Now Reading
10 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τον καρκίνο του μαστού

10 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τον καρκίνο του μαστού

Avatar photo
καρκίνος μαστου

10 facts για τον καρκίνο του μαστού που δεν πρέπει να «ξορκίζει» καμία γυναίκα.

Pink October: Ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ο μήνας που κάθε γυναίκα έχει βάλει στο calendar της ως κάτι ιερό! «Η ευαισθητοποίηση για τη νόσο, η πρόληψη και η αυτοεξέταση του μαστού μας» είναι το moto που κάνουν παντιέρα εκατομμύρια γυναίκες και γιατροί σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο ή ότι έχει έναν παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Αρκετές γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, ενώ άλλες χωρίς γνωστό παράγοντα κινδύνου θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού όταν αυτός ανιχνεύεται έγκαιρα έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία.

Πώς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την επιστήμη10 facts για τον καρκίνο του μαστού που ίσως δεν γνωρίζεις

1. Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός από όσο φαντάζεσαι

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας

Σύμφωνα με την American Cancer Society (ACS), ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις Αμερικανίδες, δεύτερος μόνο μετά τον καρκίνο του δέρματος. Η μέση γυναίκα στις ΗΠΑ έχει περίπου 12% κίνδυνο καρκίνου του μαστού στη ζωή της. Αυτό σημαίνει ότι 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει τη νόσο. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες

2. Παίζει ρόλο η εθνικότητα

Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο κοινός μεταξύ των λευκών γυναικών και των αφροαμερικανών. Ενώ τα ποσοστά για τις λευκές γυναίκες έχουν σταθεροποιηθεί, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις Αφροαμερικανές έχουν αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια

3. Μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένας όγκος

καρκίνος μαστούΤο εξόγκωμα του μαστού είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, αλλά δεν είναι το μόνο που σηματοδοτεί τον καρκίνο του μαστού. Τα σημάδια μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν

-Πρήξιμο μέρους ή ολόκληρου του μαστού
-Δερματική ενόχληση
-Ανάσυρση θηλής
-Ερυθρότητα, λέπια ή πάχυνση του δέρματος της θηλής ή του μαστού
-Εκκρίσεις από τη θηλή εκτός από το μητρικό γάλα
Οι γυναίκες συχνά βρίσκουν συμπτώματα μόνες τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πώς φαίνεται και πώς νιώθουμε κανονικά το στήθος μας.

4. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έξω από το στήθος

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή εξόγκωμα γύρω από την κλείδα ή κάτω από τον βραχίονα προτού ο αρχικός όγκος στο στήθος γίνει αρκετά μεγάλος για να γίνει αισθητός. Ο γιατρός σου θα πρέπει να ελέγξει τυχόν διογκωμένους λεμφαδένες, ακόμα κι αν είναι ανώδυνοι.

5. Το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου

Εάν είχες υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος πριν από την ηλικία των 30 ετών, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

6. Χωρίς παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καρκίνος

Καρκίνος μαστού πρόληψηΣύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν έχουν ιστορικό της νόσου ούτε στις οικογένειές τους.

7. Οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου αλλάζουν ανάλογα με τον κίνδυνό σου

Οι συστάσεις είναι ελαφρώς διαφορετικές για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ετήσια μαγνητική τομογραφία και μαστογραφία που ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών για γυναίκες υψηλού κινδύνου. Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών θα πρέπει να έχουν την επιλογή να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο εάν το επιθυμούν και οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο θα πρέπει να κάνουν ετήσια μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών.

8. Οι μαστογραφίες είναι μαγικές

Εντάξει, δεν είναι εντελώς μαγικές, αλλά αυτή η εξέταση που βλεπεις μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στο στήθος χρόνια πριν παρατηρήσεις συμπτώματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού στα αρχικά του στάδια, όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνεις μαστογραφία κάθε χρόνο, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις του γιατρού σου.

9. Οι τακτικές μαστογραφίες λειτουργούν πραγματικά και σώζουν ζωές

Καρκίνος μαστούΔεκαετίες ερευνών δείχνουν ότι οι γυναίκες που ελέγχονται τακτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού τους. Αυτό κάνει αυτές τις γυναίκες λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επιθετική θεραπεία και περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτούν.

10. Περισσότερες γυναίκες επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού

Από το 1989 έως το 2015, ο αριθμός των γυναικών που πέθαναν από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 39%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η μείωση οφείλεται εν μέρει στον εντοπισμό του καρκίνου νωρίτερα με τακτικές προβολές.

Η ευαισθητοποίηση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες εταιρείες ευαισθητοποιούνται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ιατρικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρίες και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η Teleperformance Greece, μεταφέρουν το μήνυμα της πρόληψης, ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα στρατηγικά τους προγράμματα κοινωνικής ευθύνης. Η Teleperformance Greece για 6η συνεχή χρονιά φέτος στηρίζει την Εκστρατεία Ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού και μεταδίδει στους 12.000 εργαζόμενους της αλλά και στο ευρύ κοινό το μήνυμα της πρόληψης, με μια σειρά δράσεων που ενισχύουν την ψυχική και σωματική υγεία. Και να θυμάσαι: Στον καρκίνο του μαστού, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αυτήν της πρόληψης.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer