Now Reading
Τιτανικός: Η πρώτη ψηφιακή σάρωση του πλοίου μπορεί να αποκαλύψει τι έγινε τη νύχτα του ναυαγίου

Τιτανικός: Η πρώτη ψηφιακή σάρωση του πλοίου μπορεί να αποκαλύψει τι έγινε τη νύχτα του ναυαγίου

Λινα Γριβογιάννη
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ

Ο Τιτανικός το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου αποκαλύφθηκε όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ξανά μέχρι τώρα.

Η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό, δημιουργήθηκε με τη χρήση χαρτογράφησης σε βάθος θάλασσας και μας παρέχει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, επιτρέποντας να το δούμε σαν να έχει απόστραγγίξει το νερό. 

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα ρίξει νέο φως στο τι ακριβώς συνέβη στο υπερωκεάνιο, το οποίο βυθίστηκε το 1912. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο», δήλωσε στο BBC News ο Parks Stephenson, αναλυτής του Τιτανικού, και είπε ότι το μοντέλο ήταν «ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για να οδηγηθεί η ιστορία του Τιτανικού προς την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε εικασίες».

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/

Η πλώρη του Τιτανικού εξακολουθεί να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ακόμη και μετά από τόσο καιρό κάτω από το νερό. Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985. Όμως είναι τόσο τεράστιο που στο σκοτάδι του βυθού, οι κάμερες δεν μπορούν ποτέ να μας δείξουν παρά μόνο βασανιστικά και επίπονα στιγμιότυπα του ετοιμόρροπου πλοίου ποτέ ολόκληρο.

Η νέα σάρωση αποτυπώνει το ναυάγιο στο σύνολό του, αποκαλύπτοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του Τιτανικού. Βρίσκεται σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται από περίπου 800 μέτρα και ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών περιβάλλει το διαλυμένο πλοίο. Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από τη Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης σε βαθιά θάλασσα, και την Atlantic Productions, η οποία γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο.  

Τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονταν εξ αποστάσεως από μια ομάδα που επέβαινε σε ένα εξειδικευμένο πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου και τραβήξαν περισσότερες από 700.000 εικόνες από κάθε γωνία, δημιουργώντας μια ακριβή τρισδιάστατη αναπαράσταση. Η μεγάλη τρύπα στα δεξιά του καταστρώματος του πλοίου ανοίγει εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η μεγάλη σκάλα. 

Ο Gerhard Seiffert της Magellan, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού της αποστολής, δήλωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας σάρωσης που έχει αναλάβει ποτέ. «Το βάθος του, σχεδόν 4.000 μέτρα, αποτελεί πρόκληση, ενώ υπάρχουν και ρεύματα στην περιοχή και δεν μας επιτρέπεται να αγγίξουμε τίποτα για να μην προκαλέσουμε ζημιά στο ναυάγιο», εξήγησε.

«Η άλλη πρόκληση είναι ότι πρέπει να χαρτογραφηθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό ακόμη και τα αδιάφορα μέρη, όπως στο πεδίο των συντριμμιών που πρέπει να χαρτογραφηθεί στη λάσπη, αλλά είναι αναγκαίο για να συμπληρωθούν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα αντικείμενα». Η σάρωση δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου, όσο και κάποιες μικρολεπτομέρειες, όπως ο σειριακός αριθμός σε μία από τις έλικες. Η πλώρη, που τώρα καλύπτεται από σταλακτίτες σκουριάς, εξακολουθεί να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, ακόμη και 100 χρόνια μετά την απώλεια του πλοίου. Στην κορυφή του βρίσκεται το κατάστρωμα του πλοίου, όπου μια τρύπα που ανοίγει δίνει μια ματιά στο κενό, όπου κάποτε βρισκόταν η μεγάλη σκάλα. Η πρύμνη όμως, είναι ένα χαοτικό σημείο από μέταλλο και είναι αυτό το τμήμα του πλοίου που κατέρρευσε καθώς έπεσε στον πυθμένα της θάλασσας.

Στο περιβάλλον πεδίο των συντριμμιών, αντικείμενα είναι διάσπαρτα, μεταξύ των οποίων περίτεχνα μεταλλικά έργα από το πλοίο, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παπουτσιών που ακουμπούν στα ιζήματα. Ο Parks Stephenson, ο οποίος μελετά τον Τιτανικό εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ότι «έμεινε άναυδος» όταν είδε για πρώτη φορά το φωτογραφικό υλικό από τις σαρώσεις.

«Σας επιτρέπει να δείτε το ναυάγιο όπως δεν μπορείτε ποτέ να το δείτε από ένα υποβρύχιο, και μπορείτε να δείτε το ναυάγιο στο σύνολό του, μπορείτε να το δείτε στο πλαίσιο και την προοπτική του. Και αυτό που σας δείχνει τώρα είναι η πραγματική κατάσταση του ναυαγίου». Είπε ότι η μελέτη των σαρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει νέες πληροφορίες για το τι συνέβη στον Τιτανικό εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνο. Δεν ξέρουμε καν αν το χτύπησε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες – μπορεί να προσγειώθηκε πάνω στο παγόβουνο», εξήγησε.
Η μελέτη της πρύμνης, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αποκαλύψει τους μηχανισμούς του τρόπου με τον οποίο το πλοίο χτύπησε στον πυθμένα της θάλασσας. Η ελπίδα είναι ότι η σάρωση θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για το τι συνέβη τη νύχτα που χάθηκε ο Τιτανικός.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/

Η θάλασσα επιβαρύνει το ναυάγιο, τα μικρόβια το κατατρώγουν και τμήματα του αποσυντίθενται. Οι ιστορικοί γνωρίζουν καλά ότι ο χρόνος τελειώνει για την πλήρη κατανόηση της ναυτικής καταστροφής. Αλλά η σάρωση παγώνει τώρα το ναυάγιο στο χρόνο και θα επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια. Η ελπίδα είναι ότι ο Τιτανικός μπορεί ακόμη να αποκαλύψει τα μυστικά του. 

Διάβασε επίσης:

Από τη Monroe μέχρι τον Picasso όλοι φωτογραφήθηκαν από τον Avedon και η Gagosian τίμα το έργο του

Για να γιορτάσουν τα 100α γενέθλια του Richard Avedon, 150 προσωπικότητες του πολιτισμού κλήθηκαν να επιλέξουν το αγαπημένο τους πορτρέτο από τον αείμνηστο φωτογράφο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εικόνες ονομάτων όπως η Jacqueline de Ribes, η Merilyn Monroe και η Marella Agnelli.  Το 1969, η Gloria Vanderbilt πόζαρε για το εξώφυλλο του Town & Country φορώντας ένα ασπρόμαυρο βολάν με μαργαριτάρια που κοσμούσαν τόσο τους λοβούς των αυτιών όσο και τα δάχτυλά της. Ο φωτογράφος της δεν ήταν άλλος από τον Richard Avedon, τον φωτογράφο του οποίου το όνομα είναι πλέον συνώνυμο της προσωπογραφίας.

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Στις 15 Μαΐου, ο Avedon θα γινόταν 100 ετών προς τιμήν του δημιουργήθηκε μια έκθεση που παρουσιάζει φωτογραφίες της αξεπέραστης καριέρας του με τίτλο «Avedon 100» και ζωντανεύει με τα πορτρέτα που είχε τραβήξει αυτή την άνοιξη στη Gagosian στη Νέα Υόρκη. Τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την αναδρομική έκθεση επιλέχθηκαν από 150 προσωπικότητες του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο Elton John, η Naomi Campbell και η Kate Moss. Και, για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν ή ίσως θέλουν ένα κομμάτι της ιστορίας του Avedon στο σπίτι τους, το «Avedon 100» θα κυκλοφορήσει επίσης ως αναδρομικό βιβλίο από την Gagosian.

Δες εδώ την έκθεση φωτογραφίας με έργα του Avedon 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το hack του TikToker για τον καθαρισμό του pampas ή του διακοσμητικού γρασιδιού  θα σε καταπλήξει 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΒροχήDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr