Now Reading
«Αόρατες» οι γυναίκες στο Αφγανιστάν- Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν και τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια

«Αόρατες» οι γυναίκες στο Αφγανιστάν- Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν και τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια

Avatar photo

Περιορίζονται ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, καθώς εκτός ότι απαγορεύτηκε η πρόσβασή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσαν ότι «μέχρι νεωτέρας» απαγορεύεται στις γυναίκες να φοιτούν σε πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός αναφέρει ότι η κίνηση αυτή γίνεται μέχρι νεωτέρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα. Περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση, καθώς ήδη είχαν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια.

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας», αναφέρει ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Neda Mohammad Nadeem, σε επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, πριν από τρεις μήνες έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια σε όλο το Αφγανιστάν. Ωστόσο, επιβλήθηκαν πολλοί περιορισμοί στα αντικείμενα που μπορούσαν να σπουδάσουν, με την κτηνιατρική, τη μηχανική, την οικονομία και τη γεωργία εκτός ορίων και τη δημοσιογραφία να περιορίζεται αυστηρά.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πέρυσι, τα πανεπιστήμια περιλάμβαναν αίθουσες και εισόδους με διαχωρισμό των δύο φύλων. Οι φοιτήτριες μπορούσαν να διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες. Τον Νοέμβριο, οι αρχές απαγόρευσαν στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ισχυριζόμενες ότι εκεί δεν τηρούνται οι ισλαμικοί νόμοι.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους, και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την απόφαση αυτή, με τον εκπρόσωπο του State Department Ned Price να κάνει λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση, η οποία έγινε γνωστή την ώρα που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Wood.

Από πλευράς της η πρέσβης της Βρετανίας, Barbara Woodward, είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

Ακόμη ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Stefan Dujaric, είπε ότι η απόφαση αυτή είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών».

Η Mahsa Amini «δικαιώνεται» – Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Τελικά η ιστορία όχι μόνο επαναλαμβάνεται αλλά δυστυχώς χρειάζεται να χυθεί αίμα για να έρθει η πολυπόθητη «αλλαγή». Οι γυναίκες στο Ιράν από σήμερα έχουν εκατομμύρια λόγους για να νιώθουν υπερήφανες και να κάνουν παντιέρα τους την αδικοχαμένη Mahsa Amini, που έμελλε να γίνει η αφορμή για να πανηγυρίζουν όλες οι γυναίκες της χώρας για την αυτονόητη (που μέχρι τώρα δεν ήταν ) ελευθερία τους.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» από τις αρμόδιες αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί το βράδυ του Σάββατο 3/12  από την ιερή πόλη Κομ.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα το Ιράν απέσυρε τις αστυνομικές μονάδες ηθικής του μετά από περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη της Mahsa Amini για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας. Αυτό έρχεται μετά από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα επανεξετάζουν τον νόμο για το χιτζάμπ δεκαετιών που πυροδότησε τις 3μηνες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Η διαδήλωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 300 ανθρώπους -άνδρες και γυναίκες- μέχρι στιγμής. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε όλη τη χώρα πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Κούρδος Mahsa Amini, η οποία ξεψύχησε από κακοποίηση των αρχών κατά την κράτησή της από την αστυνομίας ηθών. Η Mahsa Amini είχε συλληφθεί  για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας που επικρατεί στη χώρας για τις γυναίκες.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαξιλαρια σε καναπε
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top