Now Reading
Αν περπατάς μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια σου είναι καιρός να το σταματήσεις

Αν περπατάς μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια σου είναι καιρός να το σταματήσεις

Avatar photo
παπούτσια στο σπίτι

Στο ερώτημα αν πρέπει να φοράμε παπούτσια στο σπίτι απαντά ένας ειδικός και μάλλον δε θα θελήσουμε να τα ξανά φορέσουμε.

Πολλές μπαινοβγαίνουμε στο σπίτι φορώντας τα παπούτσια μας. Πόσες φορές δε έχουμε δει και στις ταινίες οι πρωταγωνιστές να βουλιάζουν στον καναπέ τους φορώντας τα παπούτσια τους κι ενώ μπορεί να φαίνεται ήπιο και τετριμμένο σε μερικούς ανθρώπους, σε άλλους, είναι μια από τις πιο απαγορευτικές συνήθειες. Σε αρκετούς πολιτισμούς, ειδικά στην Ασία, συνηθίζεται να βγάζουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα, πριν μνπουν στο σπίτι. Θεωρείται ένδειξη σεβασμού προς τον ιδιοκτήτη του σπιτιού αλλά είναι και ωφέλιμο ως προς την υγειϊνή. Στην προσπάθεια να προσδιορίσουμε αν είναι σωστό να φοράμε τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι ή όχι, μια ειδικός  μας λύνει την απορία αυτή.

παπούτσια στο σπίτι

Τα παπούτσια φέρνουν στο σπίτι πολλά εξωτερικά μικρόβια

Μετά από μια κουραστική μέρα έξω, είναι υπέροχο να μπορείς να βγάλεις αυτά τα παπούτσια και να αφήσεις τα πέλματα σου να αναπνεύσουν. Ωστόσο, μερικοί από εμάς προτιμούν να φοράμε τα παπούτσια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι απλώς για να περπατάμε στο σπίτι. Ποιος είναι πιο σωστό όμως; Η περιβαλλοντική μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Kelly Reynolds επιβεβαίωσε στο House Digest, ότι τα παπούτσια μαζεύουν μια σειρά από βακτήρια και μικρόβια από το έδαφος και το δάπεδο με το οποίο έρχονται σε επαφή. «Τα παπούτσια είναι ένα συνηθισμένο μέσο για τη μεταφορά σημαντικών ρύπων στο σπίτι», εξήγησε η Dr. Reynolds. Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως η πνευμονία E. Coli και Klebsiella, μαζεύονται στα παπούτσια μας και μεταφέρονται στο σπίτι μας όταν δεν τα βγάζουμε.

Αυτά τα παθογόνα μπορούν να μας βλάψουν εάν έρθουν σε επαφή με τα σημεία εισόδου του σώματος μας, όπως το στόμα, τα μάτια ή η μύτη μας. «Σκεφτείτε τον κύκλο μετάδοσης», δήλωσε. «Έχετε παιδιά που σέρνονται ή κάθεστε μόνοι σας στο πάτωμα; Ακόμη και ο σκύλος σας θα μπορούσε να πάρει αυτά τα μικρόβια από το να φάει από το πάτωμα και μετά να σας γλείψει. Το χειρότερο κομμάτι; Αυτά τα παθογόνα έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια ζωής. Γενικά γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν από μέρες έως εβδομάδες και οι ιοί για εβδομάδες έως μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Dr. Reynolds.

παπούτσια στο σπίτι

Απόφυγε τα μικρόβια βγάζοντας τα παπούτσια σου στο σπίτι και χρησιμοποιώντας αντ ‘αυτού παντόφλες

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ετυμηγορία είναι υπέρ της πολιτικής μη παπουτσιών στο σπίτι. Αν σου αρέσει να περπατάς μέσα στο σπίτι με τα εξωτερικά παπούτσια σου, ίσως είναι καιρός να σταματήσεις επίσημα τη συνήθεια. Εάν νιώθεις πιο άνετα να φοράτε κάτι και να μην κυκλοφορείς ξυπόλητη, τότε επίλεξε τις παντόφλες για το σπίτι ως εναλλακτική λύση στα παπούτσια που φοράς στους εξωτερικούς χώρους. Οι παντόφλες πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένες στο σπίτι για να αποφευχθεί η επαφή με βακτήρια από το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις την αίσθηση των παπουτσιών στα πόδια σου και την ανακούφιση του να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να θυσιάσεις την υγεία σου για αυτό.

Η υγεία είναι τελικά πλούτος και θα πρέπει να λάβεις υπόψη την ασφάλεια σου, όπως και οποιουδήποτε άλλου μπορεί να ζει μαζί σου. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον καθαρισμό και την απολύμανση των δαπέδων και των επιφανειών, ειδικά εάν έχεις παιδιά ή κατοικίδια. Σύμφωνα με την Healthline, αυτό σημαίνει σκούπισμα επιφανειών με χλωρίνη. Βεβαιώσου ότι τα κυρίως εργαλεία, όπως τα σφουγγάρια, πλένονται σωστά και φυλάσσονται σε στεγνά μέρη και πως σφουγγαρίζεις τακτικά με απολυμαντικό.

παπούτσια στο σπίτι

Διάβασε επίσης:

Τα 6 οικιακά είδη που δε σκέφτεσαι πως πρέπει να τα καθαρίσεις αλλά πρέπει

Στο σπίτι μας υπάρχουν κάποια σημεία αλλά και αντικείμενα που είτε τα ξεχνάμε και δεν τα καθαρίζουμε είτε «κάνουμε τα στραβά μάτια» και λέμε κάθε φορά στον εαυτό μας πως θα το κάνουμε κάποια άλλη φορά.

κουζίνα

Όμως η άνοιξη είναι εδώ, και συνήθως αυτή την εποχή ξεκινάμε και τη γενική καθαριότητα. Οπότε τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να αφήνουμε τη σκόνη, τη βρωμιά και τα μικρόβια να παραμένουν. στον χώρο μας.

Εδώ θα διαβάσεις ποια είναι αυτά τα 6 οικιακά είδη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατσαρόλα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη, γρήγορη σπιτική συνταγή για GranolaDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr