Now Reading
Πώς τα φυτά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα

Πώς τα φυτά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα

Avatar photo
κοπέλα με γλάστρα στο κεφάλι

Τα φυτά μπορούν να μετακινήσουν και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας.

Οι περισσότερες εκτιμούμε την ομορφιά των λουλουδιών και των δέντρων όπως επίσης γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη τους  με τη φωτοσύνθεση για τη ζωή μας. Είναι εξίσου απαραίτητα όμως και για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα φυτά παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής μας κατάστασης και στη μείωση του κινδύνου ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

λίλιουμΜπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής της διάθεσης στους ανθρώπους μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να προάγει μια καλή ψυχική κατάσταση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μέσω της θεραπείας της κηπουρικής, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαχειριστούν τα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Επίσης μπορεί να αυξήσουν τη δημιουργικότητά μας διεγείροντας τον εγκέφαλο με τα ζωντανά, φυσικά τους χρώματα.

Μια αίσθηση ευεξίας

γλαστράκια με παχύφυτα

Ακόμα και τα μικρά φυτά στο γραφείο μας μπορεί να έχουν μια ισχυρή επίδραση πάνω μας από ό,τι φανταζόμαστε. Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αγοράσαμε για να φωτίσουμε το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε πιο καθαρά. Σύμφωνα με το theprint.in, μελέτες έχουν δείξει ότι το περιβάλλον μας από φυτά θα μπορούσε να βελτιώσει τη συγκέντρωση μας έως και 20% και να αυξήσει την ικανότητα μας να ανακαλούμε πληροφορίες κατά 15-20%. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά μειώνουν τη συγκέντρωση CO₂ και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του UK Health and Safety Executive (HSE), η συγκέντρωση CO₂ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στα γραφεία, καθώς σε αυτό το επίπεδο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και ζάλη. Τα δημοφιλή οικιακά φυτά που απομακρύνουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνουν την μπλε αστρική φτέρη (Phlebodium aureum), τα σύκα που κλαίνε (Ficus benjamina), τα φυτά αράχνης (Chlorophytum comosum) και τα είδη Anthurium (όπως το άνθος φλαμίνγκο).

τριαντάφυλλα σε βάζο

Ορισμένα φυτά, φυσικά, μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χημεία του σώματός μας – πολλά είδη χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν τα φυτά κάτι περισσότερο από «όμορφα χόρτα» όταν ερευνητές τα χρησιμοποιούν για να ανακαλύψουν διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης, να ανακουφίσουν τον πόνο και να τον χαλαρώσουν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Τα φυτά ήταν βασικά στην ανθρώπινη κοινωνία από την αρχή μας, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και συνδεόμαστε με τα φυτά έχει αλλάξει με τη πάροδο των γενεών και τους πολιτισμούς. Από το να βασίζεται στα φυτά για τρόφιμα και φάρμακα κατά την παλαιολιθική εποχή (μέχρι 11.000 χρόνια πριν), η σύγχρονη κοινωνία έχει αποσυνδεθεί περισσότερο από τη φύση. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι μέχρι το έτος 2050, 7 στους 10 ανθρώπους θα ζουν σε πόλεις και η πρόσβαση σε φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον θα γίνει πιο δύσκολη.

είσοδος σπιτιούΟι άνθρωποι έχουν «βιοφιλία», που σημαίνει ότι είμαστε φτιαγμένοι για να αναζητούμε τη σύνδεση με τη φύση και τα φυτά. Τα φυτά αυξάνουν τις ορμόνες της ευτυχίας, όπως είναι η ενδορφίνη στον άνθρωπο. Δεν είναι μόνο συνυφασμένα με τη μοίρα του ανθρώπινου είδους, αλλά είναι βαθιά ριζωμένα στο ποιοι είμαστε ως άτομα.

κοπέλα με γλάστρα στο κεφάλι

Το σχήμα, το χρώμα, η μυρωδιά, η αίσθηση και η γεύση των φυτών μπορούν να μας αναζωογονήσουν όταν αλληλεπιδρούμε μαζί τους τη στιγμή και να ανθίσουν στις αναμνήσεις μας. Από τη βελούδινη αίσθηση των πετάλων των λουλουδιών στις άκρες των δακτύλων μας μέχρι το υπέροχο άρωμα των αιθέριων ελαίων που απελευθερώνουν για να προσελκύσουν τους επικονιαστές, τα φυτά δελεάζουν τις αισθήσεις μας σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

τριαντάφυλλα ροζΚατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, οι πωλήσεις φυτών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά πάνω από 30%, καθώς οι άνθρωποι ανακάλυψαν ξανά τη σημασία των φυτών για την ψυχική τους ευεξία. Το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια λίρες σε φυτά, που είναι 1-2 δισεκατομμύρια £ υψηλότερα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τα φυτά δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέρος αυτού που είμαστε.

κηπουρική

Διάβασε επίσης:

Οι 7 πράσινες σημαίες που πρέπει να «σηκώνεις» στον εαυτό σου

Οι πράσινες σημαίες δεν είναι μόνο για τις ρομαντικές σχέσεις. Είναι χρήσιμο να στραφούμε προς τα μέσα και να δούμε αυτού του είδους τα σημάδια στον εαυτό μας. Η επίγνωση της δικής μας ανάπτυξης μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μια συνήθεια από υγιείς αποφάσεις. Με άλλα λόγια: Όλα έχουν να κάνουν με αυτή την αυτογνωσία!

αυτοεκτίμησηΣήμερα, λοιπόν, βυθιζόμαστε στις πράσινες σημαίες που σηματοδοτούν ότι αλλάζουμε προς το καλύτερο και ζούμε την καλύτερη ζωή μας για το μέλλον μας.

Διάβασε εδώ ποιες είναι.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διατροφή που θα σε ανακουφίσει από τους πόνους περιόδου και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9 υπερτροφές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τέλειο δέρμαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr