Αυτό το μπαχαρικό σίγουρα αξίζει μια θέση στο πρωινό σου.
Αν υπάρχει ένα μπαχαρικό που αξίζει να έχει μόνιμη θέση στη διατροφή σου – και ειδικά στο πρωινόσου – αυτή είναι η κανέλα. Δεν χαρίζει απλώς υπέροχο άρωμα και γεύση σε κέικ, μπισκότα και ροφήματα, αλλά κάνει και καλό στη σιλουέτα σου. Αν τη ρίξεις στο γιαούρτι ή πασπαλίσεις με λίγη τα φρούτα σου, απογειώνει τη γεύση και σου προσφέρει πολλά παραπάνω απ’ όσα φαντάζεσαι.
Ξέρεις τι μπορεί να κάνει η κανέλα για σένα; Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στο αδυνάτισμα γιατί εμποδίζει την πλήρη απορρόφηση των σακχάρων στο έντερο, βοηθά στο κάψιμο του λίπους, ρυθμίζει τη νευρική πείνα και είναι αποτελεσματική στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα. Αν αναρωτιέσαι αν αξίζει να τη βάλεις στη διατροφή σου, η απάντηση είναι «ναι» και μάλιστα καθημερινά.
Γιατί η κανέλα αξίζει μια θέση στο πρωινό σου – Ποιο είδος να επιλέξεις
Unsplash License, Rens D
Η κανέλα κυκλοφορεί σε δύο βασικές ποικιλίες, που διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε γεύση όσο και σε περιεκτικότητα σε κουμαρίνη – μια ουσία που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
1. Κανέλα Κεϋλάνης
Η πιο ποιοτική και ασφαλής επιλογή. Προέρχεται από τη Σρι Λάνκα, αλλά καλλιεργείται επίσης στη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Μαδαγασκάρη. Έχει απαλή, γλυκιά γεύση και ήπιο άρωμα, κάτι που την κάνει ιδανική για γλυκά και πρωινά. Περιέχει πολύ χαμηλή ποσότητα κουμαρίνης, οπότε μπορείς να την καταναλώνεις καθημερινά χωρίς φόβο. Αν θες να κάνεις την κανέλα κομμάτι της πρωινής σου ρουτίνας ή να τη χρησιμοποιήσεις ως συμπλήρωμα, αυτή είναι η εκδοχή που πρέπει να προτιμήσεις.
2. Κανέλα Cassia
Προέρχεται από την Κίνα και έχει πιο έντονη, πικάντικη και γλυκιά γεύση. Είναι πιο φθηνή και πιο διαδεδομένη, αλλά κρύβει μια παγίδα: περιέχει έως και 63 φορές περισσότερη κουμαρίνη σε σχέση με την Κεϋλάνης. Η κουμαρίνη, όταν καταναλώνεται συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να γίνει τοξική για το ήπαρ, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς οργανισμούς υγείας. Η ασφαλής ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Με απλά λόγια, η Cassia δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Αν τη χρησιμοποιήσεις, να το κάνεις περιστασιακά (π.χ. σε κάποιο γλυκό που θα φας μία συγκεκριμένη μέρα) και πάντα με μέτρο.