Now Reading
4 tips για να ομορφύνεις τον κήπο σου και να κάνεις τους γείτονες να τον ζηλέψουν

4 tips για να ομορφύνεις τον κήπο σου και να κάνεις τους γείτονες να τον ζηλέψουν

Ιωάννα Σαλαμουρα
φτιάξε τον κήπο σου με 4 tips

Δημιούργησε έναν υπέροχο κήπο κάνοντας 4 αλλαγές.

Είναι η εποχή που ασχολούμαστε με την κηπουρική, ανανεώνουμε τα χώματα στα φυτά μας, βάζουμε νέα λουλούδια και βρισκόμαστε σε μια συνολικότερη αναδιοργάνωση του κήπου μας. Υπάρχουν μερικά tips για να δημιουργήσεις έναν πανέμορφο κήπο χωρίς να χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις ή να φωνάξεις κηπουρό.

λευκός φράχτηςΕνισχύοντας και τοποθετώντας νέα στοιχεία στον εξωτερικό σου χώρο αυτόματα θα έχεις δημιουργήσει έναν ελκυστικό κήπο. Σύμφωνα με το womansworld.com ξεκίνησε προσδιορίζοντας 2 πράγματα: 1) τα μέρη του εξωτερικού σου χώρου που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και 2) τις περιοχές που θα ήταν ωραία σημεία εστίασης. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή, λίγη προσπάθεια και μερικά hacks κηπουρικής και οικιακής βελτίωσης. 

1. Απόλαυσε τις αισθήσεις με ήχο εγκαθιστώντας ένα σιντριβάνι

συντριβάνι με φυτά

Οι κήποι πρέπει να απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχεις στον κήπο σου πολύχρωμα και υγιή άνθη που ελέγχουν όλα τα πλαίσια — όραση, όσφρηση, αφή, ήχος (όλοι αυτοί οι επικονιαστές σίγουρα προσελκύουν τα πουλιά που κελαηδούν και τις μέλισσες που βουίζουν). Αλλά μπορείς επίσης να προσθέσεις κάτι που θα είναι όμορφο για τα μάτια σου και θα γαληνεύει τα αυτιά σου και είναι κάτι που δεν απαιτεί ούτε μια μεζούρα λίπασμα. Πρόσθεσε ένα γοητευτικό στοιχείο νερού στον κήπο σου και απόλαυσε την ηρεμία που συνοδεύει τον ήχο του νερού που τρέχει.

2. Επιλέγοντας λουλούδια για το σιντριβάνι

γιαπωνέζικο λουλούδιΈνα πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν τοποθετήσεις ένα σιντριβάνι είναι: πόση σκιά δημιουργεί και πόσο νερό εκτοξεύεται; Θα πρέπει να προσέξεις τόσο την υγεία όσο και την ασφάλεια των λουλουδιών που είναι γύρω και από κάτω του. Εάν βάλεις ένα μεγάλο σιντριβάνι που δημιουργεί μεγάλη σκιά και χύνεται πολύ νερό, κύκλωσε το με ποικιλίες που ευδοκιμούν κοντά στο νερό. Μερικά παραδείγματα είναι η Ιαπωνική ίριδα (Iris ensata), το σκυλόξυλο (Cornus florida) ή η Σιβηρική ίριδα (Iris sibirica). Και αν θέλεις να προσθέσεις μια επιπλέον πινελιά χρώματος γύρω από το υδάτινο στοιχείο σου, περίβαλε το με διακοσμητικούς βράχους, αγγεία ή πολύχρωμα φώτα. Πρόσθεσε ένα μείγμα από φωτεινά ετήσια λουλούδια όπως πετούνιες και πανσέδες. Αυτά θα είναι ανθηρά μέχρι τον πρώτο παγετό.

3. Δημιούργησε έναν αξιοζήλευτο φράχτη

φράχτηςΈνας φράχτης που περιβάλλεται από ανθισμένους θάμνους, πλούσιο φύλλωμα και άφθονα λουλούδια είναι βέβαιο ότι θα κάνει την ελκυστικότητα του σπιτιού σου πιο έντονη. Όταν σκέφτεσαι τι θέλεις να φυτέψεις, να έχεις κατά νου ότι ο χώρος μεταξύ των πηχών σημαίνει ότι τα φυτά θα είναι ορατά και από τις δύο πλευρές του φράχτη. Κάνε  επιλογές που θα θέλεις να βλέπεις τόσο από το δρόμο όσο και από την εξώπορτα. Στη συνέχεια, σκέψου τι σχήμα θέλεις να δώσεις στα φυτά ή τι χρώματα να βάλεις για να κάνουν αντίθεση ή όχι με τον φράχτη σου.

φτιάξε τον κήπο σου με 4 tips

Η ορτανσία (Hydrangea paniculata), η λεβάντα (Lavendula) και τα τριαντάφυλλα (Rosa) μπορούν να προσθέσουν χρώμα και να καλύψουν κάποιο έδαφος. Αν θέλεις μια πιο κλασική εμφάνιση, δοκίμασε να φυτέψεις ντάλιες (Dahlia ‘Franz Kafka’) ή αλεπούδες (Digitalis). Μπορείς επίσης να δώσεις μια πιο αρχιτεκτονική εικόνα κάνοντας αψίδες από μια κληματαριά ή με τριαντάφυλλα αναρρίχησης (Rosa setigera) ή έναν πλούσιο κισσό (Hedera). Μια σειρά από μονοετή φυτά, όπως πανσέδες (Viola), μωβ λομπέλια (Lobelia) και begonias (Begonia), καθώς και βολβοί όπως οι τουλίπες (Tulipa) και οι νάρκισσοι (Narcissus) μπορούν επίσης να φέρουν ένα υπέροχο εποχιακό χρώμα.

τραιντάφυλλαΌπως πάντα, θα πρέπει να επιλέγεις φυτά που είναι κατάλληλα για το έδαφος και την ποσότητα του ήλιου ή της σκιάς που παρέχει η περιοχή. Και για να είσαι ασφαλής, μη φυτεύεις τίποτα που συνήθως προσελκύει τις μέλισσες πολύ κοντά στην είσοδο του χώρου σου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να μη μπορείς να μπαίνεις στο σπίτι σου.

4. Βάλε στις εξωτερικές σκάλες σου με θάμνους, πολυετή φυτά και εποχιακή διακόσμηση

διακόσμηση με φυτάΚάνε τις εξωτερικές σκάλες σου πιο ελκυστικές – και πιο ορατές – στους περαστικούς τοποθετώντας φυτά ή και μια σειρά από άλλα εποχιακά αξεσουάρ. Καθώς ξεκινάς να σχεδιάζεις  πώς θα διακοσμήσεις το κλιμακοστάσιο σου, επίλεξε φυτά που να έχουν βαθιές ρίζες, να είναι καλά στον ήλιο και να ευδοκιμούν στο έδαφος που θα έχει εξαιρετική αποστράγγιση αλλά και τις ξηρές συνθήκες που είναι κοινές γύρω από την αφθονία πέτρας ή σκυροδέματος. Σκέψου να βάλεις θάμνους, σκληρά πολυετή φυτά όπως κρίνια ή διακοσμητικά χόρτα γύρω από τις άκρες της σκάλας για να σταματήσεις τη διάβρωση του χώματος γύρω από τα σκαλοπάτια. Φρόντισε επίσης να αφήσεις αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν τα φυτά χωρίς να συνωστίζονται στις σκάλες. Από εκεί, μπορείτε να δημιουργήσεις ένα μείγμα φυτεύσεων σε διάφορα ύψη. Ξεκίνησε με το μικρότερο κοντά στο κάτω μέρος της σκάλας και ψήλωνε όσο ανεβαίνεις. Σε κάποιους αρέσει να φυτεύουν ένα ζευγάρι δέντρα και στις δύο πλευρές της πάνω σκάλας. Ή, αν ψάχνεις για απλότητα, μπορείς απλά να φυτέψεις ένα ανθισμένο κλήμα με ενδιαφέρον φύλλωμα στη βάση της σκάλας.

κήπος

Διάβασε επίσης:

Μην πετάς τα παλιά σου ρούχα- Δώσε τους υπόσταση … στον κήπο σου

Όταν σκέφτεσαι παλιά ρούχα το μυαλό σου πηγαίνει κατευθείαν στην ανακύκλωση, όμως μπορείς να δώσεις νέα ζωή στα παλιά σου κομμάτια, σεντόνια, τραπεζομάντηλα κλπ. Η χρήση αυτών των παλαιών υλικών μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μειώσουμε πράγματα που μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουμε για να διατηρήσουμε τους κήπους μας, και να τους μετατρέψουμε σε παραγωγικά και ελκυστικά μέρη που θέλουμε να είναι.

κήποςΠριν όμως χρησιμοποιήσουμε  τα παλιά ρούχα και υφάσματα στον κήπο μας θα πρέπει να δούμε από τι υλικά είναι και τι χρήσεις θα τους κάνουμε. Σύμφωνα με το treehugger.com, οι χρήσεις των συνθετικών υφασμάτων μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, από τις χρήσεις των φυσικών υφασμάτων, τα οποία θα αλλοιωθούν και θα σαπίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Εδώ θα δεις τι μπορείς να τα κάνεις.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυρωδικά στο σπίτι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤραπεζαρίαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr