Now Reading
Τι είναι η Ερωτομανία: Οι ειδικοί εξηγούν τη διαταραχή του Joe στη σειρά «You» του Netflix

Τι είναι η Ερωτομανία: Οι ειδικοί εξηγούν τη διαταραχή του Joe στη σειρά «You» του Netflix

Avatar photo

Ο Ed Speleers ως Rhys, ο Penn Badgley ως Joe Goldberg στο «You» του Netflix καταφέρνουν να δώσουν μία ρεαλιστική απεικόνιση του τι είναι η ερωτομανία.

Η νεότερη σεζόν του «You» έχει δώσει στους θεατές αρκετά πράγματα να συζητήσουν. Η σειρά «You» του Netflix όχι μόνο προκάλεσε συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλική πράξη «ταμπού» των «χρυσών ντους», αλλά συμπεριέλαβε και μια ιστορία γύρω από την ερωτομανία. 

Γνωστή και ως σύνδρομο De Clerambault, η ερωτομανία είναι μια παραληρητική ασθένεια κατά την οποία κάποιος πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο, συνήθως υψηλότερης κοινωνικής θέσης, είναι ερωτευμένο μαζί του, λέει ο Akos Antwi, ψυχιατρικός νοσηλευτής ψυχικής υγείας. Και παρόλο που αυτή η διαταραχή δεν είναι εγγενώς επικίνδυνη, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές εμμονές και παρακολούθηση, όπως φαίνεται στο «You». 

 

Ενώ η απεικόνιση της ερωτομανίας στη σειρά μπορεί να είναι συναρπαστική και να δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα πλοκή, η σειρά δεν αντικατοπτρίζει πλήρως ή με ακρίβεια τις εμπειρίες όλων των ατόμων που ζουν με αυτή την πολύ ασυνήθιστη πάθηση. Επειδή λοιπόν η ερωτομανία είναι μια πολύπλοκη και ελάχιστα κατανοητή κατάσταση, σας παραθέτουμε τι λένε οι ειδικοί που μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα τι είναι η ερωτομανία. Ακολουθούν όλες οι πληροφορίες που δεν είδες ή δεν έμαθες από τη συμπερίληψή της στο «You». 

Τι είναι η ερωτομανία; 

Η ερωτομανία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των παραληρηματικών διαταραχών, λέει η αδειούχος κλινική ψυχολόγος Janelle Peifer, PhD. «Η ερωτομανία είναι μια διάγνωση κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο – συχνά κάποιος διάσημος ή που δεν έχει γνωρίσει ποτέ – είναι ερωτευμένο μαζί του», λέει η ίδια. 

Αν και ο ορισμός της σχετίζεται συχνότερα με έναν παραληρητικό έρωτα ή μια παραληρητική ρομαντική σχέση, η κατάσταση μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ στενή φιλία με κάποιον που δεν έχουν συναντήσει ποτέ ή δεν γνωρίζουν. Όπως φαίνεται στην σειρά «You», ο χαρακτήρας του Joe Goldberg (τον υποδύεται ο Penn Badgley) φαντάζεται πλήρως τη φιλία και τις αλληλεπιδράσεις του με τον Rhys Montrose (τον υποδύεται ο Ed Speleers), και η Dawn (την υποδύεται η Alison Pargeter) πιστεύει ότι αυτή και η Lady Phoebe (Tilly Keeper) είναι «αδελφές ψυχές», παρά το γεγονός ότι η Phoebe δεν τη γνωρίζει.

Η ερωτομανία είναι μια ασυνήθιστη μορφή παραληρητικής διαταραχής κατά την οποία το άτομο έχει την αβάσιμη πεποίθηση ότι κάποιος άλλος είναι ερωτευμένος μαζί του. Προηγούμενες αναφορές περιπτώσεων έχουν δείξει ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην επιδείνωση των παραληρηματικών πεποιθήσεων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν ή επιδεινώνουν την παραληρητική διαταραχή. Συνιστάτε η αύξηση της εκπαίδευσης σχετικά με τις επιπτώσεις της κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Η ερωτομανία είναι μια μορφή παραληρητικής διαταραχής κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο, συνήθως ανώτερης θέσης, είναι ερωτευμένο μαζί του. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια κατάσταση και ενώ η συχνότητα εμφάνισης είναι άγνωστη, ο επιπολασμός της παραληρηματικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 0,2% . Κατά συνέπεια, πολλοί ψυχίατροι δεν συναντούν ή μπορεί να μην αναγνωρίζουν την ερωτομανία στην κλινική τους πρακτική. Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία της παραληρητικής διαταραχής, πρόσφατες θέσεις έχουν προτείνει ότι τα δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην εμπλοκή της τεχνολογίας στα παραληρητικά συστήματα των ατόμων που έχουν προδιάθεση για ψύχωση. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον πανταχού παρούσες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας και αυτή η επίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Για την ιστορία, η ερωτομανία είναι πολύ ασυνήθιστη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής σημειώνει ότι πρόκειται για μια «σχετικά σπάνια κατάσταση» και ότι «ο επιπολασμός αυτής της παραληρητικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 0,2%».

Ποια είναι τα συμπτώματα της ερωτομανίας; 

Σύμφωνα με την Antwi, ορισμένα κοινά συμπτώματα της ερωτομανίας περιλαμβάνουν: 

  1. Επίμονες φαντασιώσεις σχετικά με το αντικείμενο της αυταπάτης τους 
  1. Ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο σκεπτόμενοι ή προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή με αυτό το άτομο 
  1. Παρακολούθηση αυτού του ατόμου προκειμένου να το πλησιάσει ή να προσπαθήσει να αποδείξει την παραληρητική του πεποίθηση 
  1. Να βιώνουν ακραία επίπεδα ζήλιας αν νομίζουν ότι κάποιος άλλος μπορεί να προσπαθεί να έρθει πιο κοντά σε αυτό το άτομο 
  1. Τα άτομα με ερωτομανία μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι αυτό το άτομο «τους στέλνει μυστικά μηνύματα ή επικοινωνεί με κάποιο τρόπο μόνο με αυτούς μέσω των τραγουδιών που γράφουν ή των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν». Αλλά γενικά, τα άτομα με ερωτομανία μπορεί να βρεθούν με παρεμβατικές, επαναλαμβανόμενες σκέψεις του ατόμου, που συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα προσκόλλησης, χαράς ή αγάπης που μπορεί να εξελιχθούν σε εμμονές.  

Πώς διαγιγνώσκεται η ερωτομανία; 

Η ερωτομανία συχνά εντοπίζεται και διαγιγνώσκεται από έναν αδειούχο κλινικό γιατρό ψυχικής υγείας, λέει ο Dr. Peifer. Ωστόσο, μερικές φορές, το άτομο με ερωτομανία μπορεί να μην πιστεύει ότι η συμπεριφορά του είναι παραληρηματική ή ανησυχητική, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διαδικασία διάγνωσης. Η Antwi προσθέτει ότι η διάγνωση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό σωματικών εξετάσεων, ψυχολογικών δοκιμών και εργαλείων ψυχολογικής αξιολόγησης, όπως συνεντεύξεις, έρευνες και ερωτηματολόγια. 

Είναι η ερωτομανία επικίνδυνη; 

Μπορεί να νομίζεις ότι η ερωτομανία είναι μια επικίνδυνη διαταραχή λόγω της απεικόνισής της στο «You». Άλλωστε, η ιστορία περιλαμβάνει την απαγωγή της Phoebe από την Dawn και τον Joe που διαχωρίζει τις «κακές ορμές» του πιστεύοντας ότι ο φίλος του ο Rhys επιδοκιμάζει τις πράξεις του. Αλλά στην πραγματικότητα, η ερωτομανία δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, αρκεί να αντιμετωπίζεται, λέει ο Dr. Peifer. 

Ωστόσο, η Antwi λέει στο POPSUGAR ότι η διαταραχή θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση ή η βία, αν το άτομο αισθάνεται ότι η παραίσθηση του δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ή δεν ενεργεί ανάλογα». Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την παρενόχληση ή τη συχνή αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή εικόνων σε αυτό το άτομο. 

Ο Dr. Peifer προσθέτει ότι μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνο και για το ίδιο το άτομο με την ερωτομανία. Λέει ότι η διαταραχή θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε «κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και ψυχιατρική δυσφορία που συνοδεύει τα μη ελεγχόμενα παραληρητικά συμπτώματα». Ωστόσο, με τη διάγνωση και τη θεραπεία, η ερωτομανία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται κανείς. 

Θεραπεία της ερωτομανίας 

Αν και οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της διάγνωσης κάποιου, η Antwi λέει στο POPSUGAR ότι μπορεί να περιλαμβάνει «κάποιο συνδυασμό γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), ψυχοθεραπείας, αντιψυχωσικών φαρμάκων, τεχνικών διαχείρισης του στρες ή άλλων μορφών φαρμακευτικής αντιμετώπισης, όπως σταθεροποιητές διάθεσης ή αντικαταθλιπτικά, αν είναι απαραίτητο». 

Ο Dr. Peifer προσθέτει ότι η θεραπεία για την ερωτομανία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία βασισμένη σε αποδείξεις, η οποία θα χρησιμοποιηθεί «για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και των συμπεριφορών που μπορεί να είναι δυσπροσαρμοστικές». Αυτό θα περιλάμβανε την ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης, την παροχή κοινότητας και την προσαρμογή της θεραπείας ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και το υπόβαθρο του ατόμου. 

 

Πόσο ακριβής είναι η απεικόνιση της ερωτομανίας στο «You»; 

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτή η διαταραχή δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απεικονίζεται στην εκπομπή. Η Dr. Peifer λέει ότι το «You» κάνει καλή δουλειά στο να «αποτυπώνει πόσο καλά ένα άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να ομαλοποιήσει και να εκλογικεύσει την εσωτερική του εμπειρία, ακόμη και όταν αυτή οδηγεί σε σοβαρές ανησυχίες, κινδύνους και αρνητικά αποτελέσματα». Ωστόσο, αυτή η αναπαράσταση μπορεί επίσης να αυξήσει το στίγμα γύρω από τις παραληρηματικές διαταραχές. 

Μπορεί επίσης να έχεις παρατηρήσει ότι ο Joe στη σειρά αποσυνδέεται τακτικά από την πραγματικότητα (ουσιαστικά παθαίνει μπλακ άουτ) κάθε φορά που διαπράττει πράξεις βίας στη τελευταία σεζόν, αλλά αυτό δεν σχετίζεται στην πραγματικότητα με την ερωτομανία του. «Νομίζω ότι η αποστασιοποίηση του Joe είναι ένα παράδειγμα του Χόλιγουντ που αναμειγνύει ένα σωρό διαγνωστικά χαρακτηριστικά για λόγους εντυπωσιασμού», λέει ο Dr. Peifer. Ο χαρακτήρας του Joe παρουσιάζει σημάδια πολλών περισσότερων καταστάσεων από την ερωτομανία, λέει, όπως μετατραυματικό στρες, ψυχωσικές διαταραχές, οριακές διαταραχές προσωπικότητας και άλλα. Είναι πιθανό η ερωτομανία να συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, για παράδειγμα, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ερωτομανία δεν ευθύνεται για κάθε ψυχωτικό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο «You». 

 

Αν και το «You» δεν έδωσε απαραίτητα την καλύτερη δυνατή θεραπεία για την ερωτομανία, «όσο περισσότερο κατανοούμε και αποστιγματίζουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε», λέει η ειδικός.  

 

Διάβασε επίσης:

You: Όλα όσα ξέρουμε για την 4η σεζόν από το ψυχολογικό θρίλερ-δράμα του Netflix

Eίσαι έτοιμη λοιπόν για την τέταρτη σεζόν του «You»; Πριν ακόμα η δολοφονική τρίτη σεζόν βγει στο Netflix τον Οκτώβριο του 2021, η υπηρεσία streaming ανακοίνωσε ότι η σειρά ανανεώθηκε για άλλο ένα κεφάλαιο. Ο Joe Goldberg (Penn Badgley) δεν πρόκειται να πάει πουθενά σύντομα. Επίσης ο Joe δεν βρίσκεται πλέον στο Παρίσι, τον βλέπουμε να πηγαίνει στο Λονδίνο. Αν και στο τέλος της 3ης σεζόν ο Joe βρέθηκε στο Παρίσι, φαίνεται ότι η τέταρτη σεζόν μπορεί να συνεχιστεί σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη.

Την 1η Απριλίου 2021, ο λογαριασμός «You» στο Instagram μοιράστηκε με το κοινό του μια φωτογραφία από τα γυρίσματα, γράφοντας: «Ο Joe επέστρεψε για μια αιματηρή διασκέδαση. Αν η επιλογή του βιβλίου του μας λέει κάτι… Το αγόρι μας μπορεί να μην είναι πια στο Παρίσι». Βέβαια, όλα τα μυθιστορήματα της φωτογραφίας διαδραματίζονται στο Λονδίνο.  Εν τω μεταξύ, η υπεύθυνη της σειράς Sera Gamble επιβεβαίωσε την είδηση με τις ίδιες φωτογραφίες στο Instagram με το Λονδίνο να έχει επισημανθεί ως τοποθεσία. «Ο Joe είναι σε διακοπές, έγραψε στη λεζάντα των φωτογραφιών. «Διαβάζει. Απλά διαβάζει. Μην ανησυχείτε». Πότε θα κυκλοφορήσει η τέταρτη σεζόν στο Netflix; Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, το Netflix ανακοίνωσε ότι το You θα επιστρέψει σε δύο ξεχωριστά μέρη το 2023 με ένα ανατριχιαστικό teaser trailer. Αν και το πρώτο μέρος είχε αρχικά οριστεί να βγει στις 10 Φεβρουαρίου, το Netflix ανακοίνωσε μια αλλαγή στις 24 Νοεμβρίου. 

«Οι συναισθηματικές αποσκευές για τον Jonathan Moore (Joe) περιμένουν στη διεκδίκηση. Το πρώτο μέρος προσγειώνεται στο Λονδίνο στις 9 Φεβρουαρίου και το μέρος 2 ακολουθεί στις 9 Μαρτίου», έγραψαν στον λογαριασμός του «You» στο  Instagram μαζί με μια φωτογραφία του Joe που δίνει μία αίσθηση ακαδημαϊκού καθηγητή.  

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top