Now Reading
Πώς να φυτέψεις σωστά τις αγαπημένες σου ορτανσίες σε γλάστρες για να ανθίζουν κάθε σεζόν

Πώς να φυτέψεις σωστά τις αγαπημένες σου ορτανσίες σε γλάστρες για να ανθίζουν κάθε σεζόν

Avatar photo
Ορτανσίες

Οι ορτανσίες μπορούν να ανθίσουν σε δοχεία σε σκιερό σημείο και να μένουν ζωντανές για πολύ καιρό.

Οι ορτανσίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ανθισμένοι θάμνοι που μπορούν να αναπτυχθούν υπέροχα σε γλάστρες, προσφέροντας μοναδικά άνθη. Αν και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το συγκεκριμένο φυτό – που είναι πραγματικά παραμυθένιο όταν ανθίζει- είναι πολύ ευαίσθητο στο φως, τη ζέστη και τον αέρα, όλες θέλουμε ένα τέτοιο στον κήπο μας.

Για να πετύχεις την καλλιέργεια ορτανσιών σε γλάστρες, υπάρχουν μερικές βασικές παράμετροι που πρέπει να κάνεις σωστά. Εκτός από την επιλογή της σωστής ποικιλίας, πρέπει να φυτέψεις την ορτανσία σε μια μεγάλη γλάστρα και να συνεχίσεις να την ποτίζεις και να ρίχνεις το σωτό λίπασμα.  Όταν σκέφτεσαι να καλλιεργήσεις ορτανσίες σε γλάστρες, βεβαιώσου ότι μπορείς να δώσεις στο φυτό μια προστατευμένη και σκιερή θέση και επίσης να είσαι έτοιμη να μεταφέρεις τη γλάστρα σε προστατευμένο μέρος κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν ζεις σε ψυχρότερο κλίμα.

Πότε να φυτέψεις τις ορτανσίες

Ορτανσίες
Η καλύτερη εποχή για να φυτέψεις ορτανσίες σε γλάστρες είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι ορτανσίες χρειάζονται μια μεγάλη γλάστρα καθώς είναι φυτά που παράγουν γρήγορα ένα μεγάλο ριζικό σύστημα. Επίλεξε ένα δοχείο που έχει πλάτος τουλάχιστον  60 εκατοστά και έχει καλές οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Μια ορτανσία που φυλάσσεται σε δοχείο μικρού ή μεσαίου μεγέθους θα χρειαστεί να τοποθετηθεί σε γλάστρα μετά από δύο έως τρία χρόνια.
Ο Τζον Νέγκους, ειδικός στην κηπουρική, συμβουλεύει στο Ηomesandgardens.com ότι οι ορτανσίες «δεν ασχολούνται με το pH του εδάφους τους, αλλά το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο, να τρέφεται καλά και να αργεί να στεγνώσει» και συνιστά ένα κομπόστ για γλάστρες που έχει υψηλή ποσότητα αργιλίου.

Ορτανσίες
Οι ορτανσίες είναι ένας από τους καλύτερους θάμνους για σκιά και τους αρέσει να ζουν σε σκιά, οπότε ένα ιδανικό μέρος στην αυλή σου θα ήταν όπου βγαίνει ο πρωινός ήλιος.
Καθώς οι ορτανσίες προέρχονται από δασικές εκτάσεις, είναι φυσικά προστατευμένες από έναν ψηλό θόλο δέντρων και δεν τους αρέσει να τις αφήνουν ανοιχτές σε όλα τα στοιχεία. Οι ορτανσίες γενικά δεν ευδοκιμούν καλά σε ανοιχτές θέσεις όπου είναι πιο ευάλωτες σε ζημιές από τον όψιμο παγετό και ξηρούς ανέμους και όπου, σε δοχεία, οι ρίζες θα υπερθερμανθούν στον ήλιο. Γι’ αυτό απόφυγε τις τοποθεσίες με ανατολικό προσανατολισμό όπου ο πρωινός ήλιος λάμπει έντονα.

Έλεγχε τακτικά για το πότε πρέπει να ποτίζεις την ορτανσία σου και να κάνεις τακτικά μουλιάσματα στο φυτό, ειδικά κατά τις θερμότερες περιόδους. Όταν ποτίζεις ορτανσίες, πότιζε το δοχείο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οποιοδήποτε λίπασμα γλάστρας είναι πιθανό να έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο για τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη φύτευση. Η ανάμειξη σε κάποιο σπιτικό λίπασμα ή λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης τη στιγμή της φύτευσης μπορεί να το συμπληρώσει, ωστόσο η ορτανσία θα χρειαστεί συνεχή τροφοδοσία από λίπασμα για να μένει υγιής.

Ορτανσίες

Το κλάδεμα της ορτανσίας είναι μια σημαντική εργασία, είτε μεγαλώνεις τον θάμνο στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Ένα ζωτικό μέρος του πώς να κλαδεύεις τις ορτανσίες είναι να γνωρίζεις τον τύπο τους, καθώς η μέθοδος μπορεί να εξαρτάται από αυτό. Όσο για το πότε πρέπει να κλαδέψεις τις ορτανσίες είναι στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

Ορτανσίες

Οι καλύτερες ορτανσίες για γλάστρες είναι οι νάνοι ποικιλίες που είναι διαθέσιμες, ανοίγοντας την ευκαιρία να τις καλλιεργήσεις σε μικρές αυλές ή μπαλκόνια. Αυτοί οι πιο συμπαγείς τύποι ορτανσιών τείνουν να μεγαλώνουν έως και 1 μέτρο σε ύψος και μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα με τον θάμνο ώστε να μη γίνει πολύ βαρύ στις γλάστρες.

Ορτανσίες

Διάβασε επίσης:

Τα καλύτερα φυτά που ευδοκιμούν στη σκιά και ανθίζουν χωρίς ηλιακό φως

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βγεις έξω και να ασχοληθείς με τον κήπο ή την βεράντα σου. Αν και θα ήταν ωραίο να έχουμε μια τεράστια ηλιόλουστη αυλή για να καλλιεργήσουμε πολλά διαφορετικά φυτά, αυτό δεν ισχύει για όλους. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ενώ η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να είναι κάπως περιοριστική, υπάρχουν ακόμα πολλά καλά φυτά εξωτερικής σκιάς για να διαλέξεις και να ομορφύνεις τον κήπο σου.

φυτά που δεν θέλω ηλιο για να μεγαλώσουνΕίτε έχεις μια μικρή σκεπαστή βεράντα, ένα μπαλκόνι μικρό όπως είναι συνήθως στην πόλη ή μια αυλή με πολλά μεγάλα δέντρα, εδώ είναι τα καλύτερα φυτά εξωτερικής σκιάς που είναι ιδανικά για σημεία που δεν έχουν πολύ ηλιακό φως.  

Δες για ποια φυτά μιλάμε

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 5 λαχανικά που μπορείς να καλλιεργήσεις τώρα για να τα απολαύσεις τον χειμώνα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από παλιά σχάρα αποσκευών πώς μπορείς να φτιάξες το πιο όμορφο DIY τραπέζιDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr