Now Reading
Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Τι είναι και πώς ένας γονιός μπορεί να ξεχάσει το μωρό του στο αμάξι

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Τι είναι και πώς ένας γονιός μπορεί να ξεχάσει το μωρό του στο αμάξι

Avatar photo
Σύνδρομο ξεχασμένου παιδιού

Υπάρχει ονομασία για το τραγικό συμβάν που έγινε στην Άρτα και λέγεται «Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού».

Το τραγικό συμβάν στην Άρτα και το μωράκι που ξεχάστηκε στο αυτοκίνητο συγκλόνισε το πανελλήνιο. Προτού όμως βγουν συμπεράσματα για τον άτυχο πατέρα, ας εξετάσουμε ένα σύνδρομο που είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια κι έχει ονομασία. Λέγεται το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού.  Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αλλά είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να ζεσταθεί και να ανεβάσει επικίνδυνες θερμοκρασίες σε μόλις 10′. Ο θάνατος από υπερθερμία είναι ο επίσημος ιατρικός προσδιορισμός των θανάτων σε αυτοκίνητο όταν συμβαίνει σε μικρά παιδιά.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που μένουν μόνα τους σε ένα όχημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία σε σταθμευμένα οχήματα. Σύμφωνα με το carlosnattorneys.com, από το 1990, 943 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας που ξεχάστηκαν σε αυτοκίνητα. Ο κλινικός ορισμός της θερμοπληξίας είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου υπερβαίνει τους 104 βαθμούς. Ένα ατυχές στατιστικό είναι ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 40 παιδιά πεθαίνουν από τυχαία εγκατάλειψη, σκόπιμη εγκατάλειψη ή απόκτηση πρόσβασης χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα. Εκτός από την αδυναμία ενός παιδιού να ξεφύγει από τα συστήματα ασφαλείας ή να ξεκλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου, το σώμα των παιδιών υπερθερμαίνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες.

παιδικό καθισματάκι

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού αναφέρεται στο τι συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο και συχνά έχει τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ιατρική εξήγηση που περιγράφει πώς ένας γονέας μπορεί να φύγει από το αυτοκίνητο χωρίς να σκέφτεται πως το παιδί του είναι στο πίσω κάθισμα. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν σε μελλοντικές εργασίες αντί στη στιγμή. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν το μωρό είναι ήσυχο ή κοιμισμένο.

Δεν υπάρχει σταθερό προφίλ χαρακτήρα του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού μπορεί να επηρεάσει τους γονείς κάθε φυλής, φύλου, εισοδημάτων και μορφωτικού επίπεδου. Το να ξεχαστεί ένα παιδί στο αυτοκίνητο συμβαίνει πιο συχνά όταν ένας γονέας έχει κάνει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν κάνει πολλές σκέψεις ταυτόχρονα ενώ έχει το παιδί στο αυτοκίνητο.

Πολλές περιπτώσεις με το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού είναι οι γονείς που συνήθως δεν πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή στη baby sitter και κάνουν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά τους κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός οδηγεί την κανονική διαδρομή χωρίς να τη σκέφτεται. Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται κινητική μνήμη. Όταν κάνεις μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας την κινητική μνήμη, αυτόματα ελευθερώνει χώρο στον εγκέφαλο σου για να σκεφτείς τις μελλοντικές εργασίες που έχεις να κάνεις. Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που: Α) είναι αφηρημένος  και Β) επικεντρώνεται στο μέλλον.

γυναίκα που οδηγεί σκεπτικά

Υπήρξε αύξηση των θανάτων ξεχασμένων μωρών σε αυτοκίνητα;

Το 2020 ήταν η πρώτη φορά που σε 6 χρόνια σημειώθηκε μείωση των θανάτων παιδιών σε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο, περίπου 38 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία και μέχρι σήμερα περισσότερα από 900 παιδιά έχουν πεθάνει από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητα από το 1990. Στο Τέξας τα ποσοστά είναι τα περισσότερα. Από το 1990, περισσότερα από 120 μωρά και παιδιά έχουν πεθάνει επειδή έμειναν στο αυτοκίνητο στο Lone Star State, του Τέξας. Ενώ το 2018 9 από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο, οι 2 από αυτοί σημειώθηκαν στο Τέξας.

Μπορεί η τεχνολογία να αποτρέψει το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

Ειδικοί πιστεύουν πως η αύξηση τέτοιων περιστατικών άρχισε να αυξάνεται δραματικά κατά τη δεκαετία του 1990 λόγω των κρατικών κανονισμών που άρχισαν τα παιδικά καθισματάκια να τοποθετούνται στα πίσω καθίσματα του αυτοκίνητου ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τους αερόσακους στην περίπτωση που ανοίξουν.

Τον Απρίλιο του 2021, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών χορήγησε απαλλαγή που επιτρέπει στους κατασκευαστές εξοπλισμού και στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαταστήσουν τεχνολογία βασισμένη σε ραντάρ που ανιχνεύει και ειδοποιεί για την παρουσία ενός παιδιού. Η πιο εξελιγμένη τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση μέχρι και την αναπνοή του μωρού.

Ένα σύστημα συναγερμού θα επιτρέψει στο όχημα μας να ανιχνεύσει και να μας ειδοποιήσει όταν η ζώνη ασφαλείας του πίσω καθίσματος είναι κλειδωμένη. Μια οθόνη θα εμφανιστεί στο ταμπλό όταν το αυτοκίνητο είναι αναμμένο, ειδοποιώντας τον οδηγό ότι η ζώνη ασφαλείας είναι κλειδωμένη. Όταν το όχημα σταματήσει, θα χτυπήσει συναγερμός για να συμβουλεύσει τον οδηγό να ελέγξει το πίσω κάθισμα.

Σύνδρομο ξεχασμένου παιδιού

Επιπλέον, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας βοηθούν με συναγερμούς ασφαλείας πίσω καθισμάτων, επιτρέποντας στους οδηγούς να συνδέσουν μια συσκευή plug-in στον υπολογιστή του οχήματός τους που θα αντικατοπτρίζει μια εικόνα του αυτοκινήτου τους. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα με την οποία να μπορεί να ελέγχει το πίσω κάθισμα του οχήματος του, το τηλέφωνο θα τον ειδοποιήσει επίσης να ελέγξει το πίσω κάθισμα. Η Tesla και άλλοι κατασκευαστές εργάζονται πάνω σε τεχνολογία που θα ενεργοποιεί συναγερμό όταν ένα παιδί εντοπιστεί μόνο του σε ένα όχημα. Αυτή η τεχνολογία ραντάρ μπορεί να είναι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό ασφάλειας σε μελλοντικά οχήματα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπόσχονται όλα τα νέα οχήματα να έχουν συναγερμούς ασφαλείας πίσω καθισμάτων μέχρι το 2025.

Διάβασε επίσης:

Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά υπάρχουν όμως 3 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι η καλύτερη

Υπάρχουν πολλές αντιλήψεις και μύθοι για το τι κάνει μια αξιόλογη, υπέροχη μαμά. Όλα αυτά κυμαίνονται από το να φτιάξεις μια μηλόπιτα μέχρι να είσαι σπίτι κάθε μέρα όταν το παιδί σου επιστρέφει από το σχολείο. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες έχουν μέσα τους στοιχεία αλήθειας και άνεσης.

3 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι καλύτερη μαμάΩστόσο, για πολλές μητέρες, η ζωή τους δημιουργεί άλλες ευκαιρίες, παρόλο που παρουσιάζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στον πυρήνα της επιτυχημένης μητρότητας είναι μερικές έννοιες που σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να τιμήσουν.

Διάβασε εδώ τα 3 πράγματα.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Duck walk: Σμίλευσε και δυνάμωσε το κάτω μέρους του σώματός σου με αυτή την ιδιαίτερη άσκηση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Apple προειδοποιεί τους χρήστες iPhone να κοιμούνται δίπλα στο τηλέφωνό τους ενώ φορτίζειDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr