Now Reading
Αν νιώθεις πως «πέφτεις» καθώς κοιμάσαι ένα πράγμα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Αν νιώθεις πως «πέφτεις» καθώς κοιμάσαι ένα πράγμα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Avatar photo
Αν νιώθεις πως «πέφτεις» καθώς κοιμάσαι ένα πράγμα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Κάποιες φορές όταν κοιμάσαι νιώθεις πως πέφτεις στο κατά πόσο ανησυχητικό είναι αυτό για την υγεία σου νευρολόγοι δίνουν την απάντηση.

Βρίσκεσαι ήδη στο κρεβάτι σου, τα βλέφαρα σου γίνονται όλο και πιο βαριά, βαρύτερα και βαρύτερα…μέχρι να ξυπνήσεις από την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε πλήρη ελεύθερη πτώση όσο είσαι ακόμα στο κρεβάτι. Αυτή η φανταστική «καθοδική πτώση» δεν είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και οι περισσότεροι άνθρωποι θα το βιώσουν από καιρό σε καιρό. Είναι τόσο συνηθισμένο, στην πραγματικότητα, που οι ειδικοί στον ύπνο έχουν ένα αφιερωμένο όνομα για αυτό: υπναγωγικές παραισθήσεις.

υπνοσ και διατροφηΤι είναι οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις;

Το να νιώθεις ότι πέφτεις καθώς κοιμάσαι είναι ένας τύπος υπναγωγικής ψευδαίσθησης ή μια σύντομη αισθητηριακή αντίληψη που λαμβάνει χώρα καθώς θα αποκοιμηθείς. Για πολλούς ανθρώπους, οι υπναγωγικές παραισθήσεις περιλαμβάνουν ένα αίσθημα πτώσης, πτήσης ή έλλειψης βαρύτητας. Πολλοί άλλοι έχουν οπτικές παραισθήσεις, βλέποντας συχνά μια εμφάνιση που μοιάζει με καλειδοσκόπιο με μοτίβα ή σχήματα που αναβοσβήνουν. Περιστασιακά, οι παραισθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και την ακρόαση θορύβων που δεν υπάρχουν, όπως άνθρωποι που μιλούν ή ήχους ζώων.

Η αίσθηση είναι φευγαλέα, τυπικά διαρκεί μόλις ένα ή δύο δευτερόλεπτα και είναι απίστευτα συχνή. Περίπου το 70% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον μία υπναγωγική ψευδαίσθηση στη ζωή τους, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. «Είναι μια φυσιολογική εμπειρία και δεν είναι λόγος ανησυχίας εάν συμβαίνει περιστασιακά», λέει η Shelby Harris, PsyD, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής στο Live Strong. Οι υπναγωγικές παραισθήσεις αναφέρονται συγκεκριμένα σε ψευδαισθήσεις που συμβαίνουν καθώς αποκοιμιόμαστε. Αλλά μπορεί επίσης να έχουμε παρόμοιες εμπειρίες καθώς ξυπνάμε. Αυτές ονομάζονται υπνοπομπικές παραισθήσεις.

Κι όμως, ενώ εσύ κοιμάσαι... αόρατα πλάσματα κάνουν σεξ στο πρόσωπό σουΤι προκαλεί μια υπναγωγική ψευδαίσθηση;

Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως γιατί εμφανίζονται οι υπναγωγικές παραισθήσεις. Όπως και άλλοι τύποι ψευδαισθήσεων, φαίνεται να συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης – όπως η μετάβαση από το να είναι ξύπνιος στον ύπνο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ιουλίου 2021 στο Comprehensive Psychiatry. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια υπναγωγική ψευδαίσθηση, αλλά ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να τον καθιστούν πιο πιθανό, όπως το άγχος ή οι διαταραχές της διάθεσης, η αϋπνία, η ναρκοληψία ή η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM). Οι έφηβοι, οι νεαροί ενήλικες και οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε υπναγωγικές εμπειρίες.

Πότε να επισκεφτείς έναν γιατρό

Θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου εάν οι παραισθήσεις ύπνου έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητά σου να κοιμάσαι καλά τη νύχτα ή σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συχνές παραισθήσεις ύπνου θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης διαταραχής του ύπνου όπως η ναρκοληψία», λέει η Harris.

Διάβασε επίσης: Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη γνώση, τη μνήμη και την άνοια

Ενημέρωσε το γιατρό σου, επίσης, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την αυτοδιαχείριση του στρες ή του άγχους που πιστεύεις ότι μπορεί να συμβάλλουν στις παραισθήσεις σου στον ύπνο, συνιστά η AASM. Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου, το οποίο με τη σειρά του θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα.

Αν νιώθεις πως «πέφτεις» καθώς κοιμάσαι ένα πράγμα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST