Now Reading
Ο κανόνας των 2 ημερών είναι το «κλειδί» για να οικοδομήσεις νέες συνήθειες για το 2023

Ο κανόνας των 2 ημερών είναι το «κλειδί» για να οικοδομήσεις νέες συνήθειες για το 2023

Avatar photo
τι να κάνω λίστα

O κανόνας των 2 ημερών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισαγάγεις νέες συνήθειες στη ζωή σου.

Στις αρχές του έτους οι περισσότερες θέλουμε να βάλουμε στη ζωή μας νέες συνήθειες που βέβαια η ιδέα αυτή μας συναρπάζει. Όμως το να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτές τις συνήθειες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να αφορούν να πίνουμε περισσότερο νερό ή να αθλούμαστε περισσότερο για παράδειγμα.

Η εισαγωγή νέων συμπεριφορών στη ζωή μας απαιτεί χρόνο – 66 ημέρες κατά μέσο όρο – και αποφασιστικότητα. Κι επειδή η δημιουργία νέων συνηθειών δεν είναι τόσο απλή όσο θα θέλαμε να είναι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την εισαγωγή νέων συμπεριφορών στη ζωή μας πιο εφικτή. Μία από τις πιο απλές και ρεαλιστικές από αυτές τις μεθόδους είναι ο κανόνας των 2 ημερών.

γυμναστήριο

Η τεχνική των 2 ημερών

Η τεχνική αυτή δημιουργήθηκε από τον κινηματογραφιστή Matt D’Avella, κι έχει γίνει βασικό στοιχείο στην εργαλειοθήκη παραγωγικότητας πολλών ανθρώπων. Αν δεν έχεις ξανακούσει τον κανόνα των 2 ημερών, το ίδιο το όνομα είναι αρκετά αυτονόητο. Βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν ότι όταν προσπαθείς να βάλεις μια νέα συμπεριφορά ή ρουτίνα στη ζωή σου, η έλλειψη μιας ημέρας δεν επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση μιας συνήθειας.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο κανόνας των δύο ημερών περιλαμβάνει απλώς να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να παραλείψει μια νέα συνήθεια για δύο συνεχόμενες ημέρες. Έτσι, αν παραλείψεις να πας στο γυμναστήριο ή να διαβάσεις για 30 λεπτά μια μέρα, θα το ξανακάνεις την επόμενη. Ο καθένας έχει τις μέρες που δεν έχει κέφια και ο κανόνας των δύο ημερών σου επιτρέπει να τις έχεις, ενώ παράλληλα κάνεις μια αλλαγή.

κορίτσι πίνει νερό

Οι θετικές αλλαγές

Σύμφωνα με την πτυχιούχο ψυχολόγο Catherine Hallissey, η οποία χρησιμοποιεί τον κανόνα αυτό για να βοηθήσει τους πελάτες της να κάνουν θετικές αλλαγές, η τεχνική είναι τόσο αποτελεσματική επειδή υποστηρίζει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στις αλλαγές συμπεριφοράς.
«Οι συνήθειες είναι απλώς συμπεριφορές που επαναλαμβάνουμε με συνέπεια, αλλά δεν υπάρχει καμία απαίτηση να τις επαναλαμβάνουμε τέλεια», εξηγεί η ίδια. «Ο κανόνας των δύο ημερών αντανακλά αυτό και βοηθά τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την προσέγγιση “όλα ή τίποτα” που συχνά συνδέεται με τις αποφάσεις του νέου έτους. Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να αλλάξει τη συμπεριφορά του είναι πιθανότατα εξοικειωμένος με το συναίσθημα του να χάνεις μια μέρα και να θέλεις να τα σταματήσεις όλα. Ο κανόνας των δύο ημερών διευκολύνει την επιστροφή στο σωστό δρόμο, καθώς υπάρχει ένα περιθώριο λάθους ενσωματωμένο στο σύστημα αλλαγής συμπεριφοράς».

τι να κάνω λίστα

Η αίσθηση υπευθυνότητας που συνδέεται με τον κανόνα, προσθέτει επίσης στην αποτελεσματικότητα του, αναφέρει η Kate Oliver, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Rise And Shine – How To Transform Your Life, Morning By Morning. «Ο κανόνας λειτουργεί για τη δημιουργία συνηθειών δημιουργώντας υπευθυνότητα για τις ενέργειες σας – τη δέσμευση να εξασκείτε τη συμπεριφορά τακτικά– ένα στοιχείο επιλογής και ευελιξίας (ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε να έχετε ορισμένες ημέρες “εκτός” (για παράδειγμα, να μην πάτε στο γυμναστήριο την Κυριακή το πρωί)- και τη συνέπεια να εξασκείτε τη νέα συμπεριφορά τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα (και ιδανικά πιο συχνά)», εξηγεί. «Γιατί τελικά, η τακτική εξάσκηση είναι αυτή που χτίζει τις νέες συνήθειες».

Η Oliver προσθέτει ότι η λογική πίσω από τον κανόνα των 2 ημερών είναι κάτι σαν να σφυρηλατείς ένα μονοπάτι σε ένα χωράφι, «Όταν προσπαθείτε για πρώτη φορά να ακολουθήσετε ένα νέο μονοπάτι, πιθανότατα θα πρέπει να βαδίζετε μέσα σε πυκνό γρασίδι, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το γρασίδι θα φθαρεί και θα σας μείνει ένα καθαρό μονοπάτι για να περπατήσετε». Με τον ίδιο τρόπο, ο σχηματισμός συνηθειών έχει να κάνει με το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μέχρι να γίνει ευκολότερο και πιο αυτόματο.

«Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο σας καθώς αρχίζετε να κάνετε διαφορετικές επιλογές», προσθέτει. «Οι νέες νευρικές οδοί γίνονται ισχυρότερες και οι παλιές αποδυναμώνονται. Έτσι, πρέπει να συνεχίσετε να περπατάτε στο νέο μονοπάτι, ώστε να μην επιτρέψετε στο χορτάρι να ξαναφυτρώσει – αυτό είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας αυτός».

κορίτσι που κάνει γιόγκα

3 τεχνικές για την οικοδόμηση νέων συνηθειών το 2023

Αν ο κανόνας των 2 ημερών δε λειτουργεί για εσένα ή αν θέλεις να έχεις περισσότερα εργαλεία για τη δημιουργία συνηθειών, αυτές είναι οι  συμβουλές των ειδικών για τη δημιουργία συνηθειών.

1. Απλοποίησε τη διαδικασία

Όταν προσπαθείς να εισάγεις μια νέα συμπεριφορά στη ζωή σου, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να κάνεις τα πράγματα πιο δύσκολα για τον εαυτό σου. Έχοντας αυτό κατά νου, η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων εμποδίων ανάμεσα σε εσένα και την επιθυμητή συμπεριφορά σου είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις.

«Όταν σκέφτεστε πώς να δημιουργήσετε συνήθειες, το πρώτο βήμα είναι να απλοποιήσετε τη διαδικασία και να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια», λέει η Hallissey. «Για παράδειγμα, αν θέλετε να πηγαίνετε για κολύμπι κάθε μέρα, κρατήστε την τσάντα σας έτοιμη και ορίστε μια καθορισμένη ώρα για να πάτε – με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναρωτιέστε πότε θα πάτε στην πισίνα ή πού να βρείτε τα πράγματά σας».

φλιτζάνι doing my best

2. Κάνε το μέρος της πρωινής σου ρουτίνας

Η εισαγωγή μιας νέας συμπεριφοράς το πρωί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμαστείς για την επόμενη μέρα και να αποφύγεις τους περισπασμούς της καθημερινότητας.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες είναι μέσω της πρωινής σας ρουτίνας», λέει η Oliver. «Η δύναμη της θέλησης μας είναι ισχυρότερη όταν ξυπνάμε το πρωί (ενώ μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας) και οι έρευνες δείχνουν ότι η πρωινή μας διάθεση τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας σωστά, πετυχαίνοντας κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και την επόμενη μέρα, χτίζουμε την αυτοπεποίθησή μας και το κίνητρο μας για τα άλλα πράγματα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας». Η Oliver συνεχίζει: «Και τα πρωινά είναι μια πολύ καλή στιγμή για να το κάνετε αυτό, επειδή μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επικεντρωθείτε σε εσάς και στις αλλαγές που θέλετε να κάνετε πριν σας τραβήξουν οι απαιτήσεις της ημέρας σας».

3. Βάλε λίγη διασκέδαση

Η οικοδόμηση νέων συνηθειών δεν πρέπει να μοιάζει με αγγαρεία – και δίνοντας στον εαυτό σου κάτι για να ανυπομονεί καθώς ολοκληρώνεις την καθημερινή σου ρουτίνα, θα είναι πιο εύκολο να παραμείνεις παρακινημένη. «Αν μπορείτε να το κάνετε πιο διασκεδαστικό, θα κάνετε ακόμα πιο πιθανό να διατηρήσετε τη συνήθεια», εξηγεί η Hallissey. «Για παράδειγμα, αν κανονίσετε να συναντήσετε έναν φίλο σας στο γυμναστήριο, είναι πιο πιθανό να τηρήσετε τη δέσμευσή σας, καθώς ανυπομονείτε να περάσετε χρόνο με τον φίλο σας».

(Πηγή: stylist.co.uk)

Διάβασε επίσης:

9 mantras που αν τα λες καθημερινά θα «αναγεννήσουν» τον εαυτό σου το 2023

Ένα μάντρα είναι μια ιερή λέξη, ήχος ή φράση, συχνά στα σανσκριτικά, που απαγγέλλεται σε μια μεγάλη ποικιλία θρησκευτικών και πνευματικών παραδόσεων, όπως ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός και η Γιόγκα. Η λέξη μάντρα προέρχεται από δύο σανσκριτικές ρίζες: manas που σημαίνει «νους» και tra που σημαίνει «εργαλείο». Ως εκ τούτου, τα μάντρα θεωρούνται «εργαλεία της σκέψης», που χρησιμοποιούνται ως μέσο αξιοποίησης και εστίασης του νου.

προσευχή στον ήλιο

Αν δεν σου αρέσουν  τα εμπνευσμένα αποφθέγματα, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μια λίστα με χρήσιμα αποσπάσματα ή καθημερινά «mantras» που είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας όταν χρειαζόμαστε μια μικρή διόρθωση πορείας στο ταξίδι της υγείας μας. Αυτό περιλαμβάνει τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική υγεία. Καθένας μας είναι ο καλύτερος και χειρότερος κριτής του εαυτού του και οι ατάκες που λέμε τον εαυτό μας μπορούν να διαμορφώσουν τη στάση μας σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, την απόδοσή μας στη δουλειά και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Με μια ατελείωτη προσφορά συμβουλών ευεξίας για το πώς να ζήσουμε την «καλύτερη ζωή» μας, είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το θόρυβο της καθημερινότητας για να προσδιορίσεις τι πραγματικά θα έχει απήχηση σε εσένα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγάρι αγκαλιά

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top