Now Reading
Κρίση ύπνου: Μάθε για ποιους λόγους όλο και περισσότεροι υποφέρουν από αυτήν

Κρίση ύπνου: Μάθε για ποιους λόγους όλο και περισσότεροι υποφέρουν από αυτήν

Avatar photo
Κρίση ύπνου: Μάθε για ποιους λόγους όλο και περισσότεροι υποφέρουν από αυτή

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευεξία μας αλλά σε πολλές από εμάς λείπει σε καθημερινή βάση, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ψυχική μας υγεία.

Η Margaret Thatcher, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, χρειαζόταν μόνο 4 ώρες ύπνου τη νύχτα, το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Donald Trump. Αν διαβάσεις επιχειρηματικά περιοδικά που αναφέρονται στη ζωή μεγάλων επιχειρηματιών θα διαπιστώσεις ότι ξυπνούν πριν από τις 5 το πρωί. Ζούμε σε μια κουλτούρα υπερκινητικότητας, όπου διακρινόμαστε δείχνοντας ότι εργαζόμαστε σκληρότερα και περισσότερο από τους άλλους και όπου λατρεύουμε αυτούς που κοιμούνται λιγότερο.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, ο μέσος άνθρωπος περνά το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι , αλλά για πολλούς από εμάς, ο καλός ποιοτικός ύπνος δεν είναι κοινός τόπος. Μόνο το 1/3 των ενηλίκων Αμερικανών κοιμάται αρκετά και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι βιώνουμε μια πραγματική κρίση ύπνου.

ύπνος με μάσκα

«Θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι και ένας από τους τρόπους για να το κάνουμε αυτό είναι να ισχυριστούμε ότι κοιμόμαστε λίγο », είπε στη Vogue το 2017 ο Matthew Walker, ειδικός στη νευροβιολογία και ειδικός στον ύπνο, συγγραφέας του βιβλίου «Why We Sleep: The Power of Sleep and Dreams». Αλλά αντί να αμφισβητούμε την εμμονή μας με την παραγωγικότητα, δημιουργούμε τώρα έναν οικονομικό τομέα γύρω από τον ύπνο, τόσο πολύ που μέχρι το 2025, η αγορά βοηθημάτων ύπνου εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 115,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα βοηθήματα ύπνου δεν είναι κάτι καινούργιο. Διαφορετικά φυτικά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων, και από την εμφάνισή τους στη δεκαετία του 1970, τα υπνωτικά χάπια έχουν μεγάλη επιτυχία. Ενώ προσιτές λύσεις μπορούν να βρεθούν στην αγορά—μάσκες ματιών, έλαια αρωματοθεραπείας, διαλογισμός και εφαρμογές ήχου που βοηθούν τον ύπνο—η βιομηχανία είναι πλέον γεμάτη από τεχνολογικές καινοτομίες για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτά μπορεί να είναι: στρώματα, μαξιλάρια ή φωτισμός, παρακολούθηση ύπνου, συνδεδεμένα ξυπνητήρια ή θεραπευτικές θεραπείες. Αλλά κάθε προϊόν της έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: την υπερβολική τιμή. Αλλά, φυσικά, ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά φυσιολογική ανάγκη. « Στους ανθρώπους, παρατεταμένες περίοδοι στέρησης ύπνου 72 ωρών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ψυχική και συναισθηματική βλάβη », λέει ο Irshaad Ebrahim , ιατρικός διευθυντής της κλινικής ύπνου στο Λονδίνο. «Ο μειωμένος ύπνος για μεγάλες περιόδους αυξάνει τα συμπτώματα άγχους , κατάθλιψης και μεταβολικών και καρδιακών διαταραχών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία ».

10 τροφές+6 συμβουλές να τρως το βράδυ για να κοιμάσαι καλύτερα

Γιατί δεν κοιμόμαστε πια αρκετά;

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τις δυσκολίες ύπνου που αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότεροι από εμάς. Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται συχνά, οι μελέτες στοχεύουν στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης καθώς αυτά τα διεγερτικά διεγείρουν τον εγκέφαλό μας και μας εμποδίζουν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

Να αναφέρουμε επίσης τον αντίκτυπο των ευρύτερων πολιτισμικών αλλαγών: «Η αδιάκοπη κοινωνία μας, 24/7, έχει αλλάξει τις φυσιολογικές μας απαιτήσεις », λέει ο Irshaad Ebrahim. «Την τελευταία δεκαετία, ο ψηφιακός εθισμός –ιδιαίτερα η εξάρτησή μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– έχει διαταράξει την ισορροπία ύπνου-εγρήγορσης αυξάνοντας το κατώφλι εγρήγορσης, διατηρώντας μας σε εγρήγορση τη θερμοκρασία του σώματος. Το φως που μας πλημμυρίζει 24 ώρες το 24ωρο θολώνει τη γραμμή μεταξύ εργασίας και αναψυχής, οι ρυθμοί μας δεν καθορίζονται πλέον από τη φυσική εναλλαγή ημέρας και νύχτας, έτσι μπορούμε να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά για δουλειά, προπόνηση ή σε πάρτι παραμένοντας σε ικανοποιητικό επίπεδο αφύπνισης το οποίο όμως είναι επιβλαβές για την υγεία μας».

Κρίση ύπνου: Μάθε για ποιους λόγους όλο και περισσότεροι υποφέρουν από αυτή

Διάβασε επίσης:

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι το απόγευμα για να νιώθεις καλά; Τα μυστικά για ένα τέλειο power nap

Στην Ισπανία , όπως και στην Καλαβρία και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, ο απογευματινός ύπνος είναι παράδοση. Μετά το μεσημεριανό γεύμα κι ένα υποχρεωτικό φλιτζάνι καφέ, το να πηγαίνεις για ύπνο για να προστατευτείς από τις πιο ζεστές ώρες είναι μια συνήθεια των «παππούδων» και ανήκει σε εκείνες τις πολυτελείς μέρες που ζούσαν σε περιόδους διακοπών.

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι το απόγευμα για να νιώθεις καλά; Τα μυστικά για ένα τέλειο power nap

Ένα όνειρο για πολλούς, ένα πολιτιστικό κατασκεύασμα για άλλους, που κρατήθηκε ζωντανό, για παράδειγμα, στο Μεξικό και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Εδώ θα διαβάσεις τα μυστικά για ένα τέλειο power nap.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST