Now Reading
Εξαφάνισε τα ζιζάνια από τον κήπο σου με το 1 και μοναδικό συστατικό που θα τα εξοντώσει

Εξαφάνισε τα ζιζάνια από τον κήπο σου με το 1 και μοναδικό συστατικό που θα τα εξοντώσει

Ιωάννα Σαλαμουρα
περιποιημένος κήπος

Αν υπάρχει κάτι ενοχλητικό στον κήπο σου αυτά είναι τα ζιζάνια, υπάρχει τρόπος να τα εξαφανίσεις.

Σε πολλές από εμάς έχει συμβεί να έχουμε δημιουργήσει έναν τέλειο κήπο, να έχουμε βάλει τα νέα μας λουλούδια, το φρέσκο χώμα και λίγο καιρό μετά να εμφανίζονται ανεπιθύμητοι επισκέπτες, τα ζιζάνια. Ως γνωστόν είναι αυτά τα ενοχλητικά χορταράκια που πετάγονται κυριολεκτικά εκεί που δεν τα σπέρνουν. Συνήθως τα ζιζάνια ριζώματος διαδίδονται κυρίως υπόγεια μέσω των ριζών τους και σε μικρότερο βαθμό μέσω σπόρων. Χαρακτηριστικά ζιζάνια ριζώματος είναι: αγριοκαρδαμούδα, γαλατσίδα, βρωμόχορτο και πλαντάγο.

Ωστόσο ενώ τα ζιζάνια καταλαμβάνουν τον εξωτερικό μας χώρο γρήγορα, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά. Για την ακρίβεια δε χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβά και τοξικά χημικά για να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια μια για πάντα. Σύμφωνα με το backyardboss.com, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα απλό οικιακό συστατικό: το ξίδι! Με αυτή τη φυσική λύση στη διάθεση μας, δεν χρειάζονται ακριβά χημικά σπρέι που είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για εμάς.

ζιζάνια

Ξίδι και πώς σκοτώνει τα ζιζάνια

Το ξίδι είναι ένα απίστευτα ευέλικτο και αρχαίο συστατικό κουζίνας που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρονολογείται από το 5000 π.Χ. στη Βαβυλώνα. Οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν το ξίδι ως συστατικό μαγειρικής και ως φαρμακευτικό φάρμακο. Το ζυμωμένο υγρό μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αλκοόλη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ. Ο τύπος ξυδιού που χρησιμοποιείται συνήθως είναι λευκό ή αποσταγμένο ξίδι, με συγκέντρωση οξικού οξέος 5 τοις εκατό. Το λευκό αποσταγμένο ξίδι έχει χαμηλό επίπεδο pH — 2,5 για την ακρίβεια. Η οξύτητα του ξιδιού το κάνει θανατηφόρο για τα φυτάόπως τα ζιζάνια. Όταν ψεκάζεις το προσβλητικό φυτό με ξίδι ή ρίχνεις λίγο απευθείας στα φύλλα του, οι όξινες ιδιότητες του υγρού καίγονται μέσω του κυτταρικού υλικού του, αφήνοντας το νεκρό. Το ξίδι έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την εξόντωση ζιζανίων στον κήπο μας .

Τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε ένα φυσικό σπρέι

  • Σαπούνι Καστίλλης ή ήπιο σαπούνι πιάτων
  • Ψεκαστήρας κήπου ή μπουκάλι ψεκασμού
  • 5 τοις εκατό ξ’ιδι
  • Γάντια
  • Προστασία ματιών

περιποιημένος κήπος

1. Ανάμειξε τα υλικά

Ανάμειξε 4lt ξίδι 5% και 1 φλιτζάνι σαπούνι πιάτων. Γέμισε το μπουκάλι ψεκασμού με το μείγμα και ανακίνησε το για να ενωθούν. Φόρεσε γάντια και προστατευτικά γυαλιά όταν χειρίζεσαι το μπουκάλι ψεκασμού και το περιεχόμενο του, καθώς το ξύδι είναι αρκετά καυστικό.

2. Εφαρμογή

Εφάρμοσε το διάλυμα ξιδιού στοχεύοντας μόνο το ζιζάνιο και απόφυγε να ψεκάσεις άλλα φυτά ή το γρασίδι. Κατά το ψέκασμα προσπάθησε να είσαι προσεκτική καλύπτοντας κάθε ζιζάνιο ομοιόμορφα με ξίδι για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

3. Επανεφαρμογή

Ανάλογα με το μέγεθος του ζιζανίου, μπορεί να χρειαστούν κάποιες επανεφαρμογές για την πλήρη εκρίζωση. Η οξύτητα στο ξίδι κάνει τα κύτταρα του ζιζανίου να σκάσουν και μέσα σε λίγες μέρες να πεθάνει. Μετά από λίγες μέρες, τίποτα δεν θα αναπτυχθεί ξανά σε αυτό το σημείο, καθώς το ξίδι έχει σκοτώσει εντελώς τα ζωντανά κύτταρα στην περιοχή.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του μείγματος

Το ξίδι είναι ένας αποτελεσματικός και σχετικά φθηνός τρόπος για τον έλεγχο των ζιζανίων, ωστόσο υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν το χρησιμοποιήσεις στον κήπο σου. Πρώτον, χρειάζεσαι τουλάχιστον 5% συγκέντρωση ξιδιού για να σκοτώσεις αποτελεσματικά μικρά ζιζάνια, όπως οι πικραλίδες. Εάν έχεις να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερα, πιο σκληρά ή πιο επιθετικά ζιζάνια, τα κηπευτικά ξύδια με 20% οξικό οξύ είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Χρησιμοποίησε προστατευτικά γάντια όταν χειρίζεσαι ξίδι, ειδικά ένα με μεγαλύτερη συγκέντρωση.

ζευγάρι σε κήποΕπιπλέον, είναι απαραίτητες συνεχείς επεξεργασίες για τον έλεγχο των νέων ζιζανίων που φυτρώνουν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά επειδή το ξίδι είναι τόσο όξινο, οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του pH στο χώμα καθιστώντας το αφιλόξενο για τα φυτά. Το ξίδι λειτουργεί καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες συνθήκες, επομένως απόφυγε να το εφαρμόζεις όταν μπορεί να βρέξει.

Θυμήσου: το ξίδι βλάπτει ή σκοτώνει οποιαδήποτε φυτά έρθει σε επαφή μαζί τους — ακόμα και τα επιθυμητά. Ψέκασε προσεκτικά και περιποιήσου μόνο τα ζιζάνια από τα οποία θέλεις να απαλλαγείς.

Τέλος, όπως με όλα τα ζιζανιοκτόνα, χρησιμοποίησε το ξίδι με σύνεση και να θυμάσαι ότι η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο έδαφος και στο περιβάλλον. Διάβασε την ετικέτα του προϊόντος για οδηγίες ασφαλούς εφαρμογής πριν χρησιμοποιήσεις ξίδι για τον έλεγχο των ζιζανίων.

περιποιημένος κήποςΔιάβασε επίσης:

4 tips για να ομορφύνεις τον κήπο σου και να κάνεις τους γείτονες να τον ζηλέψουν

Είναι η εποχή που ασχολούμαστε με την κηπουρική, ανανεώνουμε τα χώματα στα φυτά μας, βάζουμε νέα λουλούδια και βρισκόμαστε σε μια συνολικότερη αναδιοργάνωση του κήπου μας. Υπάρχουν μερικά tips για να δημιουργήσεις έναν πανέμορφο κήπο χωρίς να χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις ή να φωνάξεις κηπουρό.

φτιάξε τον κήπο σου με 4 tipsΕνισχύοντας και τοποθετώντας νέα στοιχεία στον εξωτερικό σου χώρο αυτόματα θα έχεις δημιουργήσει έναν ελκυστικό κήπο. Σύμφωνα με το womansworld.com ξεκίνησε προσδιορίζοντας 2 πράγματα: 1) τα μέρη του εξωτερικού σου χώρου που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και 2) τις περιοχές που θα ήταν ωραία σημεία εστίασης.

Διάβασε εδώ τα 4 tips.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρισε υγιή λάμψη στα φύλλα των φυτών σου χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που έχεις ήδη στο μπάνιο σου  
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τριαντάφυλλαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr