Now Reading
Angelina Jolie: Αποχωρεί από τον ρόλο της στην Ύπατη Αρμοστεία-Στηρίξει τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Angelina Jolie: Αποχωρεί από τον ρόλο της στην Ύπατη Αρμοστεία-Στηρίξει τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Avatar photo

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαινεί την ηθοποιό για την «ακούραστη» δουλειά της από το 2001.

Εγκαταλείπει το ρόλο της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η Αngelina Jolie, καθώς επιθυμεί «να εργαστεί διαφορετικά» και για ανθρωπιστικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είπε ότι οι πρόσφυγες είναι «οι άνθρωποι που θαυμάζει περισσότερο στον κόσμο» και ότι τώρα θα αφιερώσει τον χρόνο της συνεργαζόμενη με Oργανισμούς, στους οποίους είναι επικεφαλής άτομα που επηρεάζονται πιο άμεσα από τις συγκρούσεις. Nα θυμίσουμε ότι συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από το 2001 και το 2012 διορίστηκε ειδική απεσταλμένη.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η ηθοποιός και σκηνοθέτης διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει προσφέρει στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, αποχωρώ σήμερα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», αναφέρει.

«Πιστεύω σε πολλά πράγματα που κάνει ο ΟΗΕ, ιδιαίτερα στο ότι σώζει ζωές μέσω της έκτακτης βοήθειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απαρτίζεται από καταπληκτικούς ανθρώπους που φέρνουν αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων κάθε μέρα» προσθέτει.

Η Αngelina Jolie ζητά από το Κογκρέσο να στηρίξει τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Η Αngelina Jolie ζήτησε από το Κογκρέσο να υποστηρίξει τον Νόμο για την Προσαρμογή στο Αφγανιστάν μια μέρα αφότου οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τις γυναίκες από τα πανεπιστήμια και την περισσότερη εκπαίδευση. Δημοσιεύοντας μια επιστολή από τον «νεαρό Αφγανό φίλο» της και ενθαρρύνοντας το Κογκρέσο να στηρίξει τους πληγέντες, η 47χρονη αναφέρει: «Έλαβα ένα νέο γράμμα σήμερα από τον νεαρό Αφγανό φίλο μου. Προστατεύω το όνομα και την ταυτότητά της για χάρη της και της οικογένειάς της».

«Σήμερα οι Ταλιμπάν έστειλαν οπλισμένους άνδρες για να απαγορεύσουν τα κορίτσια από το Αφγανιστάν να πάνε στο πανεπιστήμιο. Έρχεται πάνω από την πλήρη απαγόρευση της γυμνασιακής εκπαίδευσης για τα κορίτσια. Το Αφγανιστάν είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει την εκπαίδευση για τις γυναίκες. “Όλα τα κορίτσια εύχονται να είχαν γεννηθεί ως αγόρι για να έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν”. Ενώ υποστηρίζουμε τις Αφγανές γυναίκες μπροστά σε αυτή τη σκληρή, καταπιεστική πολιτική, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους Αφγανούς που ξαναχτίζουν τις ζωές τους στην Αμερική. Το Κογκρέσο έχει την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να ψηφίσει νομοθεσία δίνοντας ένα δρόμο για νόμιμη μόνιμη κατοικία για Αφγανικές οικογένειες που εκκενώθηκαν στις ΗΠΑ όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, και να βοηθήσει σχεδόν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά του Αφγανιστάν που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους ή τον πρωτοβάθμια φροντιστή. Παρακαλώ ζητήστε από τα Μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν τον δικομματικό Νόμο Προσαρμογής του Αφγανιστάν», αναφέρει η ηθοποιός στην επιστολή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αόρατες» οι γυναίκες στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός αναφέρει ότι η κίνηση αυτή γίνεται μέχρι νεωτέρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα. Περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση, καθώς ήδη είχαν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια.

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας», αναφέρει ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Neda Mohammad Nadeem, σε επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, πριν από τρεις μήνες έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια σε όλο το Αφγανιστάν. Ωστόσο, επιβλήθηκαν πολλοί περιορισμοί στα αντικείμενα που μπορούσαν να σπουδάσουν, με την κτηνιατρική, τη μηχανική, την οικονομία και τη γεωργία εκτός ορίων και τη δημοσιογραφία να περιορίζεται αυστηρά.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πέρυσι, τα πανεπιστήμια περιλάμβαναν αίθουσες και εισόδους με διαχωρισμό των δύο φύλων. Οι φοιτήτριες μπορούσαν να διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες. Τον Νοέμβριο, οι αρχές απαγόρευσαν στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ισχυριζόμενες ότι εκεί δεν τηρούνται οι ισλαμικοί νόμοι.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους, και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν

Την δική της συγκλονιστική ιστορία αφηγήται η 25χρονη Roya Piraei που ζούσε με τους γονείς της στην πόλη Kermanshah του Ιράν, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Mahsa Amini. Όλα ξεκίνησαν στις 20 Σεπτεμβρίου όπου η μητέρα της Roya, Minoo Majidi, φώναζε συνθήματα μαζί με άλλους διαδηλωτές όταν οι δυνάμεις ασφαλείας με μηχανάκια την πυροβόλησαν από κοντά. Πέθανε με 167 σφαίρες από κυνηγετικά όπλα στην πλάτη της. Μετά την κηδεία της μητέρας της, η Roya έφυγε από τη χώρα για την ασφάλειά της.

Με αφορμή το αφιέρωμα «Γυναίκες του Ιράν είναι οι Ήρωες της Χρονιάς» του TIME 2022, η Angelina Jolie παίρνει συνέντευξη από την ακτιβίστρια Roya Piraei, η οποία βρίσκεται πλέον στη Γαλλία και μιλά για τη θλίψη της και τις ελπίδες της για το μέλλον του Ιράν.

Η Angelina Jolie αρχικά την ρώτησε πώς αντιμετώπισε το σοκ που υπέστη από το τραγικό συμβάν. Η 25χρονη απάντησε πως «η πληγή στην καρδιά μου, είναι σαν να γίνεται καινούργια κάθε μέρα. Προσπαθώ να είμαι σταθερός. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο. Πρέπει να προχωρήσω μπροστά, γιατί πρέπει να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να είμαι φωνή για τη σιωπηλή φωνή της μαμάς μου και των άλλων ανθρώπων που σκοτώνονται. Έδωσε τη ζωή της για αυτό που πίστευε. Αναζήτησε ελευθερία και δικαιοσύνη για τη Mahsa και όλη τη νέα γενιά όπως εγώ».

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σόλων Τσούνης συνέντευξη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
εργασια και social


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top