Ο στόχος του Athena είναι να καταστήσει τη θεραπεία ψύξης του τριχωτού της κεφαλής πιο προσιτή για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Το κράνος Athena ανακηρύχθηκε φετινός παγκόσμιος νικητής της Ιατρικής, ενώ το AirXeed Radiosonde στέφθηκε νικητής του Sustainability, με τα δύο έργα να λαμβάνουν χρηματοδότηση £30.000 για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Το φορετό «κράνος» Athena χρησιμοποιεί ψύξη του τριχωτού της κεφαλής για να μειώσει την τριχόπτωση σε ασθενείς με χημειοθεραπεία και αναπτύχθηκε από την απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Λίμερικ Olivia Humphreys αφού είδε την οδυνηρή μάχη της μητέρας της με τον καρκίνο.
Με σχέδιο που λειτουργεί με μπαταρία, η συσκευή χρησιμοποιεί μια μονάδα θερμικού ελέγχου για την ψύξη μιας δεξαμενής νερού που είναι αποθηκευμένη σε μια μικρή φορητή δεξαμενή, η οποία κυκλοφορεί γύρω από το τριχωτό της κεφαλής μέσω μαλακής σωλήνωσης στερεωμένης στο εσωτερικό ενός κεφαλιού.
Το Athena παρέχει μια λύση «ελεγχόμενη από τον ασθενή» μέσω του φορητού σχεδιασμού της που επιτρέπει τη χρήση της εκτός νοσοκομείων και, σύμφωνα με τον Humphreys, μειώνει τον χρόνο που πρέπει να περνούν οι ασθενείς στους θαλάμους.
Η συσκευή προσφέρεται στο ένα εικοστό της τιμής σε σύγκριση με την υπάρχουσα τεχνολογία, καθιστώντας την μια προσιτή εναλλακτική λύση στις τρέχουσες θεραπείες ψύξης του τριχωτού της κεφαλής.
«Ο στόχος της Athena είναι να καταστήσει τη θεραπεία ψύξης του τριχωτού της κεφαλής – επί του παρόντος μια περιορισμένη και δαπανηρή θεραπεία – πιο προσιτή για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της τριχόπτωσης», είπε ο Humphreys στο Dezeen.
«Με μπαταρία και συμπαγής, η συσκευή δίνει στους ασθενείς την ευελιξία να τη χρησιμοποιούν στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, προσθέτοντας άνεση και αυτονομία».