Το σώμα σου αλλάζει με τα χρόνια — φρόντισε από νωρίς τη μείωση του κολλαγόνου και χάρισε στο δέρμα και τον οργανισμό σου, ακριβώς ότι χρειάζεται.
Η μείωση του κολλαγόνουστον οργανισμό και το δέρμα σου, είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία που συμβαίνει σταδιακά, ενώ η πρώτη φθορά και μείωση στην παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης παρατηρείται μόλις από την ηλικία των 25 ετών.
Πριν από όλα όμως, θα πρέπει να γίνει σαφές το τι είναι ακριβώς το κολλαγόνου και που εντοπίζεται στον οργανισμό σου. Πρόκειται λοιπόν, για μια πρωτεΐνη, η οποία παράγεται φυσικά στο σώμα σου και υπάρχει σε αφθονία στις αρθρώσεις, τους ιστούς, τα νύχια και φυσικά το δέρμα. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η φυσική «κόλλα» του σώματος που κρατάει ανθεκτική την ελαστικότητα και σταθερό το σώμα.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 28 τύποι κολλαγόνου με τους βασικότερους να είναι οι εξής:
• Τύπος Ι: Αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής ποσότητας κολλαγόνου και βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά και τους τένοντες.
• Τύπος ΙΙ: Βρίσκεται στους χόνδρους και τις αρθρώσεις.
• Τύπος ΙΙΙ: Εντοπίζεται στο δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα ζωτικά όργανα.
Το σώμα σας παράγει κολλαγόνο συνδυάζοντας αμινοξέα από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες με τη βοήθεια βιταμίνης C, ψευδαργύρου και χαλκού, διαδικασία η οποία παρατείνεται μετά τα μέσα τις δεκαετίας των 20, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 1% περίπου, ετησίως.
Έτσι, το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του και να φθείρεται, τα μαλλιά σου ατονούν και οι αρθρώσεις σταδιακά υφίστανται αλλαγές, που σχετίζονται με τη δυσκαμψία, το πόνο και τη φλεγμονή. Δυνητικά, η απώλεια, μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.
Το κολλαγόνο λοιπόν, ως μια φυσική πρωτεΐνη, φθείρεται, ωστόσο με απλές συμβουλές έχεις τη δυνατότητα να επιβραδύνεις την απώλειά του.
Ποια συστατικά προάγουν την παραγωγή του:
• Αγνές πρωτεΐνες για προσθήκη αμινοξέων, μέσω της διατροφής: αυγά, ψάρι, κοτόπουλο και τόφου.
• Βιταμίνης C: Ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου- εντοπίζεται σε πορτοκάλια και πιπεριές.
• Ψευδάργυρος και ο χαλκός: Λειτουργούν συνδυαστικά με τα λοιπά στοιχεία για την αναπαραγωγή του- εντοπίζονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και οστρακοειδή.
Τι μπορεί να «σαμποτάρει» την αναπαραγωγή του κολλαγόνου:
• Η ζάχαρη και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Προκαλούν γλυκοζυλίωση, η οποία καταστρέφει το υπάρχον κολλαγόνο.
• Το κάπνισμα και η περιβαλλοντική ρύπανση: Προκαλούν οξειδωτικό στρες, που φθείρει τα δερματικά κύτταρα και προκαλεί διάσπαση.
• Ο ήλιος χωρίς προστασία: Προκαλεί φθορά στην όψη του δέρματος και μπορεί να σταθεί αφορμές για χρόνιες παθήσεις. Καταστρέφει ριζικά το κολλαγόνο και μπλοκάρει την αναπαραγωγή του.