Now Reading
Ο απρόσμενος λόγος που η βασιλική οικογένεια δεν φοράει πάντα ζώνες ασφαλείας

Ο απρόσμενος λόγος που η βασιλική οικογένεια δεν φοράει πάντα ζώνες ασφαλείας

Avatar photo
-a

Και, επιπλέον, είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες γι’ αυτό.

Ίσως έχεις προσέξει ότι η Κέιτ Μίντλετον, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας φωτογραφίζονται συχνά μέσα σε αυτοκίνητα χωρίς να φορούν ζώνη ασφαλείας. Αν σου φάνηκε περίεργο, δεν είσαι ο μόνος. Ένας Βρετανός ειδικός ασφαλείας εξηγεί το γιατί. Ο Μάικλ Τσάντλερ αποκάλυψε στη Daily Mail ότι οι βασιλικοί πολλές φορές δεν βάζουν ζώνη για λόγους ασφαλείας.

«Όπως μπορείς να φανταστείς, υπάρχει πάντα η ανάγκη να βγάλεις κάποιον από ένα όχημα όσο πιο γρήγορα γίνεται», εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο. Γίνεται αξιολόγηση της κάθε περίστασης, και αν προκύψει πως είναι ασφαλέστερο να μην τη φορούν, τότε έτσι γίνεται.

Ο απρόσμενος λόγος που η βασιλική οικογένεια δεν φοράει πάντα ζώνες ασφαλείας
AP Photo/Alberto Pezzali

Ένας άλλος παράγοντας είναι η άνεση και η εμφάνιση. Σε πολλές εκδηλώσεις, όπου φορούν στρατιωτικές στολές ή κοστούμια, η ζώνη μπορεί να τους τσαλακώσει τα ρούχα. «Αν μπαίνεις και βγαίνεις συνεχώς από το αυτοκίνητο, δεν είναι πρακτικό να βάζεις και να βγάζεις τη ζώνη κάθε φορά», λέει ο Τσάντλερ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τη φορούν ποτέ. Όταν κινούνται γρήγορα μέσα στο Λονδίνο ή ταξιδεύουν σε αυτοκινητόδρομους, φορούν ζώνη ασφαλείας.

Τι γίνεται, όμως, με τον νόμο; Σύμφωνα με το People, στην περίπτωση του Βασιλιά Καρόλου, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «κυριαρχική ασυλία». Αυτό σημαίνει ότι, βάσει ενός παλιού νόμου του 1689, ο μονάρχης είναι υπεράνω νομικών διώξεων. Οι υπόλοιποι βασιλικοί θεωρητικά δεν εξαιρούνται, αλλά οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους λαμβάνουν τις αποφάσεις. Είναι απίθανο κάποιος αστυνομικός να αμφισβητήσει την κρίση των συναδέλφων του, που έχουν ως καθήκον να διασφαλίζουν την ασφάλεια των μελών της βασιλικής οικογένειας. Υπάρχει, επίσης, μια νομική εξαίρεση που ισχύει για οχήματα αστυνομίας, πυροσβεστικής και υπηρεσιών διάσωσης. Επειδή η βασιλική προστασία ανήκει στη Μητροπολιτική Αστυνομία, η εξαίρεση αυτή επεκτείνεται και στη δική τους περίπτωση.

Διάβασε επίσης: Το ξεκαρδιστικό ψευδώνυμο που φώναζε τη βασίλισσα Ελισάβετ ο πρίγκιπας William

Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται περίεργα, ειδικά αν θυμάσαι το τραγικό δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι το 1997. Η ίδια, ο Ντόντι Φαγιέντ και ο οδηγός τους, Ανρί Πολ, έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο μοναδικός επιζών, ο σωματοφύλακας Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, τραυματίστηκε σοβαρά. Κανείς τους δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με έρευνα, αν οι επιβάτες του αυτοκινήτου φορούσαν ζώνες, οι πιθανότητες επιβίωσης θα ήταν περίπου 80%. Ίσως να είχαν τραυματιστεί σοβαρά, αλλά πιθανότατα δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους.

Διάβασε επίσης: Η οδηγική συνήθεια της Βασίλισσας Ελισάβετ που αποτελούσε «κοινό μυστικό» στο Μπάκιγχαμ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Λάνθιμος: Ο λόγος που δεν του έδωσαν την άδεια να κάνει γυρίσματα στην Ακρόπολη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντώνης Καφετζόπουλος: Συνελήφθη για οπλοκατοχή - Τι συνέβη



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer