Now Reading
«Αυτό είναι το τέλος του κόσμου»: Οι stars στη Ν. Υόρκη εκπέμπουν SOS για τις πυρκαγιές στον Καναδά

«Αυτό είναι το τέλος του κόσμου»: Οι stars στη Ν. Υόρκη εκπέμπουν SOS για τις πυρκαγιές στον Καναδά

Λινα Γριβογιάννη

Οι πυρκαγιές στον Καναδά έχουν σκεπάσει την Νέα Υόρκη κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και τον αέρα επικίνδυνο, πολλοί διάσημοι ανάρτησαν στα social media ότι είναι δύσκολο το να αναπνεύσεις.

Οι διασημότητες και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μιλούν για την ποιότητα του αέρα στη πόλη εξαιτίας των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στον Καναδά. Την Τετάρτη 7/6, η ποιότητα του αέρα της Νέας Υόρκης χαρακτηρίστηκε «κόκκινος κώδικας» και θεωρήθηκε η χειρότερη στον κόσμο, καθώς ακόμα και το μετρό καλύπτεται από πυκνή ομίχλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Eileen Kelly Instagram

Ο επικεφαλής του Bravo, Andy Cohen, ανέβασε στο Instagram stories για να σχολιάσει τις πυρκαγιές, λέγοντας: «Είναι σαν το τέλος του κόσμου να περπατάς εδώ γύρω με όλο αυτό τον καπνό».  Ο Cohen σημείωσε ότι ο καπνός είναι τόσο πυκνός που εμποδίζει την κανονική θέα της πόλης: «Κοίτα, δεν μπορείς να δεις ούτε το κέντρο της πόλης εκεί πίσω». Στέλνοντας ευχές στους Καναδούς που πλήττονται άμεσα από τις πυρκαγιές, ο Cohen είπε: «Εννοώ, εμείς ασχολούμαστε μόνο με αυτόν τον καπνό, αλλά προσεύχομαι για όλους γύρω από αυτές τις φωτιές και ευχαριστώ τους πυροσβέστες που κάνουν το έργο του Κυρίου».

Εν μέσω της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής κρίσης, οι διαμαρτυρίες των σεναριογράφων βρίσκονται σε αναμονή στη Νέα Υόρκη. Αργά την Τρίτη 6/6, η WGA East ανακοίνωσε ότι «από περίσσεια προσοχής» και σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες, οι απεργοι ενθαρρύνονται να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αποφύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης της Τετάρτης 7/6 του έργου Prima Facie της Jodie Comer στο Μπρόντγουεϊ, η ηθοποιός οδηγήθηκε μακρία από τη σκηνή, 10 λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, αφού δήλωσε στο κοινό ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω του αέρα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Pieper James Instagram

«Η σημερινή απογευματινή παράσταση του Prima Facie διακόπηκε περίπου 10 λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, αφού η Jodie Comer δυσκολεύτηκε να αναπνεύσει λόγω της κακής ποιότητας του αέρα στη Νέα Υόρκη εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Η παράσταση ξεκίνησε και πάλι από την αρχή με την αναπληρώτρια Dani Arlington να αναλαμβάνει τη θέση της κας Comer στο ρόλο της Tessa», αναφέρει στο ET εκπρόσωπος του Prima Facie.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Pieper James Instagram

Το απόγευμα της Τετάρτης, το MLB ανακοίνωσε ότι ένας αγώνας που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια θα αναβληθεί. «Ο αποψινός αγώνας μεταξύ των Phillies και των Detroit Tigers αναβλήθηκε λόγω της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας. Ο αγώνας θα αναπληρωθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 6:05 μ.μ.».Διασημότητες και πολιτικοί βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν φωτογραφίες, βίντεο και ευχές εν μέσω των πυρκαγιών.

Περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι στις μεσοδυτικές, βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για την ποιότητα του αέρα, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές που προέρχονται από τον Καναδά σκεπάζει τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Ο καπνός είναι εκτεταμένος και οι συναγερμοί περιλαμβάνουν πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Ουάσινγκτον, η Σάρλοτ, το Ντιτρόιτ και η Ινδιανάπολη.

Οι επικίνδυνες συνθήκες θα παραμείνουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης 8/6, το Ντέλαγουερ, το Μέριλαντ, η βόρεια Βιρτζίνια και η πρωτεύουσα της χώρας είχαν τη χειρότερη ποιότητα αέρα. Περισσότερα από 9 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από πυρκαγιές στον Καναδά μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από την κανονική καμένη έκταση για το συγκεκριμένο χρονικό σημείο του έτους.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική ενημερώθηκαν ότι πρέπει να φορούν μάσκες N95 σε εξωτερικούς χώρους λόγω των κακών επιπέδων ποιότητας του αέρα που προκλήθηκαν από τις έντονες πυρκαγιές στον Καναδά. Η Νέα Υόρκη θα αρχίσει να διανέμει δωρεάν μάσκες την Πέμπτη. Ο Καναδάς δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα εάν δεν μπορούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι επικίνδυνα δύσκολες συνθήκες καπνού αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο. Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε 150 πυρκαγιές.Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εκκενώσουν την περίοχη, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι. Πρόκειται ήδη για τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στο Κεμπέκ.

 

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul ανακοίνωσε την ότι η Νέα Υόρκη θα διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες στους κατοίκους της και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Δεν πρόκειται για το Κόβιντ». Η κυβερνήτης

«Αυτά τα λεπτά σωματίδια αποτελούν γενικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, οι αναπνευστικές μάσκες δεν μειώνουν την έκθεση στα αέρια που περιέχονται στον καπνό των πυρκαγιών», ανέφερε η ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Καναδά. Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) χαρακτήρισε την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών περιοχών ως «ανθυγιεινή», ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Συνολικά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Βόρεια Αμερική πιστεύεται ότι βρίσκονται υπό μια μορφή προειδοποίησης για την ποιότητα του αέρα. Στη Νέα Υόρκη, μια πορτοκαλί ομίχλη κάλυψε τον ορίζοντα της πόλης και σκέπασε ορόσημα όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας. «Συνιστούμε σε όλους τους πολίτες της Νέας Υόρκης να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υπαίθριες δραστηριότητες», προειδοποίησε την Τετάρτη ο δήμαρχος  Eric Adams.

Τα σχολεία στην περιοχή της Ουάσινγκτον επίσης ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς τα επίπεδα ποιότητας του αέρα χαρακτηρίστηκαν «κόκκινος κωδικός», ενώ το Ντιτρόιτ καταγράφηκε ως η πέμπτη χειρότερη μεγάλη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο στην κατάταξη της IQAir για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν τους πολίτες να μην ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους στον καπνό, καθώς ο αέρας εγκυμονεί άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ως αιτία για την τάση αυτή μια θερμότερη και ξηρότερη άνοιξη από το κανονικό. Οι συνθήκες αυτές προβλέπεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

ΠΗΓΗ:.instagram.com/rollingstone

Οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 3,8 εκατ. εκτάρια (9,4 εκατ. στρέμματα) γης, μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο 10 ετών για αυτή την εποχή του έτους. Περισσότεροι από 600 Αμερικανοί πυροσβέστες έχουν σταλεί στον Καναδά για να βοηθήσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Επίσης, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Baiden Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Καναδά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση.

 NEA YORKH
Kevin Jonas Instagram

Πώς επηρεάζει ο καπνός των πυρκαγιών την υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.Ο Matthew Adams, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου Αστικού Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι οι άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού πυρκαγιάς περιλαμβάνουν δύσπνοια, αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος ή φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. «Σε αυτές τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα δούμε αυξημένο αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Adams στο BBC. Και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο συνήθως έχουν προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο».

ΠΗΓΗ:.instagram.com/rollingstone

Αλλά ο καπνός των δασικών πυρκαγιών έχει επίσης συνδεθεί με σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος ή οι πνευμονοπάθειες, δήλωσε ο καθηγητής Adams, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που βιώνουν συχνές δασικές πυρκαγιές. Αυτό προκαλείται από μικρά σωματίδια στην ομίχλη του καπνού, είπε, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας πιθανές μεταλλάξεις του DNA και άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Διάβασε επίσης:

Οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης βυθίζουν την πόλη 2 χιλιοστά κάθε χρόνο

To έδαφος κάτω από τη Νέα Υόρκη βυθίζεται εν μέρει λόγω της τεράστιας μάζας όλων των κτιρίων της  και δεν είναι η μόνη παράκτια πόλη που υφίσταται αυτή τη μοίρα. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επίσης για να συναντήσει αυτές τις τσιμεντένιες ζούγκλες, μπορούν άραγε να σωθούν; 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1889, οι εργάτες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές στο Tower Building, ένα  11-όροφο κτίριο που, χάρη στην ατσάλινη δομή του σκελετού του, θεωρείται ως ο πρώτος ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης. Το Tower Building έχει χαθεί προ πολλού – η θέση του στο Broadway καταλήφθηκε το 1914 – αλλά η ανέγερσή του σηματοδότησε την αρχή μιας οικοδομικής έξαρσης που δεν έχει σταματήσει ακόμα.

Manhattan  

Στα 300 τετραγωνικά μίλια (777 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που αποτελούν τη Νέα Υόρκη βρίσκονται 762 εκατομμύρια τόνοι σκυροδέματος, γυαλιού και χάλυβα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ενώ ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει κάποιες γενικεύσεις σχετικά με τα υλικά κατασκευής, αυτός ο τεράστιος όγκος δεν περιλαμβάνει τα φωτιστικά, τα εξαρτήματα και τα έπιπλα μέσα σε αυτά τα εκατομμύρια κτίρια. Ούτε περιλαμβάνει την υποδομή μεταφορών που τα συνδέει, ούτε τα 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους που τα κατοικούν.

Δες εδώ τι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορείς να σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα σπασμένο γυαλί; Εξαρτάται δες πώς πρέπει να το χειριστείς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τιραμισού κολοκύθας: Ένα εύκολο επιδόρπιο χωρίς ψήσιμοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr