Now Reading
13 φυτά που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου και είναι ακίνδυνα για το κατοικίδιό σου

13 φυτά που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου και είναι ακίνδυνα για το κατοικίδιό σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
σκύλος και γάτα

Τα κατοικίδια και τα φυτά μπορούν να συνυπάρχουν και σου βρήκαμε τα 13 που μπορείς να έχεις μέσα στο σπίτι.

Όσες έχουμε κατοικίδια γνωρίζουμε ότι η συνύπαρξη τους με κάποια φυτά δεν είναι ιδανική καθώς μπορεί να είναι τοξικά γι’ αυτά. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους και τις γάτες. Από παιχνίδι ή περιέργεια, οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να φάνε το φυτό μας που είναι σε γλάστρα, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι επιλέγουμε φυτά φιλικά προς τους τετράποδους φίλους μας.

σκύλος και γάταΦυσικά, για χάρη των φυτών και των κατοικίδιων μας, καλό είναι να κρατήσουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου μακριά από τη γενική πρόσβαση των κατοικίδιων μας. Αλλά διασφαλίζοντας ότι δεν έχουμε φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους, μπορούμε να είμαστε ήσυχες εάν ο τετράποδος φίλος μασήσει τα φύλλα ή τις ρίζες ενός φυτού σε γλάστρα. Σύμφωνα με το thespruce.com, η American Society for the Prevention of Cruelty (ASPCA) ερευνά ποια φυτά θεωρούνται μη τοξικά για τα κατοικίδια.

1. Αφρικανική βιολέτα (Saintpaulia)

φυτά και ζώα

Οι αφρικανικές βιολέτες (Saintpaulia) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου για κατοικίδια. Είναι επίσης περιζήτητα επειδή ανθίζουν σε χαμηλό φωτισμό και ευδοκιμούν σε περιβαλλοντικές συνθήκες που αρέσουν στους ανθρώπους: μέτριες θερμοκρασίες και μέση υγρασία. Ενώ τα φύλλα και τα άνθη είναι μη τοξικά για τα κατοικίδια ζώα, το λίπασμα που θα επιλέξουμε θα απορροφηθεί από το φυτό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη εάν το κατοικίδιο καταπιεί μέρος του φυτού. Έτσι, εάν η γάτα ή ο σκύλος σου έχει ιστορικό στο να τρώει τα φυτά εσωτερικού χώρου, καλό είναι να βρεις ένα μη τοξικό ή φυσικό λίπασμα για να για τις αφρικανικές βιολέτες.

2. Pilea peperomioides ή Chinese Money Plant

φυτά και ζώα

Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια της τσουκνίδας (Urticaceae), αλλά είναι μια ασφαλής επιλογή για σπίτια με γάτες ή σκύλους. Το σήμα κατατεθέν του είναι τα στρογγυλά, σαρκώδη φύλλα του σε ζωηρό πράσινο. Καλό είναι να το τοποθετήσεις σε ένα σημείο στο σπίτι σου που δέχεται έντονο, έμμεσο φως, αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε συνθήκες μέτριου έως χαμηλού φωτισμού.

3. Μπανανιά

μπανανιά

Γνωρίζουμε πως τα φύλλα μπανάνας μερικές φορές χρησιμοποιούνται στην τροπική κουζίνα για τον ατμό ή για το σερβίρισμα του φαγητού. Εφόσον είναι αρκετά ασφαλές για το σερβίρισμα ανθρώπινης τροφής, έτσι είναι ένα μη τοξικό φυτό καθιστώντας το ασφαλές για γάτες και σκύλους.

4. Echeveria

παχύφυτο

Αυτό το είδος παχύφυτου είναι μια ασφαλής επιλογή για τα ζωάκια μας, καθώς είναι μη τοξικό. Καλό είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα μέρος που έχει τουλάχιστον 4 έως 6 ώρες ήλιο κάθε μέρα και πότισε το όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Τυπικά κάθε 1 έως 2 εβδομάδες να κάνεις το πότισμα.

5. Φυτό αράχνης (Chlorophytum)

φυτό αράχνης

Η διαδοχική φύση του φυλλώματος του φυτού αράχνης σημαίνει ότι ταιριάζει φυσικά σε υπερυψωμένους χώρους όπως ράφια, κρεμαστά καλάθια ή σε περβάζι (εφόσον δεν λαμβάνει πολύ φως). Είναι μη τοξικό για γάτες και σκύλους και έχει τη φήμη του ανθεκτικού φυτού εσωτερικών χώρων. Το φυτό αράχνη προτιμά τη μερική σκιά. Ο πολύς ήλιος μπορεί να κάψει το φύλλωμα και η πλήρης σκιά μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του.

6. Areca Palm (Dypsis lutescens)

κέντια

Γνωστό και ως παλάμη της πεταλούδας, το Dypsis lutescens κάνει κάθε εσωτερικό χώρο να μοιάζει σαν ένα ταξίδι στους τροπικούς. Μερικές φορές τα φύλλα της παλάμης μπορεί να πυροδοτήσουν τα παιχνιδιάρικα ένστικτα της γάτας και να τα δαγκώνει. Επομένως είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι το φυτό δεν είναι τοξικό για τις γάτες ή τους σκύλους.  Το μόνο που χρειάζεται είναι πλούσιο κι έμμεσο φωτισμό.

7. Φτέρη Βοστώνης (Nephrolepis)

Οι φτέρες της Βοστώνης (Nephrolepis) είναι ένα διαρκές αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά τα δασύτριχα φύλλα τους μπορεί να δελεάσουν τις γάτες και τους σκύλους να τα μασήσουν. Το φύλλωμα είναι μη τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους, επομένως είναι καλό να βάλουμε στο δωμάτιο ή το μπάνιο μας με αυτά τα πλούσια φυτά. Οι φτέρες της Βοστώνης προτιμούν την υγρασία και το πολύ έντονο, έμμεσο φως.

8. Haworthia

παχύφυτα

Το Haworthia είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο, μη τοξικό παχύφυτο με ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας. Σε αντίθεση με τα παρόμοια φυτά αλόης, όλα τα μέλη του μεγάλου γένους Haworthia είναι ασφαλή για γάτες και σκύλους. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το haworthia σε έντονο φως και να βάζουμε νερό κάθε εβδομάδα το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά το χειμώνα.

9. Polka dot (Hypoestes phyllostachya)

Το πράσινο, ροζ, κόκκινο και λευκό πιτσιλισμένο φύλλωμα του Hypoestes phyllostachya είναι τόσο διακοσμητικό που δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για την παροχή των ιδανικών συνθηκών για την ενεργοποίηση της ανθοφορίας που χρειάζονται πολλά φυτά εσωτερικού χώρου. Αν και δεν είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους, τα ευαίσθητα κατοικίδια μπορεί να παρουσιάσουν ήπια πεπτική διαταραχή εάν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες του «πουά» φυτού.

10.Πεπερομία (Peperomia)

peperomia

Η ποικιλία των χρωμάτων και των υφών στα είδη Peperomia τα κρατά στη λίστα των δημοφιλών φυτών εσωτερικού χώρου. Είναι μη τοξικά για γάτες και σκύλους, φαίνονται υπέροχα σε κρεμαστά καλάθια και δεν τα πειράζει αν ξεχάσουμε να τα ποτίσουμε.

11. Ορχιδέες

ορχιδέα

Εάν έχεις πάθος με τις ορχιδέες (Orchidaceae), μπορείς να τις προσθέσεις με ασφάλεια στη λίστα με τα φυτά που είναι ασφαλή για κατοικίδια. Πολλές ορχιδέες ανθίζουν για εβδομάδες το χειμώνα, όταν οι μέρες είναι σύντομες, ευδοκιμούν σε συνθήκες μερικού φωτός.

12. Bromeliad (Bromeliaceae)

φυτόΑυτά τα ασφαλή, για τα κατοικίδια, φυτά είναι εύκολο να διατηρηθούν καθώς χρειάζονται μόνο ένα φωτεινό παράθυρο και ένα υγρό περιβάλλον. Το πλεονέκτημα ενός φυτού εσωτερικού χώρου χωρίς χώμα όπως το bromeliad είναι ότι εξαλείφει την πιθανότητα καταστροφής ή βρωμιάς εάν ο σκύλος ή η γάτα σου τείνει να σκάβει τα φυτά που είναι σε γλάστρες ή να τα ρίχνει κάτω.

13. Ponytale (Beaucarnea recurvata)

Η αλογοουρά, η οποία μερικές φορές ονομάζεται και πόδι ελέφαντα λόγω του στρογγυλού, λείου κορμού της, είναι ένα δημοφιλές δέντρο εσωτερικού χώρου που είναι εύκολο να αναπτυχθεί. Μπορεί να πιστεύεις ότι τα λεπτά, αιωρούμενα φύλλα αυτού του φυτού θα ήταν ελκυστικά για τα οικιακά κατοικίδια, ειδικά τις γάτες, και βέβαια δεν είναι μια λάθος υπόθεση. Η μόνη ζημιά που θα γίνει θα είναι στα φύλλα του ponytail. Εάν όμως αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, μετακίνησε το φυτό μακριά από το ζωάκι σου ή δώσε του μια βρώσιμη εναλλακτική λύση – όπως είναι το χόρτο γάτας. Αν λοιπόν το μεταφέρεις σε μια νέα εσωτερική τοποθεσία, καλό είναι να γνωρίζεις πως αυτά τα μη τοξικά φυτά ευδοκιμούν σε έντονο φως και τους αρέσει να ποτίζονται όταν το χώμα τους έχει στεγνώσει.

σκύλος και γάταΔιάβασε επίσης:

Τα 12 λουλούδια που απαγορεύεται να υπάρχουν στο σπίτι σου αν έχεις κατοικίδια

Υπάρχουν κάποια φυτά που γνωρίζουμε ότι είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας, το ήξερες πως μπορεί να ισχύει το ίδιο και για κάποια λουλούδια; Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο ότι αν το κατοικίδιο σου καταπιεί έστω και μια μικρή ποσότητα τοξικού λουλουδιού αλλά μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από γαστρεντερική διαταραχή έως την ανεπάρκεια οργάνων.

μοσχομπίζελοΑν έχεις ειδικά μια γάτα στο σπίτι είναι δύσκολο να την κρατήσεις μακριά από ένα βάζο με τοξικά λουλούδια καθώς είναι περίεργη και θέλει να εξερευνήσει ό, τι καινούργιο σε αυτήν. Σύμφωνα με το housebeautiful.com, καλό είναι αυτά να τα κρατάς έξω από το σπίτι ή να αποφύγεις να τα φυτέψεις στον κήπο σου.

Δες εδώ ποια είναι.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει ένα συστατικό στην κουζίνα σου που βοηθά να μεγαλώσουν τα φυτά σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλεις να κάνεις οικονομία; Δες πώς θα φυτέψεις τα δικά σου βότανα που χρησιμοποιείς στο φαγητόDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr