Now Reading
Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν

Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν

Avatar photo
Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν

Η 25χρονη μίλησε από τη Γαλλία για τη θλίψη της και τις ελπίδες της για το μέλλον του Ιράν.

Την δική της συγκλονιστική ιστορία αφηγήται η 25χρονη Roya Piraei που ζούσε με τους γονείς της στην πόλη Kermanshah του Ιράν, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Mahsa Amini. Όλα ξεκίνησαν στις 20 Σεπτεμβρίου όπου η μητέρα της Roya, Minoo Majidi, φώναζε συνθήματα μαζί με άλλους διαδηλωτές όταν οι δυνάμεις ασφαλείας με μηχανάκια την πυροβόλησαν από κοντά. Πέθανε με 167 σφαίρες από κυνηγετικά όπλα στην πλάτη της. Μετά την κηδεία της μητέρας της, η Roya έφυγε από τη χώρα για την ασφάλειά της.

Με αφορμή το αφιέρωμα «Γυναίκες του Ιράν είναι οι Ήρωες της Χρονιάς» του TIME 2022, η Angelina Jolie παίρνει συνέντευξη από την ακτιβίστρια Roya Piraei, η οποία βρίσκεται πλέον στη Γαλλία και μιλά για τη θλίψη της και τις ελπίδες της για το μέλλον του Ιράν.

Η Angelina Jolie αρχικά την ρώτησε πώς αντιμετώπισε το σοκ που υπέστη από το τραγικό συμβάν. Η 25χρονη απάντησε πως «η πληγή στην καρδιά μου, είναι σαν να γίνεται καινούργια κάθε μέρα. Προσπαθώ να είμαι σταθερός. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο. Πρέπει να προχωρήσω μπροστά, γιατί πρέπει να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να είμαι φωνή για τη σιωπηλή φωνή της μαμάς μου και των άλλων ανθρώπων που σκοτώνονται. Έδωσε τη ζωή της για αυτό που πίστευε. Αναζήτησε ελευθερία και δικαιοσύνη για τη Mahsa και όλη τη νέα γενιά όπως εγώ».

Στην συνέχεια η συζήτηση εξελίχθηκε ως εξής:

Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Πώς ήταν για σένα που μεγάλωσες στο Ιράν;

Δεν λέω ότι είχα μια φυσιολογική ζωή. Κανείς δεν έχει μια κανονική ζωή υπό τον έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αλλά εκτιμούσα πολύ την οικογένειά μου, γιατί ποτέ δεν ένιωσα ότι έπρεπε να είμαι κάτι που δεν είμαι κοντά τους. Ήμουν ελεύθερος να σκεφτώ και να κάνω αυτό που μου άρεσε. Η πίεση ήταν περισσότερο από την κοινωνία, από την κυβέρνηση. Πριν συμβούν όλα αυτά, ήμουν πολύ κοντά στην οικογένειά μου. Ένιωσα τόσο ευλογημένος. Μέσα από όλο αυτό το σκοτάδι [του] αυτού που έκανε η Ισλαμική Δημοκρατία στην κοινωνία μας, είχαμε ο ένας τον άλλον, αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον.

  • Υπήρχαν και παλαιότερα διαμαρτυρίες. Τι διαφορετικό νιώθεις αυτή τη φορά;

Αυτή η εξέγερση ξεκίνησε με την απαίτηση ελευθερίας για τις γυναίκες. Ο θάνατος του Mahsa ήταν σαν μια σπίθα. Παλεύαμε με πολλά πράγματα: τη διαφθορά σε όλους τους οργανισμούς – στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην πολιτική και την οικονομία, στη διοίκηση – παντού, σε όλα. Τώρα όλες οι εθνότητες από παντού γύρω από το Ιράν έχουν ενωθεί. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν πίσω τη χώρα τους. Άντρες και γυναίκες τσακώνονται ο ένας δίπλα στον άλλον, και αυτό είναι τεράστιο πράγμα. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η απαίτηση ελευθερίας για τις γυναίκες οδηγεί σε ελευθερία για όλη την κοινωνία.

  • Ποια είναι η ελπίδα και τι θα ήθελες να δεις;

Δεν είμαι πολιτικός. Μπορώ να απαντήσω από όσα έχω δει και ακούσει. Το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν ένα καθεστώς που σκοτώνει πολίτες. Έχω ελπίδα, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί αξιοπρεπείς, μορφωμένοι άνθρωποι στο Ιράν και μια γενιά Z που έχουν μεγάλες δυνατότητες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύω στους ανθρώπους μου.

Ελπίζω ότι όσο καιρό χρειαστεί—και ελπίζω να είναι σύντομα— να υπάρξει αλλαγή και να υπάρξει ειρήνη για τις γυναίκες. Είναι πολύς ο δρόμος, αλλά δεν θα επιστρέψουν σε αυτό το σκοτάδι. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να διορθωθεί, γι’ αυτό νομίζω ότι η ενότητά τους είναι το κλειδί για τη νίκη και για τη νίκη αυτής της επανάστασης.

Ένα άλλο πράγμα είναι η υποστήριξη που μπορούν να έχουν άλλες χώρες για εμάς. Όλοι στην αντιπολίτευση λένε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να απομονωθεί, ότι οι διπλωμάτες πρέπει να απελαθούν από το εξωτερικό. Ξέρω ότι η φωνή μας ήταν δυνατή και όλοι άρχισαν να μας βλέπουν, αντί για τους μουλάδες και την Ισλαμική Δημοκρατία. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι του Ιράν, όχι αυτοί.

  • Αν δεν σου είναι πολύ επώδυνο να απαντήσεις.. πώς ήταν η μαμά σου;

Η μητέρα μου, πάντα πίστευε στην ελευθερία. Νοιαζόταν για τα ανθρώπινα όντα. Ήταν πραγματικά υπομονετική, λόγω της μεγάλης της καρδιάς και της καλοσύνης της. Της άρεσαν τα αθλήματα, η λογοτεχνία και για λίγο έκανε ιππασία. Ήταν ένα πραγματικά δραστήριο άτομο. Ήταν γεμάτη ζωή. Μοιραστήκαμε τα πάντα. Έχασα τον πιο αγαπημένο άνθρωπο στη ζωή μου και γι’ αυτό νιώθω ότι με σκότωσαν και εμένα.

 Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν πλέον εκατομμύρια λόγους για να νιώθουν υπερήφανες και να κάνουν παντιέρα τους την αδικοχαμένη Mahsa Amini, που έμελλε να γίνει η αφορμή για να πανηγυρίζουν όλες οι γυναίκες της χώρας για την αυτονόητη (που μέχρι τώρα δεν ήταν ) ελευθερία τους.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» από τις αρμόδιες αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί το βράδυ του Σάββατο 3/12  από την ιερή πόλη Κομ. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα το Ιράν απέσυρε τις αστυνομικές μονάδες ηθικής του μετά από περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη της Mahsa Amini για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας. Αυτό έρχεται μετά από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα επανεξετάζουν τον νόμο για το χιτζάμπ δεκαετιών που πυροδότησε τις 3μηνες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Η Roya Piraei ανοίγει την καρδιά της στην Angelina Jolie για τον θάνατο της μητέρας της στο Ιραν

Η διαδήλωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 300 ανθρώπους -άνδρες και γυναίκες- μέχρι στιγμής. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε όλη τη χώρα πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Κούρδος Mahsa Amini, η οποία ξεψύχησε από κακοποίηση των αρχών κατά την κράτησή της από την αστυνομίας ηθών. Η Mahsa Amini είχε συλληφθεί  για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας που επικρατεί στη χώρας για τις γυναίκες.



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST