Now Reading
Ξεχνάς πράγματα; 4 απλές ρουτίνες ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη σου

Ξεχνάς πράγματα; 4 απλές ρουτίνες ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη σου

Avatar photo
Ξεχνάς πράγματα; 4 απλές ρουτίνες ενισχύουν την ανάκληση, τη διατήρηση και τη μακροπρόθεσμη μνήμη

Αν συνεχίζεις να ξεχνάς πράγματα με 4 απλές ρουτίνες θα ενισχύσεις σημαντικά τη μνήμη σου.

Πολλές φορές μας έχει τύχει κάνοντας μια δραστηριότητα να σκεφτόμαστε κάτι σημαντικό, όπως να θέλουμε να συμπληρώσουμε κάτι σε μια εργασία μας ή κάτι που θέλουμε να προσθέσουμε σε μια δουλειά για το σπίτι μας και μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι να το έχουμε ξεχάσει. Όλοι έχουμε ξεχάσει πράγματα που θέλαμε πραγματικά πολύ να θυμόμαστε.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν εάν χρειάζεται να θυμόμαστε κάτι σημαντικό; Οι περισσότερες τεχνικές βελτίωσης της μνήμης, όπως κάνοντας τεστ στον εαυτό μας, το μνημονικό μας, τείνουν να απαιτούν σημαντική προσπάθεια. Αυτός είναι ο λόγος όπου νευροεπιστήμονες μοιράζονται μια λίστα με 4 απλούς τρόπους βελτίωσης της μάθησης στο inc.

κοπέλα που σκέφτεται

1. Πες αυτό που θέλεις να θυμάσαι δυνατά

Αν νομίζεις ότι ακούγεται περίεργο, ξανασκέψου το. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι το να λες λέξεις δυνατά — ή απλώς να τις εκστομίζεις — τις κάνει πιο διακριτικές. Τις διαχωρίζει από όλες τις άλλες λέξεις που σκεφτόμαστε. Όλα αυτά κάνουν τις λέξεις πιο αξέχαστες. Δοκίμασε το. Όταν χρειάζεται να θυμηθείς κάτι, πες το δυνατά ή πες το στον εαυτό σου, η έρευνα δείχνει ότι βοηθάει επίσης. Αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει καλύτερα όσα θέλεις να θυμάσαι στον εγκεφαλικό φλοιό σου.

2. Προσπάθησε να προβλέψεις αν θα θυμάσαι κάτι που θέλεις να θυμάσαι

Αν και αυτό ακούγεται περίεργο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι η απλή πράξη του να ρωτάς τον εαυτό σου αν θα θυμηθείς κάτι, κάνει τη μισή δουλειά και είναι πολύ πιθανό να θυμηθείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για να θυμάσαι πράγματα που θέλεις να κάνεις ή αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν μελλοντικές αναμνήσεις: ενέργειες, προθέσεις, δεσμεύσεις κ.λπ.

Το να προβλέψεις ξεκάθαρα εάν θα θυμάσαι κάτι λειτουργεί, αλλά το γιατί λειτουργεί είναι αντικείμενο συζήτησης. Μια θεωρία είναι ότι η πράξη της πρόβλεψης είναι παρόμοια με τη δοκιμή του εαυτού μας: η έρευνα δείχνει ότι το κουίζ στον εαυτό μας είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μάθησης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πράξη βοηθά τον ιππόκαμπο μας να σχηματίζει καλύτερα και να κατηγοροποιεί τις επεισοδιακές αναμνήσεις για μετέπειτα πρόσβαση. Έτσι, αν θέλεις να θυμάσαι για να κάνεις κάτι μελλοντικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο και πρόβλεψε αν θα θυμάσαι. Αυτή η πράξη από μόνη της κάνει πιο πιθανό να το κάνεις.

Ξεχνάς πράγματα; 4 απλές ρουτίνες ενισχύουν την ανάκληση, τη διατήρηση και τη μακροπρόθεσμη μνήμη

3. Πέρασε 40 δευτερόλεπτα κάνοντας πρόβες για κάτι που θέλεις να θυμάσαι

Η ενοποίηση μνήμης είναι η διαδικασία μετατροπής των προσωρινών αναμνήσεων σε πιο σταθερές, μακροχρόνιες αναμνήσεις. Παρόλο που η διαδικασία ενοποίησης της μνήμης μπορεί να επιταχυνθεί, και πάλι: η αποθήκευση μιας μνήμης με διαρκή τρόπο απαιτεί χρόνο.

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε αυτές  τις πιθανότητες είναι να κάνουμε πρόβα ό,τι θέλουμε να θυμόμαστε για 40 δευτερόλεπτα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι μια σύντομη περίοδος πρόβας – όπως η επανάληψη ενός γεγονότος στο μυαλό σου, η εξέταση των όσων είπε κάποιος σε μια συνάντηση ή η διανοητική χαρτογράφηση μιας σειράς βημάτων – καθιστά σημαντικά πιο πιθανό ότι θα θυμάσαι τι έκανες πρόβα.

Και όπως αναφέρουν οι ερευνητές: «Αυτή η σύντομη περίοδος πρόβας έχει τεράστια επίδραση στην ικανότητα μας να θυμόμαστε περίπλοκα, ρεαλιστικά γεγονότα σε περιόδους μίας έως δύο εβδομάδων. Έχουμε επίσης συνδέσει αυτό το φαινόμενο της πρόβας με την επεξεργασία σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου – το οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου». Πρόβα λοιπόν για 40 δευτερόλεπτα; Δεν ακούγεται πολύ, αλλά η επιστήμη λέει ότι είναι αρκετό για να μας βοηθήσει να θυμόμαστε.

4. Κοιμήσου με πράγματα που θέλεις να θυμάσαι

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, οι άνθρωποι που μελέτησαν πριν τον ύπνο, μετά κοιμήθηκαν και μετά έκαναν μια γρήγορη ανασκόπηση το επόμενο πρωί, όχι μόνο αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο στη μελέτη, αλλά αύξησαν επίσης τη μακροχρόνια διατήρησή τους κατά 50%. Γιατί; Ένας παράγοντας είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν εμπέδωση μνήμης που εξαρτάται από τον ύπνο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως συγκλίνουσες αποδείξεις, από το μοριακό στο φαινομενολογικό, αφήνουν ελάχιστη αμφιβολία ότι η εκτός σύνδεσης επανεπεξεργασία μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ένα σημαντικό συστατικό του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται και τελικά διαμορφώνονται οι αναμνήσεις μας. Ο ύπνος μετά τη μάθηση είναι σίγουρα μια καλή στρατηγική, αλλά ο ύπνος μεταξύ δύο συνεδριών μάθησης είναι μια καλύτερη στρατηγική.Ή όταν δεν μιλούν οι ερευνητές, ο ύπνος σε αυτό όχι μόνο βοηθά τον εγκέφαλο μας να απομακρύνει όσα έχουμε μάθει, αλλά κάνει επίσης πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Ο συνδυασμός ενός καλού ύπνου και λίγης κατανεμημένης μάθησης είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός τρόπος για να διατηρήσουμε οτιδήποτε θέλουμε πραγματικά να θυμόμαστε.

Ξεχνάς πράγματα; 4 απλές ρουτίνες ενισχύουν την ανάκληση, τη διατήρηση και τη μακροπρόθεσμη μνήμη

Διάβασε επίσης:

Αν ξεχνάς διαρκώς η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος σύμμαχος για την ενίσχυση της μνήμης σου

Η βιταμίνη D ή «η βιταμίνη του ήλιου» έχει από καιρό διαφημιστεί για την ενίσχυση των οστών μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με χρόνιες παθήσεις της υγείας και πρόωρο θάνατο. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσε ότι η βιταμίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας.

ΗΛΙΟς

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, οι ερευνητές εξέτασαν τη βιταμίνη D στον εγκεφαλικό ιστό και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία και ισχυρότερη μνήμη και βραδύτερη εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης.

Εδώ θα διαβάσεις τα οφέλη της βιταμίνης D.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer