Now Reading
Τα 12 λουλούδια που απαγορεύεται να υπάρχουν στο σπίτι σου αν έχεις κατοικίδια

Τα 12 λουλούδια που απαγορεύεται να υπάρχουν στο σπίτι σου αν έχεις κατοικίδια

Ιωάννα Σαλαμουρα
μοσχομπίζελο

Υπάρχουν κάποια λουλούδια που είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια σου.

Υπάρχουν κάποια φυτά που γνωρίζουμε ότι είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας, το ήξερες πως μπορεί να ισχύει το ίδιο και για κάποια λουλούδια; Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο ότι αν το κατοικίδιο σου καταπιεί έστω και μια μικρή ποσότητα τοξικού λουλουδιού αλλά μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από γαστρεντερική διαταραχή έως την ανεπάρκεια οργάνων.

Αν έχεις ειδικά μια γάτα στο σπίτι είναι δύσκολο να την κρατήσεις μακριά από ένα βάζο με τοξικά λουλούδια καθώς είναι περίεργη και θέλει να εξερευνήσει ό, τι καινούργιο σε αυτήν. Σύμφωνα με το housebeautiful.com, καλό είναι αυτά να τα κρατάς έξω από το σπίτι ή να αποφύγεις να τα φυτέψεις στον κήπο σου. Όμως πάλι αν έχεις φυτέψει κάποια από αυτά καλό είναι να παρακολουθείς  το κατοικίδιο σου. Αν υποψιαστείς πως το ζωάκι σου έχει δοκιμάσει να γευτεί από ένα τοξικό φυτό πρέπει να καλέσεις τον κτηνίατρο σου το συντομότερο. Να θυμάσαι ότι οποιοδήποτε φυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή έμετο εάν καταποθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, επομένως είναι καλύτερο να αποτρέψεις τα κατοικίδια ζώα σου να μασουλήσουν λουλούδια και ανθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου.

λουλούδια σε βάζα

Τα 12 λουλούδια που είναι πιο τοξικά για τα ζώα

1. Κρίνος

κρίνος
Εάν έχεις γάτες, ένα φυτό που δεν πρέπει ποτέ να έχεις στο σπίτι σου είναι ο κρίνος, ακόμα και σε μπουκέτα. Τα κρίνα μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμη και λίγοι κόκκοι γύρης ή το πόσιμο νερό από ένα βάζο που περιέχει κρίνους μπορεί να είναι μοιραία για τη γάτα σουτ. Τα κρίνα δεν είναι τοξικά για τα σκυλιά.

2. Τουλίπες

τουλίπα
Ολόκληρο το φυτό είναι προβληματικό, αλλά η μεγαλύτερη συγκέντρωση τοξινών βρίσκεται στον βολβό της τουλίπας. Εάν καταποθούν, οι τουλίπες προκαλούν έντονες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, σιελόρροια, απώλεια όρεξης, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακές ανωμαλίες. Κράτησε τους βολβούς μακριά από κατοικίδια όταν φυτεύεις τον ανοιξιάτικο κήπο σου και κράτησε τις τουλίπες σε γλάστρες μακριά τους.

3. Κυκλάμινα

κυκλάμιναΤο κυκλάμινο καλλιεργείται ως εδαφοκάλυψη σε εξωτερικούς χώρους σε θερμά κλίματα. Ωστόσο, το κυκλάμινο περιέχει τοξικές τερπενοειδή σαπωνίνες, ειδικά στη ρίζα του φυτού. Η κατάποση του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική σιελόρροια, έμετο, διάρροια, καρδιακές ανωμαλίες, ακόμη και θάνατο σε γάτες και σκύλους.

4. Αμαρυλλίς

αμαρυλλίς
Εάν η γάτα ή ο σκύλος σου καταπιεί κάποιο από αυτό το όμορφο φυτό ή βολβό, οι τοξίνες της αμαρυλλίδας μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος και τρόμο.

5. Παχύφυτο Καλανχόη

παχύφυτο με λουλούδια
Η καλανχόη είναι ένα άλλο συχνά προικισμένο φυτό που περιέχει τοξίνες που προκαλούν σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία, καθώς και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες.

6. Peace Lily ή  σπαθίφυλλο

peace lily
Το Peace Lily είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου με χαμηλή συντήρηση με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και λευκά λουλούδια σε σχήμα κουταλιού. Αλλά το φυτό αυτό περιέχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που προκαλούν ερεθισμό του στόματος, σάλια, έμετο, δυσκολία στην κατάποση και ερεθισμό των χειλιών και της γλώσσας των γατών και των σκύλων που το καταπίνουν.

7. Χρυσάνθεμο

χρυσάνθεμα
Αυτό το εποχιακό αγαπημένο περιέχει πολλές διαφορετικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των πυρεθρινών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, σάλια, έμετο και διάρροια. Εάν καταποθούν αρκετά μεγάλες ποσότητες οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια συντονισμού και κατάθλιψη.

8. Νάρκισσος

νάρκισσος
Αυτός ο βολβός που ανθίζει την άνοιξη, που ονομάζεται επίσης νάρκισσος, ανήκει στην ίδια οικογένεια με την αμαρυλλίδα. Οι νάρκισσοι μπορούν να προκαλέσουν μια μακρά λίστα συμπτωμάτων όπως εμετό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σπασμούς και καρδιακά προβλήματα. Οι βολβοί είναι το πιο δηλητηριώδες μέρος.

9. Μοσχομπίζελο

μοσχομπίζελο
Αυτά τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες και τους σκύλους εάν καταποθούν. Αυτά τα λουλούδια περιέχουν αμινοπροπιονιτρίλιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

10. Πικροδάφνη

πικροδάφνηΗ πικροδάφνη είναι ένας δημοφιλής θάμνος ειδικά στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα φύλλα και τα άνθη του περιέχουν τοξικές καρδιακές γλυκοσίδες, οι οποίες προκαλούν κοιλιακό άλγος, σιελόρροια, κατάθλιψη, έντονους εμετούς, ακόμη και θάνατο.

11. Υάκινθος

υάκινθος
Οι υάκινθοι είναι όμορφα ανοιξιάτικα άνθη που ανήκουν στην οικογένεια των κρίνων, επομένως περιέχουν αλκαλοειδή που προκαλούν έντονο εμετό, αιματηρή διάρροια και τρόμο εάν καταποθούν από γάτες ή σκύλους.

12. Φθινοπωρινός κρόκος

φθινοπωρινό το κολχικόΑυτό είναι συνήθως φυτό τοπίου όμως αν το καλλιεργείς, φρόντισε να κρατάς τα κατοικίδια ζώα μακριά από τους βολβούς και το φυτό. Η κατάποση οποιουδήποτε μέρους αυτού του λουλουδιού μπορεί να οδηγήσει σε στοματικό ερεθισμό, αιματηρούς εμετούς, σοκ και πολυοργανική βλάβη τόσο σε γάτες όσο και σε σκύλους.

Διάβασε επίσης:

Πώς τα φυτά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα

Οι περισσότερες εκτιμούμε την ομορφιά των λουλουδιών και των δέντρων όπως επίσης γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη τους  με τη φωτοσύνθεση για τη ζωή μας. Είναι εξίσου απαραίτητα όμως και για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα φυτά παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής μας κατάστασης και στη μείωση του κινδύνου ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

κοπέλα με γλάστρα στο κεφάλιΜπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής της διάθεσης στους ανθρώπους μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να προάγει μια καλή ψυχική κατάσταση.

Διάβασε εδώ τι αλλάζουν.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το hack του TikToker για τον καθαρισμό του pampas ή του διακοσμητικού γρασιδιού  θα σε καταπλήξει 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει ένα συστατικό στην κουζίνα σου που βοηθά να μεγαλώσουν τα φυτά σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr