Now Reading
Το σεξ λειτουργεί ως φυσική αντιγήρανση αρκεί να γίνεται συχνά-Πόσο; Δες τι λένε οι ειδικοί

Το σεξ λειτουργεί ως φυσική αντιγήρανση αρκεί να γίνεται συχνά-Πόσο; Δες τι λένε οι ειδικοί

Avatar photo
Πότε οι άντρες νιώθουν την μεγαλύτερη έλξη για μία γυναίκα

Το να κάνεις σεξ πολλές φορές την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής σου και να λειτουργήσει ως μέθοδος αντιγηρανσής.

Υπάρχουν πολλά οφέλη (πέρα από το προφανές) που προέρχονται από το σεξ: καίει θερμίδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό  σύστημα, ενισχύει την οικειότητα και φυσικά απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλό—οπότε μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν το σεξ σε βοηθά να νιώσεις νέος, δεν είναι μόνο στο μυαλό σου. Το σεξ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology. Διαπιστώθηκε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με μεγαλύτερα τελομερή – το προστατευτικό κάλυμμα στο DNA που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου-. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με βραδύτερη κυτταρική γήρανση και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική ζωή 129 μητέρων σε σχέσεις. Οι γυναίκες έδιναν καθημερινές αναφορές για την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους, καθώς και για το πόσο συχνά ήταν οικεία με τους συντρόφους τους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος από τις γυναίκες, αναλύοντας τα κύτταρα για δείκτες γήρανσης. Βρήκαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ με τους συντρόφους τους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν.

Αυτός ο τύπος μελέτης δείχνει μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η αιτία του μεγαλύτερου μήκους των τελομερών. Ωστόσο, το μήκος των τελομερών θεωρείται σημαντικό για την υγεία σας.

Τα τελομερή είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή καταρρέουν καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, και γίνονται λίγο μικρότερα με κάθε κυτταρική διαίρεση. Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι τα κάνουν να υποβαθμίζονται πιο γρήγορα, όπως η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πότε οι άντρες νιώθουν την μεγαλύτερη έλξη για μία γυναίκα

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να είναι ευεργετικό όταν πρόκειται για την προστασία των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα βραχύτερα τελομερή με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Τα μακρύτερα τελομερή φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Το σεξ επηρεάζει την ευτυχία της σχέσης

Αν και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για τη σεξουαλική ευτυχία των ζευγαριών, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior εξέτασε πόσο συχνά οι άνθρωποι λένε ότι κάνουν σεξ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ 54 φορές το χρόνο —περίπου μία φορά την εβδομάδα— με βάση δεδομένα από το 1989 έως το 2014.

Αν και αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί λίγο από τη δεκαετία του 1990, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, εξέτασε περισσότερους από 30.000 Αμερικανούς για 40 και πλέον χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν σεξ μόνο μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές προτείνουν το παλιό ρητό ότι το λιγότερο είναι περισσότερο θα μπορούσε να ισχύει για το σεξ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα. Συνολικά, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να διατηρούν μια στενή σχέση με τον σύντροφό τους. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ κάθε μέρα για να διατηρήσετε αυτή τη σύνδεση.

Διάβασε επίσης:

Σεξουαλική επιθυμία: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και φοβάσαι να ρωτήσεις

«Ο αυνανισμός είναι καλό πράγμα γιατί με κρατάει μακριά από τα social media για λίγο», έγραψε κάποτε στο Twitter η κωμικός και συγγραφέας Τζίνι Χόγκαν. Δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μέσος χρόνος παραμονής μπροστά στην οθόνη έχει αυξηθεί ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η ενίσχυση της λίμπιντο και η απόλαυση μόνος ή με έναν σύντροφο είναι μια σημαντική μορφή αυτοφροντίδας. Για να μην αναφέρουμε, η λίμπιντο μπορεί να είναι δείκτης ψυχικής, σωματικής και συνολικής ευεξίας. «Νομίζω ότι η λίμπιντο είναι ένα ζωτικό σημάδι, μια αντανάκλαση της καλής κατάστασης του σώματός μας, ένας τρόπος για να μας μιλήσει. Επομένως, καλό είναι να μην το παραμελήσετε», λέει ο Dr. Taz Bhatia, γιατρός που ειδικεύεται στην ολοκληρωμένη ευεξία και οικοδεσπότης του podcast Super Woman Wellness. Το πρώτο βήμα για να καταγράψεις τη σεξουαλική σου ορμή είναι να κατανοήσεις καλύτερα τη λίμπιντο σου.

6 τροφές που δίνουν στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται@karajewelll

Τι είναι η λίμπιντο

Οι άνθρωποι μπορεί να κατανοούν τον όρο «λίμπιντο» με διαφορετικούς τρόπους, αλλά, στην επιστήμη, αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου ή στον βαθμό ενδιαφέροντος για το σεξ. «Είναι πιθανώς καλύτερο να σκεφτόμαστε τη λίμπιντο ως ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή επηρεασμένο από ένα μείγμα βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων», εξηγεί ο Justin Lehmiller, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής στο Kinsey Institute, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Δες εδώ τα πάντα για τη σεξουαλική επιθυμία

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 μυστικά που καθορίζουν το τέλειο φιλί
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτή είναι η προπόνηση που θα σου χαρίσει άμεσα δυνατό και γυμνασμένο σώμα χωρίς ιδιαίτερο κόποDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr