Now Reading
Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσει

Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσει

Avatar photo
Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσει

Είναι ασφαλές να φας αυγό με μια μικρή ρωγμή; Να τι λένε οι ειδικοί

Είναι αρκετά συνηθισμένο να βρίσκουμε ραγισμένα αυγά, ενώ έχουμε γυρίσει μόλις από το σούπερμαρκετ ή τη λαϊκή αγορά. Είναι όμως αυτά τα σπασμένα αυγά ασφαλή για κατανάλωση;

Τι να κάνεις εάν τα αυγά σου έχουν ραγίσει

Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσει
Όταν παίρνεις την απόφαση αν θα μαγειρέψεις ένα ραγισμένο αυγό, σκέψου πρώτα πότε ράγισε. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στα αυγά μέσω ρωγμών στο κέλυφος με την πάροδο του χρόνου.

Χωρίς να γνωρίζεις πόσο καιρό έχει παραβιαστεί το φυσικό φράγμα του αυγού, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις πόσο καιρό τα βακτήρια είχαν το χρόνο να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να μολύνουν το αυγό.

Αν και θα πρέπει να είσαι προσεκτική με οποιοδήποτε αυγό που σου πουλήθηκε ραγισμένο, αυτά με τις μεγάλες ρωγμές περιέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Tufts έδειξε ότι τα αυγά με μεγάλες ρωγμές είναι πιο πιθανό να περιέχουν σαλμονέλα από τα αυγά με πολύ ψιλές ρωγμές.

Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσειΑπό την άλλη πλευρά, εάν τα αυγά σου έσπασαν ενώ ήταν στην κατοχή σου, μπορούν ακόμα να «σωθούν». Το USDA συνιστά να ανοίξεις τα φρεσκο-ραγισμένα αυγά και να τα μεταφέρεις σε ένα καθαρό δοχείο με κλειστό καπάκι, όπου μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες.

Έσπασες περισσότερα αυγά από όσα θα ήθελες να φάς σε μερικές μέρες; Εστίασε σε δοκιμασμένες συνταγές προετοιμασίας γευμάτων, όπως μπουρίτο πρωινού και μπουκιές αυγών που μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη και να ξαναζεσταθούν τα πολυάσχολα πρωινά.

Μπορείς να σκοτώσεις τα βακτήρια στα αυγά μαγειρεύοντάς τα;

Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσει
Εάν εξακολουθεί να σε αγχώνει η χρήση ενός ραγισμένου αυγού, αυτό το γεγονός μπορεί να σε καθησυχάσει: τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι μπορείς να σκοτώσεις βακτήρια όπως η σαλμονέλα μαγειρεύοντας τα αυγά σου σε εσωτερική θερμοκρασία 70C πριν τα σερβίρεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να φας υγρά αυγά Benedict , και σίγουρα όχι dressing σαλάτας Caesar , αλλά τα ψημένα προϊόντα που χρησιμοποιούν αυγά και άλλες συνταγές όπου τα ασπράδια και οι κρόκοι μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο.

Να το πετάξεις ή να το φας: Τι να κάνεις εάν το αυγό σου έχει ραγίσειΔιάβασε επίσης:

6 φαινομενικά κακές τροφές που σου κάνουν όμως καλό

Όταν κοιτάμε πιο προσεκτικά τα τρόφιμα που τρώμε, μπορεί συνειδητά ή υποσυνείδητα να χαρακτηρίζουμε ορισμένες τροφές ως «κακές» και ανθυγιεινές, ενώ άλλες τροφές είναι «καλές» και ωφέλιμες για το σώμα μας. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι προκαταλήψεις μας δεν είναι απολύτως ακριβείς και αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις μας εμποδίζουν στην πραγματικότητα να συμπεριλάβουμε υγιεινές και χρήσιμες διατροφικές επιλογές στη διατροφή μας.

6 φαινομενικά κακές τροφές που σου κάνουν όμως καλόΕνώ μπορεί να θεωρούμε ορισμένα τρόφιμα εκτός ορίων, στην πραγματικότητα περιορίζουμε τον εαυτό μας κρατώντας αυτά τα τρόφιμα στη λίστα των «κακών» και εκτός του διατροφικού μας σχήματος. Σύμφωνα με το The List με μελέτες που έχουν γίνει σε Πανεπιστημία και Κέντρα Ερευνών έρχονται για να διαψεύσουν κάποιες ανακριβείς φήμες για 6 τρόφιμα.

Δες εδώ τις τροφές

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τροφές για διαβητικούς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξέρεις πόσο πρέπει να διαρκεί μια προπόνηση για να ωφελεί σώμα και μυαλό; 15'είναι υπέρ-αρκετάDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr