Now Reading
Η χρήση των social media θα μπορούσε να αλλάξει τον εγκέφαλο των παιδιών

Η χρήση των social media θα μπορούσε να αλλάξει τον εγκέφαλο των παιδιών

Avatar photo
παιδιά και κινητα, επηρεάσουν τον εγκεφαλό τους

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους.

Πολλά διαβάζουμε για την επίπτωση που έχουν τα κινητά στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη των παιδιών. Μια νέα μελέτη τώρα όμως παρακολούθησε τη σχέση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών μέσων πρώιμης εφηβείας και των αλλαγών στον εγκέφαλό τους σε μια περίοδο τριών ετών. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο συχνότερος έλεγχος των social media συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία στις κοινωνικές επιβραβεύσεις, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ανιχνευμένες εγκεφαλικές αλλαγές δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν ως αιτιολογικές ούτε να δηλωθούν επιβλαβείς από αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Οι οθόνες έγιναν γρήγορα τόσο διάχυτες στη σύγχρονη ζωή που έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για τους ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους στην υγεία και την ανάπτυξή μας. Για έναν έφηβο, ο χρόνος οθόνης μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, από τη χρήση φορητού υπολογιστή για σχολικές εργασίες έως τo σκρολάρισμα στο Instagram σε ένα smartphone.

social media έφηβοιΈτσι,  οι ερευνητές αρχίζουν να διαχωρίζουν διαφορετικές ψηφιακές συμπεριφορές. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το 2019, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους, ενώ η χρήση βιντεοπαιχνιδιών και υπολογιστή είχε μικρή αρνητική επίδραση. Αυτή η νέα έρευνα, από νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, είχε ως στόχο να εξετάσει συγκεκριμένα τις νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους. Η μοναδική μελέτη εξέτασε 169 μαθητές σχολείων και τους ακολούθησε για 3 χρόνια.

παιδια και κινηταΣτην αρχή της μελέτης, κάθε 12χρονος συμμετέχων ρωτήθηκε πόσες φορές έλεγχε τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την μέρα. Όσοι έλεγχαν  15 ή περισσότερες φορές την ημέρα ταξινομήθηκαν ως συνήθεις χρήστες. Οι μη συνήθεις χρήστες έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από μία φορά την ημέρα, ενώ οι μετριοπαθείς χρήστες ήταν στη μέση. Τα επόμενα τρία χρόνια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ετήσιες μαγνητικές τομογραφίες κατά τις οποίες έπαιξαν ένα παιχνίδι σχεδιασμένο να ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με αποκρίσεις κοινωνικής ανατροφοδότησης. Τα εντυπωσιακά ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με συνήθεις συμπεριφορές ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική προσμονή και τις κοινωνικές ανταμοιβές. Και, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου μελέτης, η ευαισθησία σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου αυξήθηκε. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά γίνονται υπερευαίσθητα στα σχόλια των συνομηλίκων τους», εξήγησε η αντίστοιχη συγγραφέας Eva Telzer.

έφηβοιΛόγω της στενής εστίασης της μελέτης, η Telzer είναι προσεκτική να τονίσει ότι αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα social media προκαλούν επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο των εφήβων. Όχι μόνο τα ευρήματα δεν μπορούν να προσδιορίσουν το θύμα, αλλά μπορεί επίσης να ανιχνεύουν απλώς φυσικές αναπτυξιακές αλλαγές σε ορισμένα παιδιά που δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. «Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι καλό ή κακό – εάν ο εγκέφαλος προσαρμόζεται με τρόπο που επιτρέπει στους εφήβους να πλοηγούνται και να ανταποκρίνονται στον κόσμο στον οποίο ζουν, θα μπορούσε να είναι πολύ καλό», είπε ο Telzer στο HealthDay. «Αν γίνεται καταναγκαστικό και εθιστικό και αφαιρείται από την ικανότητά τους να συμμετέχουν στον κοινωνικό τους κόσμο, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι δυσπροσαρμοστικό».

Μιλώντας στους New York Times, ο Τζεφ Χάνκοκ από το εργαστήριο Κοινωνικών Μέσων του Στάνφορντ χαρακτήρισε τη νέα μελέτη «πολύ εξελιγμένη», αλλά υπέδειξε ότι ήταν ασαφές εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούσαν αυτές τις συγκεκριμένες εγκεφαλικές αλλαγές. Αναφερόμενος στο πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αυγό, ο Hancock είπε ότι η μελέτη μπορεί να ανιχνεύει την ανάπτυξη ορισμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας που κάνουν ορισμένα παιδιά πιο πιθανό να ελκύονται από τη συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αντί λοιπόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προκαλούν αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί απλώς να είναι μια αντανάκλαση ορισμένων χαρακτηριστικών.

παιδιά και κινητα, επηρεάσουν τον εγκεφαλό τους«Οι ερευνητές θα μπορούσαν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και οι εξωστρεφείς είναι πιο πιθανό να ελέγξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους», είπε ο Χάνκοκ. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια νευρολογική κατάσταση που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έλκονται από το συχνό έλεγχο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ίδια για όλους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Διάβασε επίσης:

Τι πρέπει να τρώει το παιδί σου καθημερινά και τι να αποφεύγει σύμφωνα με παιδίατρο

Το σώμα είναι ο καθρέφτης των διατροφικών μας συνηθειών, συνεπώς όλα όσα καταναλώνουμε ημερησίων βοηθούν τον οργανισμό μας για να είναι υγιής και δυνατός. Μπορεί ως ενήλικες να κάνουμε τις «παρασπονδίες» μας, εντάσσοντας στη διατροφή μας τροφές που δεν προσφέρουν οφέλη (θερμίδες όμως πολύ) στον οργανισμό μας, όμως δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και στα παιδιά μας.  Σύμφωνα με την παιδίατρο Ηλέκτρα Χανιώτη «οι ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και το είδος της φυσικής άσκησης κάθε παιδιού».

Οι κύριες ομάδες των τροφών είναι 5:

1η ομάδα : κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, όσπρια, προϊόντα σόγιας, ξηροί καρποί

2η ομάδα : γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα

3η ομάδα : δημητριακά

4η ομάδα : φρούτα

5η ομάδα : λαχανικά

Η παιδίατρος λέει στο theissue.gr πως «τα γεύματα των παιδιών και όλης της οικογένειας πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές και από τις 5 ομάδες καθημερινά».

Η χρήση των social media θα μπορούσε να αλλάξει τον εγκέφαλο των παιδιώνΕβδομαδιαία συστήνεται:

  1. Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τουλάχιστον δύο μερίδες φρουτων την ημέρα και σαλάτα λαχανικών με κάθε κύριο γεύμα.
  2. Καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  3. Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα.
  4. Καθημερινη κατανάλωση δημητριακών.
  5. Κατανάλωση κοκκινου ή και λευκού άπαχου κρέατος 2 φορές την εβδομάδα.
  6. Προτιμάται η χρήση του ελαιολάδου στο μαγείρεμα και στην σαλάτα,
  7. Να αποφεύγονται τα tras (υδρογονωμενα ) λιπαρά.
  8. Κατανάλωση όσο το δυνατον λιγότερης ζαχαρης και αλατιου.
  9. Κατανάλωση καθημερινά αρκετής ποσότητας νερού.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα απόλυτα tips για αποτοξίνωση του οργανισμού
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST