Now Reading
Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια

Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια

Avatar photo
Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια

Είναι τραγανά, ζουμερά, δροσιστικά και εξαιρετικά θρεπτικά, τα σταφύλια αποτελούν μία super τροφή και μπορούν να μας χαρίσουν τα οφέλη τους στην υγεία από την κάρδια ως την όραση.

Τα σταφύλια είναι ένα λατρεμένο φρούτο για ανθρώπους σχεδόν κάθε ηλικίας – ένα κοινό finger food για τα παιδιά, το βασικό συστατικό της αγαπημένης γουλιάς -κρασί- happy hour των ενηλίκων, ένα τραγανό και υγιεινό μεσημεριανό σνακ, ένα κόσμημα από χορταστικές σαλάτες κοτόπουλου και πιατέλες τυριών. Και με τόσες ποικιλίες σταφυλιών και προϊόντων με βάση το σταφύλι που διατίθενται, έρχονται εξίσου εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των ματιών και πολλά άλλα. Έτσι, μπορείς να απολαύσεις αυτές τις μπουκιές απόλαυσης από τα σταφύλια ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας πόσο καλές είναι και για σένα.

Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια

Η ιστορία των σταφυλιών

Από όλα τα φρούτα που μπορείς να βρεις, τα σταφύλια μπορεί να έχουν μια από τις πιο πλούσιες ιστορίες μεταξύ τους. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργεια των σταφυλιών (γνωστή και με το λατινικό τους όνομα Vitis vinifera L.), χρονολογείται ήδη από το 6500 π.Χ. στη Μέση Ανατολή, με την πολιτιστική μυθολογία να πιστεύει ότι αυτοί οι αμπελώνες συμβολίζουν τη γονιμότητα και την αφθονία. Η δημοτικότητα των σταφύλιων σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την υδρόγειο, κυρίως λόγω της οινοποίησης.

Αυτοί οι σφαιρικοί καρποί είναι τεχνικά μούρα, που ωοτοκούν από το πολυετές φυτό Vitis vinifera, του οποίου οι ξυλώδεις βραχίονες μπορούν να ανέβουν σε ύψος έως και 3 μέτρα. Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες σταφυλιών για να απολαύσεις: πράσινο, μπλε, μωβ, κόκκινο, ροζ, ακόμη και με άρωμα ζαχαρωτού, σαν το μαλλί της γριάς. Τα γευστικά προφίλ αυτών των τύπων ποικίλλουν από στυφά έως γλυκά. Μερικά είναι ιδανικά για σνακ και μαγείρεμα, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα στην παραγωγή κρασιού. Και με πάνω από 27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σταφυλιών που παράγονται παγκοσμίως κατά την περίοδο εμπορίας 2022-2023, τα σταφύλια είναι πιο περιζήτητα τώρα από ποτέ.

Κορυφαία οφέλη για την υγεία των σταφυλιών

Πέρα από τη λαχταριστή γεύση τους, ίσως μια από τις πιο σαγηνευτικές πτυχές αυτών των απολαυστικών φρούτων είναι τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Ακολουθούν μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία των σταφυλιών.

1.Τα σταφύλια περιέχουν σωρούς αντιοξειδωτικών για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Αν θέλεις να αποφύγεις τις μέρες ασθενείας σου φέτος, τα σταφύλια είναι ένα από τα φρούτα που πρέπει να προσθέσεις στο καλάθι σου. Αυτοί οι γευστικοί καρποί είναι γεμάτοι με βιταμίνη C και φυτικές ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη, η κερσετίνη και οι ανθοκυανίνες. Όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2016 βρήκε ότι τα σταφύλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στο μοναδικό διατροφικό τους προφίλ.  Η ρεσβερατρόλη είναι ένας καθιερωμένος αντικαρκινικός παράγοντας ευρέος φάσματος, που αντιμετωπίζει δεκάδες μορφές αυτής της διάγνωσης, από καρκίνους του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού έως τους καρκίνους του θυρεοειδούς και των οστών και τους μηχανισμούς στους κύκλους της κυτταρικής τους ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις ανθοκυανίνες που αναστέλλουν την ανάπτυξη, εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και αντιστρέφουν την αντίσταση στα φάρμακα των καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία.

Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια
2.Τα σταφύλια κρατούν την όρασή σας σταθερή

Ενώ έχουμε φυτικές ενώσεις στο μυαλό, τα σταφύλια περιέχουν επίσης τα φυτοθρεπτικά συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες είναι στην πραγματικότητα φυτικές χρωστικές της οικογένειας των καροτενοειδών, γνωστές για την ενίσχυση της υγείας των ματιών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την υγεία των ματιών, επειδή είναι τα μόνα δύο καροτενοειδή που συσσωρεύονται πραγματικά στον αμφιβληστροειδή. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τις οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

3.Τα σταφύλια προστατεύουν την καρδιά

Στο μέτωπο της υγείας της καρδιάς, τα σταφύλια είναι επίσης σοβαρές πηγές βιταμίνης Κ, καλίου και, φυσικά, φυτικών ενώσεων. «Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος», εξηγεί η Amy Davis, RD, LDN, διαιτολόγος στη FRESH Communications. Η υγιής πήξη του αίματος είναι το κλειδί όχι μόνο για την επούλωση των πληγών, αλλά και για την πρόληψη καρδιακών συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Εν τω μεταξύ, «η ρεσβερατρόλη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», προσθέτει ο Davis. Η επίδραση που έχει η ρεσβερατρόλη στις καρδιακές παθήσεις είναι καλά τεκμηριωμένη στην έρευνα, όπως και η κερκετίνη.910 Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποφυγή επικίνδυνων συνέπειων της καρδιακής νόσου.

4.Τα σταφύλια υποστηρίζουν υγιή οστά

Κάνε στην άκρη τα γαλακτοκομικά ,τα σταφύλια είναι εδώ για να ενδυναμώσουν και να τονώσουν τα οστά. Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών οστών, υπάρχουν πολύ περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στο παιχνίδι από το ασβέστιο, το οποίο τραβάει όλη την προσοχή. Και μπορείς να βρεις πολλά από αυτά στα σταφύλια. Στην πραγματικότητα, θα βρεις βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο σε αυτά τα αρχαία μούρα, τα οποία συνεργάζονται για να υποστηρίξουν υγιή οστά και δόντια.

Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια
5.Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνη

Εάν έχεις προβλήματα ύπνου, τα σταφύλια είναι εδώ για σένα ως μια εξαιρετική φυσική πηγή μελατονίνης, της κύριας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. αποκοιμήσου και μείνε σε κατάσταση για ύπνου, δυνητικά αντιμετωπίζοντας ανησυχίες και διάφορες διαταραχές ύπνου.

6.Τα σταφύλια μπορούν να προάγουν τη μεταβολική υγεία και σταθερότητα

Αυτά τα ζουμερά φρούτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας και να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό. Μια ανασκόπηση μελετών τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους βρήκε ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο (δηλαδή την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα σάκχαρά του), σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

7.Τα σταφύλια πρωταγωνιστούν στην υγεία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από μια καθημερινή μερίδα σταφυλιών, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη, νερό και βιταμίνη Β6. Μια ανασκόπηση των δεδομένων βρήκε ότι η ρεσβερατρόλη συνδέεται με νευροπροστατευτικούς μηχανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και να οδηγήσουν σε βελτιωμένη γνωστική ικανότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα σταφύλια είναι επίσης πάνω από 80 % νερό, ένα ζωτικό στοιχείο για την υγεία του εγκεφάλου, που βοηθά στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, απομακρύνει τις τοξίνες και τα απόβλητα από τον εγκέφαλο και παρέχει θρεπτικά συστατικά σε αυτό το πολύ σημαντικό όργανο. Όλες αυτές οι επιπτώσεις ισοδυναμούν με την ικανότητα της ενυδάτωσης να βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, ενώ μειώνει την πιθανότητα ή τη σοβαρότητα των διαταραχών της διάθεσης, των πονοκεφάλων και των ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Η βιταμίνη Β6 που βρίσκεται στα σταφύλια υποστηρίζει επίσης την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Θωράκισε την υγεία του εγκέφαλου, των ματιών και της καρδιάς σου με τα οφέλη από τα σταφύλια
8.Τα σταφύλια είναι γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τέλος, αυτά τα ομαδοποιημένα μούρα περιέχουν ένα συνδυασμό όταν πρόκειται για βιταμίνες Β, προσφέροντας αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Β6, θειαμίνης και ριβοφλαβίνης. Ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι η Β6 υποστηρίζει τον εγκέφαλο, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, η θειαμίνη (Β1) είναι κεντρική στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και η ριβοφλαβίνη (Β2) βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη συνολική ανάπτυξη.

9.Τα σταφύλια συμβάλλουν σε υγιές, λαμπερό δέρμα

Τα σταφύλια μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη βελτίωση και στη διατήρηση της υγείας του δέρματός. Η ρεσβερατρόλη όχι μόνο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα, αλλά και στην προστασία του από τις ακτίνες UV, τις ρυτίδες και το μελάνωμα. Αυτή η φανταστική φυτική ένωση βοηθά ακόμη και στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, βοηθώντας περαιτέρω στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης. 

Διάβασε επίσης:

Φύλαξε με τον κατάλληλο τρόπο τα σταφύλια στο ψυγείο και απόλαυσέ τα στην καλύτερη στιγμή τους

Όταν είναι στα καλύτερά τους – παχουλά και γεμάτα γλυκύτητα – τα σταφύλια είναι τόσο αναζωογονητικά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές θα έχεις παρατηρήσει ότι μόλις τα βάζεις στο ψυγείο ζαρώνουν και γίνονται  θαμπά. Πώς μπορείς να διατηρήσεις τα σταφύλια φρέσκα για περισσότερο διάστημα;Φύλαξε με τον κατάλληλο τρόπο τα σταφύλια στο ψυγείο σου και απόλαυσέ τα στην καλύτερη στιγμή τους

Τα σταφύλια συνήθως χαλάνε όταν μολύνονται από μικρόβια όπως μύκητες, μαγιά και βακτήρια. «Μπορείς να καταλάβεις αν έχουν χαλάσει από τη μυρωδιά (όπως ξινή ή σαν ξίδι), την όραση (κατεστραμμένη, καθώς τα σταφύλια χάνουν την υγρασία τους, αποκτούν καφέ απόχρωση ή από το χυμό τους που ρέει αν σκιστεί η σάρκα τους ή την περίεργη γεύση τους», ανέφερε στο simplyrecipes.com η εγγεγραμμένη διαιτολόγος -διατροφολόγος Theresa Gentile , MS, RDN, CDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Δες εδώ πώς θα διατηρήσεις τα σταφύλια σου για πιο πολύ καιρό 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι τα αφροδισιακά και πώς μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο την ερωτική μας ζωή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαριDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr