Now Reading
Ο Steven Knight των Peaky Blinders «επανασυστήνει» τις Μεγάλες Προσδοκίες του Dickens και ξαφνιάζει

Ο Steven Knight των Peaky Blinders «επανασυστήνει» τις Μεγάλες Προσδοκίες του Dickens και ξαφνιάζει

Λινα Γριβογιάννη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Olivia Colman πρωταγωνιστεί ως Miss Havisham μαζί με τον Fionn Whitehead ως Pip σε μια σκληρή εκδοχή του κλασικού έργου του Charles Dickens από τον συγγραφέα Steven Knight, της σείρας «Peaky Blinders».

Η βραβευμένη με Oscar, Olivia Colman μας συγκλονίζει για ακόμα μία φόρα. Στην πρώτη κιόλας σκηνή της σειράς «Great Expectations» -«Μεγάλες προσδοκίες» του BBC και του Hulu, ένας ταραγμένος και ατημέλητος Pip (Fionn Whitehead) δένει τη μία άκρη ενός σχοινιού σε μια γέφυρα, σφίγγει την άλλη γύρω από το λαιμό του και πηδάει. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν θα αποκαλυφθεί παρά πολύ αργότερα στην εξάωρη μίνι σειρά, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο αμέσως είναι το μήνυμα που στέλνεται: Δεν είναι οι Μεγάλες Προσδοκίες όπως τις θυμόμαστε.  

Πρόκειται για τις «Μεγάλες Προσδοκίες» που είναι πρόθυμες να βρωμίσουν, να σπρώξουν την ιστορία στα άκρα, να τσαλακωθούν και να πάρουν άφθονες ελευθερίες σε σχέση με το αρχικό υλικό που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους. Στην τελευταία εκδοχή του κλασσικού αυτού έργου υπάρχει περισσότερο σεξ, περισσότερη βία, περισσότερα ναρκωτικά. Αλλά με πολύ λίγη ανθρωπιά, διορατικότητα ή ψυχαγωγία να προσφέρεται παράλληλα με αυτά, αυτό που θα μπορούσε να είναι μια τολμηρή ανατροπή ενός κλασικού έργου μετατρέπεται σε μια ανιαρή κουραστική εκδοχή του από μία περίεργη οπτική. 

 

Τα βασικά στοιχεία της ιστορίας παραμένουν σχεδόν τα ίδια όπως πάντα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του Pip (τον οποίο υποδύεται ο Tom Sweet ως αγόρι), ενός νεαρού ορφανού που μεγαλώνει υπό τη φροντίδα της πολύ μεγαλύτερης αδελφής του Sarah (Hayley Squires) και του ευγενικού σιδηρουργού συζύγου της Joe (Owen McDonnell). Ο Pip παίρνει μια πρώτη γεύση από την καλή ζωή στην παιδική του ηλικία, όταν προσλαμβάνεται από την πικρόχολη, πλούσια Miss Havisham (Olivia Colman) ως ένα είδος παιχνιδιού για την υιοθετημένη κόρη της (την οποία υποδύεται ως κορίτσι η Chloe Lea και ως νεαρή γυναίκα η Shalom Brune-Franklin) – και στη συνέχεια αρχίζει να ανεβαίνει στην πραγματικότητα και σοβαρά τις κοινωνικές τάξεις ως νεαρός άνδρας υπό την καθοδήγηση του Jaggers (Ashley Thompson), ενός κυνικού δικηγόρου που εργάζεται για λογαριασμό ενός ανώνυμου ευεργέτη. Στην πορεία, ο αφελής πιτσιρικάς δέχεται μια άγρια αφύπνιση για το τι πραγματικά σημαίνει να είσαι «τζέντλεμαν» σε έναν τόσο διαμελισμένο κόσμο. 

Πέρα από αυτό, ο σεναριογράφος Steven Knight – των Peaky Blinders- παίρνει μεγάλες ελευθερίες με το δράμα του που είναι παραγωγή του Hulu και του BBC. Αρκετοί σημαντικοί χαρακτήρες βλέπουν την πορεία τους να αλλάζει ριζικά, μέχρι και την τελική τους μοίρα, ενώ κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν επεκταθεί και άλλοι έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Συλλογικά, οι αλλαγές κάνουν τις «Μεγάλες προσδοκίες» να μοιάζουν λιγότερο με μια κίνηση αξιοσέβαστης προσαρμογής παρά με μια συνολική επανεφεύρεση, συναρμολογημένη από θολές αναμνήσεις για το τι συνέβη στο μυθιστόρημα, παθιασμένες απόψεις για το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί στο μυθιστόρημα και σύγχρονες ιδέες για το τι μπορεί να κρυβόταν ανάμεσα στις γραμμές όλο αυτό το διάστημα. Στη θεωρία είναι συναρπαστικό, αλλά όχι απαραίτητα και στην πράξη. 

 

Κάποιες από τις επιλογές που γίνονται, πιστές – στο βιβλίο- και μη, αποφέρουν μεγάλες ανταμοιβές για τον θεατή. Ο Thompson εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον αναβαθμισμένο ρόλο του Jaggers στην ιστορία, μειώνοντας τους υπερβολικούς διαλόγους όπως «Θα πετάξω ευχαρίστως το αγόρι στα άγρια θηρία αυτής της πόλης, τα οποία θα καταναλώσουν τη νιότη του όπως ένα φρέσκο στρείδι πριν πετάξουν το άδειο κέλυφος πίσω στο ποτάμι απ’ όπου προήλθε». Ο Brady Hood, ο οποίος σκηνοθέτησε τα τέσσερα πρώτα επεισόδια, ενισχύει το δράμα με ένα ψυχρό οπτικό στυλ που δίνει έμφαση στο σκοτάδι και το φως: τις μελαγχολικές σκιές της πόλης, τη ζεστή λάμψη του ταπεινού χωριού του Pip, τις ψυχρές ακτίνες που φιλτράρονται μέσα από τα σκονισμένα παράθυρα της Miss Havisham. 

Όπως σε κάθε μεταφορά του έπους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτότυπης, η Miss Havisham αναδεικνύεται ως ο πιο αξιομνημόνευτος χαρακτήρας του, αφήνοντας μια ανεξίτηλη εντύπωση που ξεπερνά κατά πολύ την πραγματική της συμμετοχή στην πλοκή. Η Colman, της οποίας η επιβλητική παρουσία της έχει χρησιμεύσει καλά σε πολλαπλούς βασιλικούς ρόλους, κάνει μια εντυπωσιακή φιγούρα με το νυφικό που η Miss Havisham φοράει από τότε που την εγκατέλειψαν στην εκκλησία πριν από χρόνια, με τόσες πέρλες τυλιγμένες γύρω από το λαιμό της που μοιάζουν στα πρόθυρα να την πνίξουν μέχρι θανάτου. «Άρρωστος. Αρρωστημένη φαντασίωση. Αρρωστημένη. Αρρωστημένη», σφυρίζει στον εαυτό της καθώς αναγκάζει τον Pip και την Estella να παίξουν τα σκληρά παιχνίδια της, με μια άγρια χαρά στα μάτια της.   

Μεγάλο μέρος των «Μεγάλων Προσδοκιών», ωστόσο, μοιάζει να επιδιώκει την αιχμηρότητα για χάρη της. Αυτή η σκηνή του παιχνιδιού διανθίζεται με μια σκηνή της Sarah που επιδίδεται σε ελαφρύ BDSM με τον κ. Pumblechook (Matt Berry), η οποία υποθέτω ότι οι δημιουργοί της σειράς επιμένουν ότι προορίζεται ως ένας στρεβλός απόηχος της δυναμικής της σεξουαλικής εξουσίας που διαδραματίζεται στο σαλόνι της Miss Havisham. Παίζει περισσότερο σαν μια ακόμη υπενθύμιση ότι δεν πρόκειται για μια κανονική διασκευή του Ντίκενς, αλλά για μια cool διασκευή του Ντίκενς. Αλλού, η σειρά προσπαθεί να δώσει λίγο ενθουσιασμό στην αιώνια έχθρα μεταξύ των εγκληματιών Magwitch (Johnny Harris) και Compeyson (Trystan Gavelle) με συγκλονιστικές εκρήξεις βίας. Αλλά οι πυροβολισμοί και οι μαχαιριές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι κανένας από τους δύο δεν καταγράφεται πλήρως ως χαρακτήρας μέχρι τα τέλη της σεζόν. 

Από την άλλη, λίγοι από τους πρωταγωνιστές είναι πραγματικά αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες για το μεγαλύτερο μέρος της σειράς. Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» είναι χτισμένες γύρω από τις μεγάλες ορέξεις και συναισθήματα όπως για κοινωνική θέση, για χρήματα, για εκδίκηση, για αγάπη  και τη μεγάλη καταστροφή που μπορούν να αφήσουν στο πέρασμά τους. Σε μια ανοιχτή γραμμή που είναι στοχαστική αλλά υποβαθμισμένη, η σειρά συνδέει την αδίστακτη ανηθικότητα των Βρετανών κυρίων με την τυραννική συμπεριφορά της ίδιας της Βρετανίας ως αποικιοκρατικής δύναμης στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά οι χαρακτήρες που παρακινούνται από αυτές μοιάζουν να είναι γραμμένοι πρώτα ως θεματικές δηλώσεις και μετά ως άνθρωποι. Είναι δύσκολο να συμπάσχεις πολύ με τον φλογερό πόθο του Pip για την Estella, για παράδειγμα, όταν έχουμε ίσως μια σπίθα αληθινής σύνδεσης μεταξύ τους και πολλές, πολλές ακόμη περιπτώσεις που ο Pip θυμάται ότι είναι εκτός της εμβέλειάς του κοινωνικά και ηθικά. 

Αυτές οι «Μεγάλες Προσδοκίες» μπορεί να είναι ασυνήθιστες ως προς την προθυμία τους να βαδίσουν σε πιο σκοτεινά μονοπάτια απ’ ό,τι θα σκεφτόντουσαν ποτέ οι περισσότερες διασκευές του Dickens. Η συγκεκριμένη εκδοχή τους αντί να βρει κάτι καινούργιο σε αυτούς τους κήπους ηδονής που είναι πυκνοί κι θολωμένοι από τον καπνό οπίου, χάνει την ίδια την ποιότητα που έκανε τις «Μεγάλες Προσδοκίες» τόσο αγαπημένες για να τις αναπολούμε ξανά και ξανά.  

Όλα τα κοστούμια εποχής, οι σπηλαιώδεις αίθουσες χορού και τα κηροπήγια που τρεμοπαίζουν, κάνουν την ιστορία 162 ετών του Charles Dickens να φαίνεται ταυτόχρονα κλασική και επίκαιρη. «Θυμάμαι ότι διάβασα εκείνο το πρώτο επεισόδιο και σκέφτηκα ότι είναι πραγματικά μοντέρνο», λέει η Brune-Franklin. «Και αισθάνεται αρκετά επικίνδυνο». Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ το βιβλίο λέει μια ιστορία για έναν χρόνο και έναν τόπο, είναι πραγματικά για ένα συναίσθημα χωρίς ημερομηνία λήξης. «Είναι αυτή η ιδέα να θέλεις να είσαι κάτι που δεν είσαι και να σκέφτεσαι ότι αν γίνεις αυτό το κάτι θα βρεις την ευτυχία», λέει η Brune-Franklin. «Όλοι οι χαρακτήρες το περνούν αυτό: Νομίζουν ότι αν ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή, και απλά δεν είναι έτσι».

Η εκπλήρωση μπορεί να είναι εκτός τραπεζιού, αλλά η αθανασία δεν είναι. Παίζοντας την Estella, η Brune-Franklin ενώνεται με τους όπως η Jane Wyatt, η Gwyneth Paltrow και η Vanessa Kirby υποδύοντας έναν χαρακτήρα του οποίου οι αγώνες είναι ζωτικής σημασίας περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σύστασή της. «Ακόμα και στο βιβλίο, αυτό που προσπαθεί να κάνει η Estella, είναι να απωθήσει κάποιον επειδή αισθάνεται ότι δεν αξίζει να την αγαπήσουν», λέει ο Steven Knight, ο δημιουργός των Peaky Blinders . «Η Estella είναι ένας φάρος πλησιάστε με δική σας ευθύνη».

Διάβασε επίσης:

«Boston Strangler»: Η πραγματική ιστορία που έγινε ταινία με την Keira Knightley

Το 1962, η Loretta McLaughlin, δημοσιογράφος στην Boston Record-American, παρατήρησε ένα μικρό άρθρο θαμμένο στην πέμπτη σελίδα μιας τοπικής εφημερίδας, το όποιο μιλούσε λεπτομερώς για τη δολοφονία μιας γυναίκας που είχε βρεθεί στραγγαλισμένη στο διαμέρισμά της. Κάτι σχετικά με αυτό φάνηκε οικείο στη McLaughlin, η οποία έψαχνε κάποια παλιά αποκόμματα και βρήκε μια ιστορία για μια χήρα που είχε επίσης στραγγαλιστεί σε μια άλλη γειτονιά. Οι λεπτομέρειες των εγκλημάτων έμοιαζαν περίεργα. Την έπιασε η λαχτάρα να ξεφύγει από το γραφείο lifestyle και να ασχοληθεί με μια καλή, χορταστική ιστορία σαν και αύτη που φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να κάνει κριτική για ένα νέο μοντέλο τοστιέρας. 

 

Έτσι, η McLaughlin (Keira Knightley) έψαξε λίγο ακόμα, έκανε μερικές επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα και μπαρ αστυνομικών, κάνοντας πολλές ερωτήσεις. Τα αφεντικά της εφημερίδας πιστεύουν ότι είναι λίγο άπειρη για τέτοιου είδους έρευνες – για να μην αναφέρουμε ότι είναι κυρία! – έτσι της αναθέτουν ως συνεργάτη την Jean Cole (Carrie Coon), μια λίγο πιο έμπειρη δημοσιογράφο που δουλεύει μυστικά για να αποκαλύψει μια απάτη σε γηροκομείο. Η ιδέα δύο γυναικών δημοσιογράφων που κυνηγούν στοιχεία για έναν μανιακό δολοφόνο τους φαίνεται σαν ένα ωραίο διαφημιστικό κόλπο και ίσως πουλήσει μερικές ακόμα εφημερίδες. Αλλά οι συνδυασμένες προσπάθειες της McLaughlin και της Coon να πιάσουν αυτόν τον δολοφόνο, τον οποίο η πρώτη ονομάζει “Στραγγαλιστή της Βοστώνης”, θα οδηγήσουν τελικά στη σύλληψη του Albert DeSalvo και στην αποκάλυψη ενός από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της δεκαετίας του 1960. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
TINA TURNER
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
HARRISON FORDDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top