Now Reading
2.500 ετών ελληνικές κατακόμβες ανακαλύφθηκαν στη Νάπολη

2.500 ετών ελληνικές κατακόμβες ανακαλύφθηκαν στη Νάπολη

Λινα Γριβογιάννη
ΝΑΠΟΛΗ

Προς το τέλος του Απριλίου αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 2.500 ετών αρχαίες ελληνικές κατακόμβες χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία από υποατομικά σωματίδια.

Βαθιά κάτω από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Νάπολης στη συνοικία Rione Sanità, στην Ιταλία, ερευνητές χρησιμοποίησαν μία φουτουριστική τεχνολογία ηχητικών εκπομπών για να αποκαλύψουν έναν αρχαίο ελληνικό τάφο που οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι υπήρχε, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το Live Science.

ΝΑΠΟΛΗ
ΠΗΓΗ:nature.com

Η περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Νάπολη ονομαζόταν αρχικά Cumae, η πρώτη αρχαία ελληνική αποικία στην Ιταλία. Γύρω στο 650 π.Χ. ο οικισμός μετονομάστηκε σε Νεάπολη, ή Νέα Πόλη, και ήταν από τις πιο σημαντικές και ισχυρές αποικίες που κατείχαν οι Έλληνες, με πλήθος ναών και πολλαπλές υπόγειες κατακόμβες. 

Οι αρχαίες δομές που έχουν απομείνει βρίσκονται 33 μέτρα κάτω από τη Νάπολη και, μέχρι πρόσφατα, ήταν απρόσιτες για τους αρχαιολόγους που ενδιαφέρονταν για τη ζωή των Ελλήνων στην Ιταλία. Με τη βοήθεια υποατομικών σωματιδίων που ονομάζονται μιόνια, κοσμικές ακτίνες στη γήινη ατμόσφαιρα που μπορούν να διαπεράσουν τη στερεά ύλη, και ενός ευαίσθητου τύπου φωτοευαίσθητου φιλμ, καθώς και μιας μονάδας ανίχνευσης που μοιάζει με μεγάλο επίπεδο σαρωτή, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν, χωρίς να σκάψουν, έναν ταφικό θάλαμο που χρονολογείται μεταξύ του έκτου και του τρίτου αιώνα π.Χ..

ΝΑΠΟΛΗ
ΠΗΓΗ:nature.com

Επειδή οι κοσμικές ακτίνες προέρχονται από το εσωτερικό της γήινης ατμόσφαιρας, οι ερευνητές έπρεπε να βρουν ένα σημείο κάτω από την περιοχή-στόχο τους για να καταγράψουν τον τρόπο διασποράς των μιονίων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Valeri Tioukov, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN) της Ιταλίας και συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Scientific Reports τον Απρίλιο και περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα, τοποθέτησε τις συσκευές ανίχνευσης μιονίων σε ένα κελάρι του 19ου αιώνα σχεδόν 60 μέτρα κάτω από τη γη. Οι συσκευές κατέγραψαν αυτό που ονομάζεται ροή μιονίων -η κίνηση των σωματιδίων σε μια συγκεκριμένη περιοχή με την πάροδο του χρόνου- για 28 ημέρες.

ΝΑΠΟΛΗ   

Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 10 εκατομμύρια μιόνια και αποκάλυψαν μια δομή 6,5 επί 11,5 πόδια, οι περιπλοκές του θαλάμου ταφής παραμένουν μυστήριο. «Σε αυτή τη διαμόρφωση, δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν αντικείμενα μεγέθους μικρότερου από 10 εκατοστά», δήλωσε ο Tioukov στο Live Science. «Έτσι, μπορούμε ενδεχομένως να δούμε το κατά προσέγγιση σχήμα του δωματίου, αλλά όχι μικρές λεπτομέρειες όπως τα οστά». 

ΝΑΠΟΛΗ  

Στο παρελθόν, η διαδικασία, που ονομάζεται μουογραφία, έχει αποκαλύψει έναν κρυφό διάδρομο πάνω από την πάνω από την αρχαία είσοδο της πυραμίδας της Γκίζας και την αναζήτηση υπολειμμάτων καυσίμων σε έναν αντιδραστήρα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που κατέστρεψαν τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Διάβασε επίσης:

Τιτανικός: Η πρώτη ψηφιακή σάρωση του πλοίου μπορεί να αποκαλύψει τι έγινε τη νύχτα του ναυαγίου

Η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό, δημιουργήθηκε με τη χρήση χαρτογράφησης σε βάθος θάλασσας και μας παρέχει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, επιτρέποντας να το δούμε σαν να έχει απόστραγγίξει το νερό.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα ρίξει νέο φως στο τι ακριβώς συνέβη στο υπερωκεάνιο, το οποίο βυθίστηκε το 1912. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο», δήλωσε στο BBC News ο Parks Stephenson, αναλυτής του Τιτανικού, και είπε ότι το μοντέλο ήταν «ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για να οδηγηθεί η ιστορία του Τιτανικού προς την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε εικασίες».

Η πλώρη του Τιτανικού εξακολουθεί να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ακόμη και μετά από τόσο καιρό κάτω από το νερό. Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985. Όμως είναι τόσο τεράστιο που στο σκοτάδι του βυθού, οι κάμερες δεν μπορούν ποτέ να μας δείξουν παρά μόνο βασανιστικά και επίπονα στιγμιότυπα του ετοιμόρροπου πλοίου ποτέ ολόκληρο.

Δες εδώ την ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μύθος πως οι γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες- Κι όμως, μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις άγχος
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
σκύλος κοιμάται

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top