ευθύνες τους στην παρασκευή καφέ, οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία και την επικονίαση φυτών καφέ. Η δουλειά τους έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους και άφθονους κόκκους καφέ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι χωρίς αυτούς, οι παραγωγοί καφέ θα έβλεπαν μείωση 25% στις αποδόσεις των καλλιεργειών τους.

μέλισσες και συναισθηματα

Για να λάβουν τα ευρήματά τους, επιστήμονες τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες χειρίστηκαν διάφορα φυτά καφέ σε 30 φάρμες, φροντίζοντας να απομακρύνουν τα πουλιά και τις μέλισσες από το περιβάλλον. Συνολικά, η ομάδα δημιούργησε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: ένα στο οποίο τα πουλιά ενεργούσαν χωριστά για να απομακρύνουν τα παράσιτα, ένα όπου οι μέλισσες ενεργούσαν ξεχωριστά ως επικονιαστές, χωρίς δραστηριότητα πουλιών και μελισσών και ένα στο οποίο τα πουλιά μπορούσαν να φάνε τα κοντινά παράσιτα ενώ οι μέλισσες επικονιάζονταν ταυτόχρονα. Διαπίστωσαν ότι όταν εργάζονταν μαζί, ο συνδυασμένος αντίκτυπος των πτηνών και των μελισσών ήταν πιο σημαντικός από τα ατομικά τους οφέλη.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο αγαπημένος μας καφές δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει τη συνδυασμένη συνεισφορά της φύσης στην παραγωγή καφέ χρησιμοποιώντας πειράματα στον πραγματικό κόσμο, αποκαλύπτοντας ότι όταν τα πλάσματα της φύσης λειτουργούν από κοινού, υπερτερεί κατά πολύ των ατομικών προσπαθειών. «Μέχρι τώρα, οι ερευνητές συνήθως υπολόγιζαν τα οφέλη της φύσης ξεχωριστά και στη συνέχεια απλώς τα πρόσθεταν», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alejandra Martínez-Salinas από το Tropical Agricultural Research and Higher Education Center σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο αγαπημένος μας καφές δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες

«Αλλά η φύση είναι ένα σύστημα αλληλεπίδρασης, γεμάτο σημαντικές συνέργειες και συμβιβασμούς. Δείχνουμε την οικολογική και οικονομική σημασία αυτών των αλληλεπιδράσεων, σε ένα από τα πρώτα πειράματα σε ρεαλιστικές κλίμακες σε πραγματικές φάρμες».

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο αγαπημένος μας καφές δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν πόσο μακριά μετανάστευσαν τα πουλιά για να παρέχουν έλεγχο παρασίτων σε φυτά καφέ στην Κόστα Ρίκα, με μερικά να ταξιδεύουν σε όλη τη διαδρομή από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Βερμόντ. Η ίδια ερευνητική ομάδα μελετά επίσης πώς η αλλαγή των τοπίων των αγροκτημάτων επηρεάζει την ικανότητα των πτηνών και των μελισσών να παρέχουν οφέλη στην παραγωγή καφέ.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο αγαπημένος μας καφές δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες

«Ένας σημαντικός λόγος που μετράμε αυτές τις συνεισφορές είναι να βοηθήσουμε στην προστασία και τη διατήρηση των πολλών ειδών από τα οποία εξαρτόμαστε και μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα», λέει η Natalia Aristizábal, υποψήφια διδάκτωρ στο Gund Institute for Environment και Rubenstein School of Environment and Natural Resources του UVM. . «Τα πουλιά, οι μέλισσες και εκατομμύρια άλλα είδη υποστηρίζουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσής μας, αλλά αντιμετωπίζουν απειλές όπως η καταστροφή των οικοτόπων και η κλιματική αλλαγή».

ΚαφέςΔιάβασε επίσης:

Τα οφέλη από τη γύρη των μελισσών που δεν σου έχει πει κανείς ως τώρα

Μπορεί να έχεις ακούσει για τα οφέλη των φυσικών προϊόντων, όπως το χαμομήλι, το γαϊδουράγκαθο ή η χλωροφύλλη. Ωστόσο, μπορεί να μην είστε τόσο εξοικειωμένοι με τα οφέλη ενός άλλου φυσικού προϊόντος: της γύρης των μελισσών. 

Η γύρη των μελισσών χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, την Κίνα και την Αίγυπτο από την αρχαιότητα. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει πολλά πλεονεκτήματα ευεξίας, όπως η μείωση της φλεγμονής και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η γύρη των μελισσών έχει θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και διάφορες βιταμίνες. Η γύρη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τροφίμων ή ως γαρνιτούρα.    Τα οφέλη της γύρης και του βασιλικού πολτού των μελισσών για την υγεία

Τι είναι η γύρη των μελισσών 

Η γύρη των μελισσών είναι μια ουσία που αποτελείται από διάφορα πράγματα. Είναι ένας συνδυασμός γύρης λουλουδιών με νέκταρ λουλουδιών, εκκρίσεις μελισσών και ένζυμα. Με τη χρήση παγίδων, η γύρη των μελισσών μπορεί να συλλεχθεί από το άνοιγμα της κυψέλης. Επίσης, η σύνθεση της γύρης των μελισσών διαφέρει ανάλογα με: 

Γύρη φυτών 

Γεωγραφική προέλευση 

Συνθήκες της ατμόσφαιρας 

Φύση του εδάφους 

Συμπεριφορά των μελισσών 

Δες εδώ τα οφέλη της γύρης 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η λεύκανση των κοραλιών τα κάνει πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το hack του TikToker για τον καθαρισμό του pampas ή του διακοσμητικού γρασιδιού  θα σε καταπλήξει Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr