Now Reading
Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην Ελλάδα

Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην Ελλάδα

Avatar photo
Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην Ελλάδα

Η υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, εισηγήθηκε σε ομιλία της στη Βουλή για την εφαρμογή που φιλοδοξεί να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή Panic Button για να προσφέρουμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου κατατέθηκε η τροπολογία για τη λειτουργία του Panic Button.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, «οι γυναίκες θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους και θα μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή κινδυνεύει η ζωή τους». Η Αστυνομία θα λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό των γυναικών και θα επεμβαίνει άμεσα για την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον και την προστασία τους.

Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην ΕλλάδαΗ εφαρμογή θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Έτσι κάθε γυναίκα, πέρα από την υποστήριξη που λαμβάνει από τις εξειδικευμένες δομές, θα αισθάνεται ασφαλής στην καθημερινότητά της.

Αρχικά, το Panic Button θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο και θα δοθεί σε γυναίκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην Ελλάδα

«Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε ότι «Συνεχίζουμε να βοηθάμε τις γυναίκες που βιώνουν βία, με συνέπεια και πράξεις. Είμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων στην προσπάθειά τους να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους και κάνουμε τα πάντα για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης».

Τι είναι το Panic Button και ποιες γυναίκες αφορά

Το Panic Buttone είναι κουμπί που μπορεί να πατήσει κάποιος που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ενεργοποίηση ενός panic button οδηγεί αμέσως σε συναγερμό. Σε περίπτωση συναγερμού αναμονής, το κουμπί πανικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ενεργοποίηση ενός απομακρυσμένου συναγερμού.

Χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες ξεκινούν μια κλήση πανικού με ένα κουμπί που καλεί γρήγορα το 100 και ταυτόχρονα προειδοποιεί για μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Επιταχύνει την ανταπόκριση και ειδοποιεί γρήγορα αστυνομικές ομάδες που θα  μπορούσαν να παρέχουν ταχύτερη παρέμβαση τη δεδομένη στιγμή.

Με την τροπολογία αυτή θεσπίζεται η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (Panic Button), η οποία εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) της δικαιούχου και με τη χρήση της οποίας η δικαιούχος μπορεί να ειδοποιεί κατά τρόπο ασφαλή την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προς τον σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης.

Panic Button: Η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τώρα και στην Ελλάδα

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή Panic Button και εγκατάστασής της στα κινητά τους τηλέφωνα, κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος της παρ. 1, είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπον αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. (α) της παρ. 7. Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα ενημερώνουν τις δικαιούχους για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Panic Button. Η εφαρμογή και η εγκατάστασή της παρέχονται δωρεάν.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer